Odstranit neprůchodné vejcovody. Ano nebo ne?

werinka1
25. lis 2011

Začátkem prosince mě čeká laparoskopie, hysteroskopie a chromopertubace. Moje dr. mi doporučuje, abych si nechala odstranit vejcovody pokud budou neprůchodné. Je to údajně lepší pro IVF. Ovšem znamená to, že pak jsem odkázaná jedině na IVF. Máte některá prosím zkušenost? Podařilo se některé otěhotnět přesto, že byly zjištěny neprůchodné vejcovody? Děkuji za odpověď.

verry
25. lis 2011

Ahoj, já byla na laparce v květnu a bylo mi řečeno to samé. V nemocnici mi primář vysvětloval, že pokud bych si nechala neprůchodné vejcovody, mohli by ještě dělat problémy při IVF. že je opravdu lepší si nechat rovnou odstranit. Protože mají nejeden případ, kdy ženská musela podstoupit laparku podruhé a nechat si vejcovody odstranit, dřív se ji nepodařilo otěhotnit....až potééé. Tak asi tak. Ja podepisovala papír,že souhlasím. Naštěstí to bylo v cajku, mám vše na svém místě 😅 držím pěstě, určitě to bude OK 🙂

elana
25. lis 2011

je to pravda, doporučuje se to. Poškozené vejcovody mohou produkovat tekutinu, která je embryotoxická, takže pro IVF je to skutečně lepší. Neboj se, nikdo Tě svévolně sterilizovat nebude, vejcovody odebírají opravdu jen tehdy, když jsou nevratně a nápadně poškozené...takže je lepší to podepsat a nesnižovat si tak šance na IVF.