Starší maminky 40+ - co mě všechno čeká?

jitulhonza
21. kvě 2019

Ahoj 🙂 ...jsou tady prosím starší maminky 40+ ? ...mohla bych prosím poprosit o nějaký stručný popis co mě všechno během těhotenství čeká za vyšetření ? 🙂 ...přeci jenom jsem poprvé a naposledy rodila, když mi bylo 26 let a nyní mi je 41 🙂 ...a od té doby se jistě všechno změnilo nejen k přihlédnutí k mému věku 🙂 Díky moc Jitka 🙂

merope
21. kvě 2019

Já chodila jen ke gynekoložce cca 1x za 4 týdny + 3 "velké" ultrazvuky v cca 14tt, 20tt a 30tt, před prvním v cca 11tt krev, v cca 16tt triple testy a tuším 26tt OGTT (cukrovka). Prostě jako všichni. Ve 14tt mě ještě poslali ke genetičce (hned po utz).

Navíc podle výsledků UTZ tě můžou poslat na lepší vyšetření genetických vad (pokud ti to vyjde špatně) - prenascan z krve nebo amniocentéza.

A pak už jen závisí na tom, zda budeš nebo nebudeš mít problémy - já byla do ledna v pohodě, v únoru pak nemocnice, riziková poradna, nemocnice a nakonec předčasný císař ve 33tt kvůli preeklampsii.

Od těhotenství v nižším věku se to dle všeho liší hlavně tím, že jsem byla šíleně unavená, mnohem víc než mladší holky - a i teď jsem.

jitulhonza
autor
21. kvě 2019

@merope Díky za Tvou odpověď 🙂 bylo mi teda řečeno, že toho bude víc, ale to bylo všechno ...

merope
21. kvě 2019

@jitulhonza Tak asi záleží na pečlivosti doktorky - nebo naopak rovnou odhadují komplikace, nevím. Já do toho února měla naprosto ukázkový průběh. Jo, vlastně jsem zapomněla ještě samozřejmě obvoďák (+EKG) a zubař. Obvoďák mě poslal na internu kvůli tlaku, tam mi dali holtra a konstatovali syndrom bílého pláště.

katherine177
21. kvě 2019

Rodila jsem ve 41 letech ,měla jsem všechna vyšetření jako mladší maminky ,akorát navíc bylo vyšetření plodové vody

jitulhonza
autor
21. kvě 2019

U obvodní jsem už byla, když jsem to zjistila napsala mi neschopenku gynekolog odmítl jsem teprve +/- 4 tt, ale dělám ve zdravotnictví byly jsme již objednaný na vyšetření v CAR u Apolináře, ale koupily jsme dovolenou já se začala těšit k moři, všechno jsem vypustila a bingo 🙂 ... a holtra jsem měla asi před měsícem cítila jsem se divně, lítal mi tlak, ale bylo to nejspíš stresem z práce .. a krev v pořádku pouze úbytek hořčíku 🙂 ale to byl odběr skrz ten holtr takže se to může lišit 🙂 ..mě je dobře občas už cítím výkyvy, že mi je "divně" 🙂 ...ale nikdo mi zatím neřekl co mě všechno čeká v tomhle věku 🙂 ..plodovku jsem už prodělala měla jsem špatný výsledek z krve u prvního porodu před 14 lety 🙂 a na genetice jsem byla taky mám o 5 let starší mentálně postiženou sestru a tak mi potvrdily, že je postižená díky zanedbanému porodu, kdy ji promáčkly při porodu hlavu ...

hanka_12345
21. kvě 2019

Po 35.roce se dela jeste myslim nejake vysetreni z plod.vody

merope
21. kvě 2019

@hanka_12345 Často, protože častěji vyjde špatně ten prvotrimestriální screening, ale ne nutně.

svha
21. kvě 2019

Je mi 39 a jediné navíc byl odběr plodové vody, jinak vše jako v 31 co jsem rodila poprvé

garfulka78
21. kvě 2019

@jitulhonza Nevim odkud jsi a jak pecliva je tva doktorka. Ja jsem z Prahy a loni jsem rodila tesne pred 40 cetinama. Ke sve doktorce jsem chodila do poradny na ultrazvuk, prohlidku a kontrolu, vahy, tlaku a moci, kazde 3 tydny. Navic jsem byla diky veku od sve doktorky poslana do Genetu, tam jsem byla na 1 a 2 screaningu + na genetickych testech a testech z krve na vyvojove vady, abych nemusela podstupovat tripl test, ktery je vetsinou neodpovidajici a zenou pak kazdeho na plodovku. Test z krve byl myslim kolem 13 teho tydne a obsahuje testovani na 13 nejbeznejsich vv, z krve zjisti i pohlavi a muzou pak pripadne testovat navic vv, ktere postihuji jen dane pohlavi. Test byl naprosto zdarma, usiluji o zavedeni testu a potrebuji xy testovanych, aby to prijala pojistovna jako vypovidajici vzorek. Od 34 tydne jsem chodila 2x tydne na kontrolu do porodnice, prohlidka + monitor a 1x za 2 tydny na velky ultrazvuk - kontrola prutoku, kontrola placenty, velikost miminka, zda pribira tak jak ma.

jazizalova
21. kvě 2019

Já jsem rodila ve 38 a ted je mi 40 a budu rodit v září znova. Poprvé jsem měla také screaning a genetické testy v Genetu v Praze, jinak běžné kontroly asi po 4 týdnech a asi 2 měsíce před porodem jsem chodila každý týden do porodnice na kontroly. Jo a OGGT na cukrovku. Teď je průběh téměř stejný, jen genetiku a screaningy už si dělají komplet v Benešově, takže jsem nemusela do Prahy, ale pro změnu mi to nevyšlo nějak dobře, takže mi dělali amniocentézu, ale zase už vím, že je vše v pořádku a vím i pohlaví 🙂 Jinak když porovnám svoje dvě těhotenství v 23 a 25 letech a teď v 38 a 40, tak čím jsem starší, tím to snáším líp, je mi fajn a porod byl úplně v pohodě. Možná jsem to jako mladá moc prožívala a zbytečně se toho bála 🙂 Tak držím palce.

verace81
22. kvě 2019

Myslím, že Tě čekají stejná vyšetření jako ostatní + genetika, ale odběr plodové vody teď nahrazují odběrem krve obou rodičů pokud ultrazvuk u nich vypadá dobře. Znám 3 maminky které rodily nebo budou rodit po 40 a zatím vše v pořádku. Jediné co se u nás změnilo byli odběry na cukr teď mi brali krev každou hodinu takže místo 2 náběrů byly 3. A protože jsem měla pozitivní testy na VVV tak jsem měla víc ultrazvuků. Porod jsem měla v 36 týdnu takže už si nepamatuji kolikrát se chodí na ozvy. Ale za mě určitě platí přečkat testy na VVV a cukrovku a pak už je to pohoda.

mishulka26
22. kvě 2019

@verace81 takhle se test na cukrovku dělá běžně nejdřív zjistí jakou máš hodnotu a když je to v normě tak ti dají vypít roztok a po hodině ti vemou krev a pak po další hodině znovu

kerca78
22. kvě 2019

@jitulhonza ja jsem rodila potřetí pred třemi mesici ve 41 letech.. všechna vyšetření byla standardní jako u mladších maminek. I porod po sedmi letech od druhého byl bezproblémový a rychlý.

netopejr
23. kvě 2019

Vyšetření jenom ta, co chceš. Rozhoduješ o tom Ty, ne lékař. Ten může navrhovat, měl by Ti vysvětlit proč se co dělá, co tím získáš a co riskuješ tím, že to nepodstoupíš.
Genetické testy nejsou povinné. Co budeš dělat, když vyjde riziko vysoké? A dle tabulej vyjde, protože věk. Nic to neříká o Tvém konkrétním dítěti. To spíš řekne UTZ. Na tripple bych nešla ani omylem, to si můžeš hodit korunou místo toho.
Amnio a CVS si nastuduj rizika. Pokud dítě chceš, i kdyby mu něco bylo... Taky to může vyjít falešně pozitivní nebo falešně negativní.
Něco se může pokazit i u super negat. testů u porodu, infekce po porodu...
Riziko je prostě vždy.
Já své dítě žádné žádné selekci nevystavuju a doktoři nikdy nikde nehli brvou. Nikdo se nedivil a nikdo nic nenamítal, ani žádný poznámky.
Za mě stačí UTZ v 12 tt, 20.-22. a 30.-32. tt, tlak, moč na každý kontrole. Vnitřní vyšetření dle toho, jak chceš, to je Tvoje volba, OGTT podle toho, zda chceš nebo nechceš.

babanci
28. kvě 2019

chtěla jsem Ti napsat zrovna to, co píše
@netopejr , Moje tchyně měla mého muže ve 43. letech. Naprosto zdravý mužský.

ilonne
28. kvě 2019

@merope Taky ne. Třetí těhotenství jsem absolvovala na přelomu 38/39 a vše v pohodě. Screening ukázkový. A únava žádná. Bylo to skvělé. Druhé bylo v 35 a to byl masakr.

merope
28. kvě 2019

@ilonne No, podle mě často jo - ale mě taky nikam nehonili, vše ok.

@netopejr Asi záleží na doktorce - ta moje mi dělala UTZ když jsem k ní přišla hned na začátku (tuším 9tt) a zbytek ultrazvuků taky vždycky v Gennetu / porodnici takové ty velké. Jinak prostě jenom poslouchala ozvy.

jitulhonza
autor
20. čer 2019

Všem děkuji za radu a podporu 🙂 ..bohužel se jednalo o zamlklý potrat v 6 tt...stejně jako před 10 lety s rozdílem jiný partner ...nejspíš si vyhledám nějaké CAR a nechám se vyšetřit ... můj gynekolog to nějak neřeší a mě to přijde jen tak "na blint" zkoušet v mém věku jako zbytečný hazard (nejen ohledně těla ..zjistila jsem jaká jsem plačtivá hysterka :DDD...chlapovi jsem se furt omlouvala ) .. pokud máte také podobnou zlušenost a radu sem s ní beru všema deseti !!!! 🙂 ...díky moc 🙂

bianka2801
25. srp 2019

@jitulhonza ahojky, mě je 45 let , před rokem ZT ve 13 tt , pak ZT v 5tt v únoru a v dubnu // čárky na testu a zeď jsem už 21 tt . Měla jsem neskutečný strach z dalšího nezdaru a vše vypadá dobře.

Po únorovém nezdaru v 5 tt jsme se objednali do Caru v Praze , hormonální profil , spermiogram v pořádku . Jen se prý podle doktora trefit do kvalitního vajicka , kterých už máme v našem věku málo . Rozhodli jsme se pro minimalku IVF , od dubna s nástupem MS začít brát hormony a já místo MS pozitivní test 😁 . Proste jsme čekali , jak se bude vyvíjet těhotenství , najednou tu byl už 13 tt , první screning s utz ( vše v pořádku) , akorát krev dopadla pozitivní na downa 1:89 . Plodovku jsem na genetice odmítla , zaplatila si Panorama test za 16 000,- a po 12 dnech volala doktorka z genetiky , ze miminko je zdravé s čekáme 100% kluka .
Nevzdavat !!! 👍 zajděte do Caru a vše půjde samo jako u nás a nebo s pomoci doktoru .
Preji , ať se brzy zadari . Držím palečky 😀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru