Konec rodičáku a nové těhotenství. Co teď?

sarynanana
8. čer 2022

Dobrý den,
zkusím štěstí tu, možná má někdo osobní zkušenost a poradí mi. 🙏🏼
Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou a příští měsíc mi končí rodičák a mám se vracet do práce. Zároveň jsem ale zjistila, že jsem těhotná.
Chodit do práce by mi nevadilo, jenže moje práce je přes celou Prahu (hodina a půl cesty) a pracuje se pouze na celodenní provoz. I poloviční úvazky mají vždy celé dny. Další věc je namáhavá práce, celý den na nohou a tahání těžkých krabic. Navíc, když vemu ještě v potaz, že dcera v září nastupuje do školky a nemám páru, jestli mi tam prvních pár dní nebude jen plakat … není to prostě práce vhodná k dítěti.
Řeším tedy, jak celou situaci vyřešit. Ukončit nyní pracovní poměr v práci a tím se připravit o mateřskou dovolenou a jít na pracák? Nebo nastoupit po skončení rodičáku na neschopenku? ( úplně se mi nechce být zavřená doma od začátku, ale již v prvním těhu sem od poloviny těhotenství ležela v nemocnici na rizikovém a mám za sebou jeden potrat.. takže by to asi nebylo nic neočekávaného v mém případě)

Nenajde se zde prosím někdo, kdo řešil pokrytí několika měsíců mezi koncem rodičovské dovolené s prvním dítkem a nástupem na mateřskou dovolenou s druhým dítkem až za několik měsíců a nenapsal by mi zde své rady a zkušenosti?

petramana
8. čer 2022

@sarynanana byla jswm ve stejne situaci.. po pravde jsem rekla doktorovi jak to je a napsal mi neschopenku do doby nez mi nabehla materska... za 10 let co jswm pracovala jswm nikdy nemarodila

merope
8. čer 2022

@sarynanana Jestli dobře počítám, tak dcera bude mít v srpnu 3 roky (podle skupin, kde jsi). Ideál je ihned (pokud není dočerpaný, nevím, zda limity jsou konec měsíce nebo do 8. v měsíci, navíc je dneska středa = úřední den) skočit na pracák (na rodičáky) a probrat to tam s nimi - rodičák můžeš čerpat do 4 let věku dítěte, do 6 let věku můžeš být doma z důvodu péče o dítě, netuším, jak přesně to je kdy s mateřskou, ale tuším když čerpáš do 4 let věku, tak bys nárok mít pořád měla. Určitě můžeš nastupovat až v 3 letech věku (tzn. srpen?) a počítej, že půlku podzimu budeš na OČR. Stran práce - kdybys přece jenom nastoupila, tak ti musí nabídnout něco odpovídajícího pro těhotnou. Teď za tebe stejně mají zástup, tak by mohli mít třeba nějakou administrativu?

sarynanana
autor
8. čer 2022

@merope děkuju za odpověď, také sem řešila prodloužení rodičáku, ale chodilo by mi takové minimum, že bychom z toho asi nevyžili. Manžel samozřejmě vydělává.. ale těch mojich 10 tisíc rodičáku, které nyní mám jsou bohužel znatelné…

A možná píšu blbosti, kdyžtak se za to omlouvám,v téhle věci sem vedle jak ta jedle , co se týče péče o dítě.. zda je to nějak hrazeno, či nikoli

V práci mi nic jiného nenajdou. Stále budu stát, stále budu někde něco přenášet a stále budu muset odkroutit minimálně 2x v týdnu 12hodin… kdybych šla teda na ten polovičák. Další práce, která mi v rámci firmy byla nabídnuta, by vyhovovala časově, ale nevyhnu se tahání těžkých věcí. Což prostě vzhledem k minulosti nevím, jestli chci riskovat (hrozil mi předčasný porod ve 30tt a pak bohužel ten potrat)

sarynanana
autor
8. čer 2022

@petramana díky za odpověď! A normálně napsal? Necukal se? Já nějak. Vnitřně bojuji s tím, že to je takto špatně…i když je to jediné hodící se no… také si neumím představit, že budu zavřená celý těhu (což je fakt krásný čas) doma a budu mít pouze nějaké vycházky a vkuse budu hlídat čas…. Momentálně jsme s dcerou stále venku. Probudí se a už obléká boty😄🙈…

petramana
8. čer 2022

@sarynanana popsala jsem mu stav jak to je, pochopil ze by to byla velka komplikace na par mesicu kdy by me museli znovu v praci zaucit - tak jsme se proste domluvili a bylo to. syn nastupoval akorat do skolky a nezvladal to tam + donesl nejakou virozu z ktere jsem se ja v tehu hrabala 2 mesice a uzivala pri tom patery antibiotika. Tak jsem si ho nechala uz doma. Rodicak mi taky koncil a kdybycg si ho prodlouzila, tak taky nevyjdem - mame hypo atd. Kdyz to na doktora vyklopis na rovinu a nebudes lhat ze ti neco je, tak pokud je trochu empaticky, tak pochopi...

petramana
8. čer 2022

@sarynanana a vychazky jsem si nechala napsat 13 - 19, takze nas to nijak neomezovalo...

palja
8. čer 2022

@sarynanana já jsem to takhle měla. Měla jsem nastoupit do práce a zjistila jsem, že jsem těhotná. Šla jsem hned po ukončení rodičovské dovolené na neschopenku, ale byla jsem na ní oprávněně. Měla jsem tehot cukrovku na vysokých dávkách inzulínu a kvůli té cukrovce další problémy s miminkem, je zázrak, že se dcera vůbec narodila.
Ale jinak moje gynekolozka by mi neschopenku napsala i kdybych problémy neměla.

zmrzlinka
8. čer 2022

@sarynanana nech si napsat neschopenku.I když mne některé dámy tady z koníka za to " sežerou" ...je to podle mne pro Tebe a taky dceru nejjednodušší řešení 👍

eviicka
8. čer 2022

V zaměstnání jsem si domluvila neplacené volno (malého tehdy nevzali do školky, takže to bylo domluvené už dopředu), a pracovala jsem na dohodu u jiného zaměstnavatele. O mateřskou jsem nepřišla, zdravotní jsem měla z ohledu péče o dítě do sedmi let (RP jsem měla vybraný už dávno, takže protáhnout nešel).

merope
8. čer 2022

Tak ono pokud nenastoupíš a nepůjdeš na neschopenku, budeš mít pořád stejné peníze z rodičáku, ať si ho rozložíš jakkoli (jako v celkovém objemu). Myslela jsem, že ti jde hlavně o to, abys pak měla nárok na mateřskou.

eviicka
8. čer 2022

@merope ale pobírání rodičáku ji mateřskou přece nezachrání, ten s tím nesouvisí. Mateřská je pro ty co jsou zaměstnané, a pro zaměstnání je podstatná rodičovská dovolená, která je maximálně do tří let věku (ani o den déle - teda snad se něco nezměnilo). Aby měla pak nárok na mateřskou, tak si musí se zaměstnavatelem vyjednat nástup do práce, neplacené volno nebo jít na neschopenku.

merope
8. čer 2022

@eviicka Já měla za to, že aby byl nárok na mateřskou, může být doma až do 4 let věku dítěte, že právě může nastoupit později, ale zaměstnavatel nemusí držet to konkrétní místo.

sarynanana
autor
8. čer 2022

@merope jde mi celkově o vyřešení celé situace tak nějak ve prospěch všech. Měli jsme to naplánováno tak, abych nastoupila na mateřskou ještě dřív, než dočerpám mateřskou, ale bohužel nám nebylo přáno a tak teď řeším bohužel toto. Samožrejmě přijít o mateřskou nechci, ale “zadarmo” být doma teď teda taky nemohu. Byl by pro naši domácnost asi velký skok jít z 10ti tisíc na cca 1000. Snažila sem dnes domluvit i na neplaceném volnu (s tím, že bych si našla jinou práci, kterou mohu vykonávat, než bych nastoupila na mateřskou) ale to mi bylo rezolutně odmítnuto.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru