Příkrmy pro atopika, jakou potravinu můžu přidat?

radusberus
29. zář 2013

Mám 5ti mesicniho atopika (dost silneho atopika)... nekojim ho ma nutrilon HA a zaciname s prikrmama, zatim mame odzkousenou mrkvicku, brambor a cuketu, vse jsme davali jak bylo receno vzdy 3-4 dny.... no a co dal, jakou potravinu mu muzu pridat? nebo maminky nemate nejaky typ kde by trba bylo vypsano jake potraviny uplne vynechat? a jak je to s ovocem kdy zacit s ovocem? a zase jake vynechat s jakym zacit ale treba jen pockat? proste celkove bych potrebovala poradit jak s jidmlem u nekojeneho atopika kdy co a co vubec..... na netu nemuzu nic najit... dekuju vam za odpovedi a rady

katyxq
29. zář 2013

První bod - pokud měl ekzém v době, kdy byl plně na UM, tak s nejspíš jedná o alergii na bílkovinu kravského mkéka (https://www.modrykonik.cz/alergie-na-mleko) a pak je pro něj HA mléko kontraindikováno (a píše se to i na krabici), měl by mít plně štěpene UM (Nestlé Althéra, Nutrilon allergy care) nebo UM vyrobené z volných aminokyselin (Alfamino, Neocate)
Příkrmy bych začala zavádět až po stabilizaci stavu, aby bylo možné vysledovat případné reakce, jednu novou potravinu minimálně 4 dny po sobě - https://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-pri... , na ovoce má času dost, zkoušela byhc zeleninu (dýně, cuketa, červená řepa, batáty, avokádo), maso (krůtí, králičí, jehněčí)

radusberus
autor
29. zář 2013

Meli jsme prva mleko babylove.... temer od zacatku byl kojen jen dva tydny. ekzem se zacal zhorsovat v jak bylo horko v srpnu (mel 3 mesice) jsme poprve navstivili pani doktorku kozni a ta nam rekla ze je to atopicky ekzem a dost silny. Doporucila prejit na to HA a dala nam masticky ktere nam namichali v lekarne nektere mista osetrila primo na miste (necim modrym a zavazala na 48 hodin, do dalsi kontroli nam zakazala prikrmy az potom co uvidime jak zabrali ty masti. Ty zabrali krasne , zatim zaklepat stav se zlepsil a momentalne to mame pod kontrolou, rekla ze muzem zacit prikrmovat a tak jsme zacli, jedine co nam rekla tak spenat ne. ale nerada bych mu udelala zase problemy tim ze mu dam neco co bych nemela. takze proto se ptam.... jaka zelenina tedy neni vhodna?

katyxq
29. zář 2013

@radusberus je to individuální, co který alergik snese 😉. Takže je třeba vyzkoušet, větší pozor bych dala u potravin, které mají nebo uvolňují dost histamin (mořské ryby, hodně zralé ovoce, jahody, rajčata, citrusy). Co máte za masti (kortikoidy tipuju ☹)?
Každopádně bych opravdu s jakýmykoliv příkrmy počkala (času máte dost, na mlíčku vydrží), otestovala tu alergii na BKM přejitím na plně štěpené UM (alespoň na 2-3týdny, to by mělo stav zlepšit i bez speciálńch mastí), chuťově to už takový rozdíl není, kdyˇz je zvyklý na HA, neměl by s tím mít problém, že by mu nechutnalo.
Doporučuju si pročíst blog @luthien.k a články Věry Zíkové http://www.proalergiky.cz/magazin/specialy/jak-... (tady je jako @kam.zyk) - obě mají na kontě desítky stabilizovaných ekzematiků 🙂

katyxq
29. zář 2013

pokud na ekzém doktor dítěti plně na UM doporučí HA mléko, tak neví, co dělá, bohužel ☹

radusberus
autor
29. zář 2013

dekuji za ten odkaz je tam toho spousta na cteni jen jsem to ted proletela ale myslim ze mi to odpovi na nekolik otazek.... a jinak teda mame i kortikoidy ale ty jen v nejhorsim pripade, zatim jsem teda dat nemusela.... ale mame zinkoolej na noc a pak na promazavani nejakou H- mast a leniens crem (oboje namychane z lekarny)

radusberus
autor
29. zář 2013

a kdyz jsem si cetla o te alergii na kravskou bilkovinu, tak je tam zminen i prujem a dusnost , ani jeden tento problem nema. i tak zkouset tu dietu?

katyxq
30. zář 2013

@radusberus z té sady příznaků dítě nemusí mít samozřejmě všechny - některé mají "jen" távicí problémy, jiné "jen" ekzém, jiné má "jen" skoro pořád rýmu a kašel, jiné ma ekzém a silné koliky apod. ... ale polku měl ekzém v době, kdy byl čistě jen na UM, tak je diagnóza alergie na BKM velmi blízko jistotě