Pozitivní hraniční test na syfilis z krve z pupečníku

izabella89
31. bře 2017

Ahoj chci se zeptat na Váš názor nebo jestli stím máte také zkušenosti.V době těhotenství mi byl dělán test na pohlavní choroby jako všem.Test na syfilis mi vyšel jasně negativní.Nyni při narození dcery jí při odběru krve z pupečníku vyšel test na syfilis pozitivní hraniční.Takže mě moje gynekoložka poslala na odběr krve na dermatovernelogii tam teprve půjdu.Doktorka to vůbec nechápe,že se stakovým případném ještě nesetkala.Já a ani přítel sme neměli a ani nemáme žádné příznaky,sme spolu 4 roky a jsem si jistá,že sme si věrní.Prece by se už nemoc projevila.Vubec to nechápu už sem ztoho zoufalá.

majaaa82
31. bře 2017

@izabella89 Nejprve si zjisti, zda nedošlo k obyčejné záměně zkumavek/odběrových nádob v laborce. Občas se to stává. Není to ani tak dávno, kdy jsem tu četla, jak nějaké holčině v laborce řekli, že má hCG negativní a přitom těhotná byla a už celkem dlouho. Pomotali tam zkumavky s krví. Pokud jsi si jistá, že jste si s partnerem věrní a ty teď sama nejsi nakažená, bude příčina spíš v nějakém šotku... (si myslím teda) 🙂

majaaa82
31. bře 2017

@izabella89 A ještě info z Googlu:

Může se stát, že i žena, která je ve screeningu negativní, porodí dítě s vrozenou syfilis, pokud se infikuje těsněji před porodem (Dorfman 1990, Sanchez 1991). Je to další argument pro pečlivý poporodní screening. Na druhé straně se v těhotenství setkáváme i s falešnými pozitivitami. Nejčastěji je to biologicky falešně pozitivní výsledek kardiolipinového testu, někdy i FTA-ABS (Buchanan 1970). S falešnými pozitivitami se můžeme setkat také u souprav pro metodu ELISA, a to v závislosti na jejich specificitě. Diagnostiku mohou zkomplikovat například izolovaně pozitivní IgM u jednotlivých těhotných. Příčinu těchto reaktivit se nepodaří vždy odhalit a často sama vymizí.

Zdroj: http://www.medmicro.info/portal/syfilis/lvl3/ch...

izabella89
autor
31. bře 2017

Děkuji snad to tak bude.S téma skumavkama mě to napadlo jako první vec.Znama co dělá v jiné porodnici a má skoro 40 let praxe o tom pochybuje úplně a tvrdí že to není možné a ať se nebojím že to bude určitě negativní.Jeste řekla že pokud budu mít negativní test ať prý nechám znovu udělat z krve malé test na tuto nemoc a stezuju si na nemocnici kde sem rodila.

majaaa82
31. bře 2017

@izabella89 Pokud se prokáže, že byla chyba na straně špitálu, stížnost určitě zvaž . Osobně bych z toho asi nedělala extra kauzu, ale vedení by mělo vědět, že se jim tam něco někde po***lo, tak aby si na to dávali bacha.

Držím palce, ať vše dobře dopadne.

pmaja
31. bře 2017

no ja se zamenam vubec nedivim. nam v porodnici rekli ze ma mala B- a pritom ma B +, kdyz jsem se divila jakto,ze ma rh minus tak na me sestra mrkla ze to muze byt po otci ( jasne oba mame plus takze mame doma kukacku) tak jsem to googlila a za nejakych okolnosti muze byt rh minus. rekla jsem si ok asi nas pripad. pak mela mala operaci kdy dostavala transfuze a najednou mela B+. takze s porodnicema opatrne. nejen ze zamenili krevni faktor ale jeste nezjistili vadu,ktera byla pouhym pohmatem patrna.....

1772
31. bře 2017

Falešná pozitivita na syfilis může být u předčasně narozených nebo méně zralých dětí, potom se doplňují další kontrolní testy, které mohou být negativní.

izabella89
autor
31. bře 2017

@majaaa82 Myslela jsem to přesně tak měli by to vědět, že je někdo kdo nedává pozor a člověk se pak trápí třeba zbytečně

helen_h
31. bře 2017

@izabella89 U dospělých existuje falešná pozitivita testů, tak bych myslela, že i u dětí mohou být výsledky zkreslené.

alva11
31. bře 2017

@izabella89 Nevím, jaký test dělali v porodnici, předpokládám běžný screening (RPR, TPHA), ale tyto testy mohou být relativně "často" falešně pozitivní (resp. je hodně faktorů, které mohou falešnou pozitivitu způsobit), takže si nedělejte těžkou hlavu, riziko probíhající infekce je velmi malé.

izabella89
autor
1. dub 2017

@alva11 Snažím se.Hlavne je mi to divné když mi v 7 měsících dělali testy a měla jsem je negativní a s přítelem sme spolu už nespali a toho ostatního taky nebylo 🙂
Tak uvidím doufám že se mi na testech potvrdí negativní vysledek

alva11
1. dub 2017

@izabella89 Nebojte, bude to v pořádku ;) Riziko falešně pozitivní reakce je např. u různých infekcí, po očkování anebo třeba v graviditě ;)

katkanovotna
7. srp 2019

@izabella89 mohu se zeptat, jak to vsechno dopadlo. Mam uplne stejny problem. A šílený stresy. Male je mesic. Ted teprve mi volai z porodnice, ze mam prijit na odbery, ze male opakovane vysly pozitivni vysledky na syf. Vubec tomu nerozumim. V tehotenstvi jsem mela vysledky v poradku a ani tak nevim, kde bych k tomu prisla.

tapinka16
Autor odpověď smazal
Zobraz

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru