Nejsme schopni se dohodnout ohledně jména. Myslíte, že to ještě přijde?

27. lis 2024

Čekáme druhé mimi a je to opět děvčátko, máme ještě čas ale já mám nutkání už vědět jak miminku říkat nebo aspoň mít jména na výběr. S první dcerou jsme měli rozhodnuto ještě dřív než jsem otěhotněla, ale teď ? Vůbec nevíme, nemám ráda když se děti pojmenovávají po rodičích přijde mi to jako by nad tím moc nechtěli uvažovat ( pouze můj názor) a ráda bych aby jsme dali jméno které ještě v rodině nemáme. Já mám predstavu spíše jména jako, Františka, Filipa, Rút, Melanie, Madlen, Jeneffer fakt neobvyklá nebo staršího typu a můj manžel chce ty co se dávají furt Anna, Eliška, Katka, Ester, né že by to byla osklivá jména ale nechci takové jméno. Přijde mi že s čím přijdeme tak si to navzájem bojkotujeme. Hledám, hledám ale stále nenacházíme podobné zalíbení. Myslíte že to ještě přijde ? Jsem v 5mesici vím že je ještě čas ale to se převalí jak prd a už bude pomalu na světě.

knuffel
27. lis 2024

Tak si každý proberte kalendář a napište si třeba každý 10-15 jmen, potom seznamy porovnejte a při shodě máte vyhráno.
Já manžela chápu, při jménu třeba Jeneffer (Jeniffer?) se mi ježí chlupy v kombinaci s českým příjmením, taky bude každému vysvětlovat, že se píše s jedním n a dvěma f, případně naopak...

martt
27. lis 2024

Tohle znám. Když jsme čekali druhého kluka také jsme vůbec nevěděli jaké jméno mu dát. Ale věděli jsme , že chceme aby se jméno hodilo k příjmení a hlavně ke jménu toho staršího. To jsme měli klasické české takže druhé jsme tak vybírali. Pár jmen mi manžel také odmítl, že se mu nelíbí a mne se nelíbily ty jeho. Takže jsme to nechali asi měsíc být. Pak přišel se jménem které se líbilo i mne. A bylo vyřešeno.

lennus
27. lis 2024

Na něčem se shodnete, neboj. Tak zkuste hledat česká netradiční, aby byl kompromis, tvoje jsou dost netradiční, manželovy zas tradiční až moc. Já navrhla 5 jmen pro holku - Adina, Berenika, Evelína, Marlena, Luisa. Manžel je konzerva, ale nakonec vybral Lindu a já souhlasila.

klokanka31
27. lis 2024

Ono záleží jestli chceš ty jména protože se ti líbí, nebo protože jsou neobvyklá. Musíš myslet na to, že to dítě s tím bude žít celý život...My s manželem si sedli, každý v ruce kalendář, a házeli jsme nápady. Manžel chtěl jména jako Sára, Sofie (mě z toho vstávaly vlasy), nakonec jsme se shodli na Elišce. Pro mě nic jinýho nepřipadalo v úvahu. Jo je jich hodně, jen na vítání občánků z asi 10 dětí byly 3 Elišky. Ale je to krásný jméno 😊

martulka88
27. lis 2024

Sedněte si ke kalendáři, vezměte si každý papír a čtěte jména nahlas. Pokud se zalíbí, tak si ho každý napíše na svůj list. Pak si to proberete. My jsme to udělali tak, že jsme šli do jasných představ - né klasicky česká, né v rodině a aby tam nebylo R (máme ho v přijmení a nechceme ještě ve jménu). A zároveň jsme si dali podmínku, pokud by se mi nelíbilo jedno jméno na seznamu manžela, mohu ho vyškrtnout a naopak on může vyškrtnou mně. Pak jsme si to četli navzájem nahlas a zkoušeli zdrobněliny - ano, i my sobě říkáme Marti/Martinko a nebo Honzi/Honzíku. A co jsme se domluvili hned na začátku, jméno jsme neřekli do porodu nikomu - aby nám ho nedejbože někdo nevymlouval apod. První syn by byl Maxmilián (paradoxně mé vysněné jméno a manžel byl hned pro). Když jsem čekala druhé, seděla jsem tehdy v cca 13tt u kalendáře a poslala mu, co mi líbila jména. A on, že by vybral Matýska. A já, že tam Matýsek není. Tehdy jsem napsala Mathias. Ale nakonec jsme zvolili verzi Matyas. A jsme rádi a líbí se nám. Ale už po porodu tchýně řekla po jejich rodině, že máme Matyáše a to nám trhá dodnes uši, když má někdo potřebu říct - včetně švagrové, taky už mu párkrát řekla Matyášku a to se vždy ohradíme.

autor
27. lis 2024

Podobnou metodu s kalendáři jsme už zkusili ale určitě to zkusíme znovu. Děkuji za vaše zkušenosti 😇

misha31
27. lis 2024

Filipa? Vazne? Chudak holka, budou se ji smat ve skole.
Kalendar je dlouhy, urcite se na necem dohodnete

junetule
27. lis 2024

Tak u nas to bylo jednoduche. Chlapecek by mel u nas stejne jmeno, jako jeho otec. Tudiz pro vyber holciciho jmena jsem mela volnou ruku ja. To jsme vyresili jeste drive, nez jsme vedeli, co cekame 🙂 ja mela vybrano uz od osmnacti let. Kristynku, Karolinku, Klarku. No a ted pouziji uz to treti 😃

pavca1982
27. lis 2024

Co třeba Rozálie (Rozárka) ?

cherie24
27. lis 2024

Já psala jméno na kartičku při odjezdu do porodnice, do té doby jsem se nemohla rozhodnout ani já mezi 3 jmény a nemohli jsme se ani mezi sebou rozhodnout. 😄 Též jsem chtěla neobvyklé jméno a partner úplnou českou klasiku. Nakonec máme něco mezi. Neobvyklejší, ale ne cizokrajné.

dashyyy
27. lis 2024

@misha31 proč by se jí měli smát? Smějou se třeba Karličce? a dneska kdy do školy chodí Mercedes a Esmeralda mi přijde Filipa dost v pohodě 😀

eeevee
27. lis 2024

Filipa a Jenefer - ty jsi fanynka Zaklínače?
Jinak chápu, jména jako Anička nebo Eliška bych také nedala, jsou to nejčastěji dávané jména posledních několika let. Zkuste dál projíždět seznamy, určitě časem najdete něco, na čem se shodnete. Jak se jmenuje první dcerka?

berenika39
27. lis 2024

Máme Antonii - Toninka, Tonka, Tonička, Toninka....

autor
27. lis 2024

@misha31 Filipa je mi líbí protože to krásně sedí k mé první dceři 🙂
@eeevee Zaklínače jsem viděla ale zas tak to nežeru😅

autor
27. lis 2024

@eeevee Josefína

swan42
27. lis 2024

@misha31 jo, protoze Madlen nebo Rút by se urcite nesmali...

@autorka k Josefince se mi Frantiska libi. Nebo Julinka, Violka, Dorotka ale i treba Vojteska, to je krasny jmeno. Nebo Apolenka

eeevee
27. lis 2024

Josefína je krásné jméno ❤️ líbí se mi k tomu Františka, Apolenka (tu jsme chtěli původně, ale má svátek v únoru a my máme termín na konci ledna), klidně i ta Antonie…

veronicka89
27. lis 2024

Pokud nechces bezne jneno soustředila bych se na kratsi mezinarodni jmena ( klidne i zkracene verze manzelovych navrhu . Ale at se to vyslovuje jak se to pise a zaroven at to neni ve skolce 10x..

Elora
Nia
Lea
Mila
Iris
Aria
Tara

To navrhnul chat gpt

A to byly nase navrhy na holku v 2020 uplne 1.nastrel :

Melia

Nea

Mila

Nila

Lina

Linda

A tohle v 2014

Mia

Molly

Erin

Larissa

Bea

Lea

Melissa

Lara

Maja

Mella

Melanie

Urcite neco najdete a na cesky kalendar bych se vubec nesoustredila..tam tohl neni zas az tak moc...

veronicka89
27. lis 2024

Hm tak Josefíně bych dala Matildu , Kláru , Evelinu , Elenu, Annu

Josefína a Matylda 🥰

veroniquecz
28. lis 2024

@misha31 mám kamarádku Filipínu, říkáme jí všichni Fili ;) nechápu proč by se děti měly smát kvůli jménu 🙄 to spíš slyší od rodičů, děti to opravdu neřeší jak se kdo jmenuje.

autor
28. lis 2024

@veroniquecz je to krásné jméno jsem do něj zamilovaná ale menželi se absolutně nelíbí a tak se snažím najít jiné, ale marně . 😅 zatím

oplatecka
28. lis 2024

K Josefínce by se mi líbila Justýnka 🫠

biciklissie
28. lis 2024

Tady nejde o to hodnotit, jaká ta jména jsou. To je vaše věc a určitě nechcete dítěti nějak škodit. Tady jde o to, aby jste se shodli spolu. Možná už jste se opravdu zacyklili a bojkotujete si to navzájem. Začala bych od začátku, každý by si to znovu promyslel, sepsal seznam jmen, třeba priority a tak dále. A pak pořádný hovor, proč něco ano a proč ne. Najít některá, co třeba nejsou ani pro jednoho top, ale ani nijak zásadně nevadí. Za mě, pokud není jasná volba, tak právě vyřešit brzo, začít tak na děťátko mluvit a myslet tak na něj a uvidí se, jestli to jde. Takhle to bylo u nás, že manžel chtěl nějaké jméno, mě přišlo zvláštní, ale začali jsme mu tak říkat, pak z toho vznikla přezdívka a pak už prostě nešlo mu to jméno nedat. A brzo po porodu jsem cítila, že k něco patří a jsem fakt ráda, že to jméno má. Samozřejmě to nemusí skončit takovým hepáčem, ale aspoň byste brzo poznali, že to jméno fakt nesedí a ještě vymysleli jiné. Než to pak řešit po porodu. To já bych tedy nechtěla (ale třeba to někomu nevadí).

ejzi
28. lis 2024

Chápu, že chceš neobvyklé jméno pro dceru. Já své jméno ( Ema ) taky nemusím né jen proto, že to odkazuje na skupinu Emo ale taky kvůli tomu, že ji má každá druhá. Přemýšlela jsi i třeba nad těmito jmény: Anemari, Marie ( není až tak neobvyklé ale prakticky se teď už nikomu nedává ) , Stázka, Johanka, Otílie, Antonie, Noemi atd.

autor
28. lis 2024

@biciklissie přesně tak jsem úplně stejného názoru opravdu bych ráda našla jméno které si líbí oběma a začali o dítěti i tak hovořit aby jsme zjistili zda je to ono. 🙂

veruuu_kubesovic
28. lis 2024

Já jsem chtěla netradiční jméno a můj tehdy přítel (nyní manžel) byl děsná "konzerva" . navrhoval jména jako Alenka, Simonka??? Jako že cože???
Takže mé první těhotenství, potvrzena několikrát holčička, byla hooooodně dlouho bezejmenná...a já tak chtěla na rostoucí břicho "mluvit" 😀 Jediné co jsme se shodli, bylo jméno na kluka Adam... Ségra tehdy měla 4letou dceru Miu, mě se děsně líbilo nějaké netradiční jméno - jenže jaké? A ze Sofinek, Elišek, Amálek = mě jímala hrůza....maminky těchto jmen u dětí prominou...
Takže jsem dlouze listovala v knize Jak se bude dítě jmenovat? Ale pořad se mi tam nic nelíbilo, tedy nic mě neoslovilo...až se ke mě dostala Twilight sága a mě se strašně líbilo jméno Bella - jenže to je jak na psa? tak jsem zjišťovala jiné verze tohoto jména a ještě jsem nechtěla žádné "zdvojené písmeno" ve jméně 😀 a jsem zásadová, dodnes mám kopřivku z Izabely Lopézové...jistě víš z jakého filmu?
Až jsem objevila jméno ANABEL a tohle si "prosadila" ❤ a letos jí je 10let, je všude jediná. když jsem byla těhotná podruhé měla jsem ve výběru tyto jména - Adina, Berenika, Bibiana, Noemi, Vivien, manžel tehdy prosazoval jména Lilien nebo Stela, ale byl to jasný kluk...

eldoradoh
28. lis 2024

K Josefínce se hodí Františka 😍

misa_pise
28. lis 2024

Josefína a Antónie?

hanka_12345
28. lis 2024

A co třeba Elen? to nezni uplne 100% česky ale ani zahraničně a nedává se,bych rekla ani tak moc. A je hezký si myslím ....Koukni na statistiky. Ty jsou taky fajn..... Ty jmena cos vypsala jsou fakt takova ze fakt zahranicni. Jedni tady mají Kevina a ja nevim me to prijde jak pest na oko. Jennifer na me pusobi romsky cimz nechcu urcite shazovat Romy nebo aby to vyznelo "no jo, cig..." to vubec ale ma to fakt kazdej treti na Cejlu (Brno)

martinka0209
28. lis 2024

A co třeba Marie je české a moc se nedává,my máme Marušku a v okolí žádná není, máme ještě Leontýnku ( Leontýna) ta se taky tak často nedává a moje sestra má Ronju a Robin( holka),tak takový typ,ještě mě napadla Klárka tu v okolí nemáme,nebo ve třídě u dcery je Valentýna

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru