Zubař, injekce a léky v těhotenství, máte zkušenost?

marketa11112
2. zář 2014

o vikendu me zacala bolet cela tvar. dnes lekar nejdříve nemohl najit to spravne místo. chtěl me poslat na rentgen. pripomenula jsem mu tedy, ze jsme tehotna. takze z toho seslo. nakonec nemocny zub nalezl. když me zacal vrtat, malem jsme vyletela z kuze, takze mi dal prvni injekci s tim, ze se muze i tehotenstvi, ze je to jen lokalni umrtveni. jenze -- nezabrala. tak mi po chvili pichl ještě jednu. zub mi nakonec i presto osetroval přes bolest --- nastesti uz jen castecnou. pusa me brnela az do vecera a zub me stále poboliva. zítra tam jdu znova. jenze stále se bojim zda opravdu latka v injekcích nemohla nejak ublížit mimcu. jsme v 16. tydnu. vim, ze se spravne nemá brat vůbec nic a tato situace me desi. mozna to prehanim. ale jakou mate zkušenost se zubari, injekcemi a vůbec leky v tehotenstvi vy? dekuji za odpovedi.

p3tulkaa
2. zář 2014

zubařka mi řekla, že injekce nevadí - v 1. trimestru nedoporučuje, ale v dalších nevadí, jediné co vadí je ten rentgen, přeju ti, ať to máš s co nejmenší bolestí brzy za sebou, já nervy a nezabírání injekcí znám moc dobře :(

tarra27
2. zář 2014

@marketa11112 me v obou trhu dávala a v pohodě....dokonce sama zubarka říkala,ze ji trhal zubař osmičku když byla těhotná....

Injekce nevadí....s RTG bych raději neriskovala, i když můj manžel tvrdí,ze už pokud mas přehoz pres břicho nevadí,ze ty zubní RTG jsou s minimálním dosahem,ale já pro svůj pocit bych nesla pokud by nebylo jo zle...a pokud te zub bolí, můžeš paralen, vezmi si dva....a většinou tedy bolest po návštěvě zubaře a výkonu povolí....jsi si jista, ze mas dobrého zubaře???

pisjutynka
2. zář 2014

Byla jsem taky v těhu u zubaře a dával mi 2 injekce, miminku to nijak neublížilo.

hojda
2. zář 2014

Já byla na rentgenu s rukou na začátku těhu, hlásila jsem to a dostal jsem tedy zástěru. Když jsem to pak říkala na pohovoru na genetice, tak jen mávli rukou, že to nic. A ten zubní je ještě slabší, a ta injekce bude taky ok, neboj.

soleilll
2. zář 2014

@marketa11112 Já byla během těhotenství u zubaře 2x a měla jsem si nechat komplet převrtat starou plombu. Nakonec z toho sešlo, ale umrtvovací injekci jsem taky řešila a bylo mi řečeno, že je to v rámci celýho těla tak nepatrná dávka, že to vůbec nemá na dítě vliv. Takže se neboj a nenech se trápit. Stejně tak jsem jako těhotná občas vzala brufen, protože mi na migrenu nic jinýho nezabírá (po konzultaci) a nikdo nic nenamítal.

hojda
2. zář 2014

@soleilll Brufen se nemůže v poslední trimestru, kdy hrozí už porod, tam by mohl vyvolat komplikace. Jinak krásná příručka, které léky se mohou v těhu a při kojení je na stránkách dr. maxe.

tamarila
2. zář 2014

@marketa11112 Zuby dělají nekdy v těhotenství psí kusy, bohužel. Taky jsem si s nima zkusila svoje, včetně umrtvování. Neboj se, lokální anestezie neškodí, zato škodí zanedbaný zánět který by se mohl ze zubu rozšířit dál. Takže se nech ošetřit a neměj z toho výčitky. Držím palce ať je to co nejméně nepříjemné a bolestivé, a zbytek těhotenství ať už je bez dalších "libůstek" .o)

marketa11112
autor
2. zář 2014

@p3tulkaa
@tarra27
@pisjutynka
@hojda
@soleilll
@tamarila
moc vam vsem dekuji, uklidnily jste me. na rentgen jsem nesla a ani nechci. jsem takovy straspytel a ze vseho mam strach -- preci jen první dite, v 31 letech. 🙂) jsem ze vseho strasne vyjukana. k zubari jdu opet rano, tak uvidíme co se mnou udela. kazdopadne zub stále poboliva, asi t o tusil, proto mam prijit opet rano. zda jde o dobrého zubare --- nevim, rikaji, ze je peclivy, jenze ma strasne pacientu a vse resi opravdu zdlouhave. tak uvidíme. dekuji

tarra27
3. zář 2014

@marketa11112 nejde o to, ze řeší zdlouhave...aby byl šikovný....já takhle chodila k jednomu a nechával mi pod vyplněna kazy....pokud te zub stále bolí, je to divné....po vyvrtani a pokud to nechal otevřené by se ti melo ulevit...

Tak se drz, krásný tehulkovani 🙂

mrsnikola
3. zář 2014

Já řeším zuby kvůli mimču teď a injekce jsou v pohodě na lokální umrtvení. Ale jak tě tak poslouchám, vyměň zubaře. Já mám skvělou kočku mladou, která prostě vidí a zná tu mojí pusu asi rok, ale nestalo se mi, že bych od ní odcházela s bolestí ☹ to je mi tě líto ☹

adeel
3. zář 2014

Dobrý den, jsem zubařka můžu vás uklidnit, injekce v těhotenství můžete! Miminku to opravdu neublíží, nebojte. Stejně tak paralen můžete, ale to samozřejmě neřeší příčinu bolesti. RTG bych určitě v těhotenství nedělala, ale ten není vždy nezbytný. Pokud se zubař zdráhá vám injekci dát, tak si jí vyžádejte. Nechápu, že spousta zubařů to nebere automaticky, možná je to ještě nějaký zvyk z komunismu, kdy injekce byly na příděl a když došly, tak se prostě vrtalo a trhalo bez. Strašné že? Nenechte se odbýt. Není důvod zbytečně trpět, kor v dnešní době.

adinka_k
3. zář 2014

Můj stomatolog mi velmi nedoporučil injekci v prvním trimestru, šlo o kaz, který mohl počkat do trimestru druhého ( v té době 3 týdny). Asi také záleží na situaci, akutnosti případu i stomatologovi.. ;)

cibetkaa
3. zář 2014

@marketa11112 Já jsem byla u zubaře během těhotenství dvakrát, pokaždé jen vrtání bez injekce. Doktorka mi sama řekla, že rentgen kvůli těhotenství dělat nebude. Pokud jde o další léky - ptala jsem se svojí gynekoložky, co si můžu vzít, kdyby mě opravdu hodně bolela hlava - doporučila mi paralen.
Mám zkušenost i s antibiotiky v prvním trimestru. Na úplném začátku, kdy jsem ještě ani nevěděla, že jsem těhotná, jsem po hodně dlouhé době chytla klíště. Zhruba týden po tom, co jsem skákala radostí nad pozitivním těhotenským testem, se mi v tom místě začal dělat červený flek. Po několika dalších dnech doktorka potvrdila boreliózu a musela nasadit antibiotika. V té době jsem si prožila opravdu hrozný strach a pocit bezmoci. Naštěstí vše dobře dopadlo a teď máme úplně zdravou a šikovnou holčičku, které je zrovna dneska 20 měsíců 🙂
Naprosto chápu Vaše obavy, člověk nechce vůbec nic riskovat. Ale snad Vás můj příběh trochu uklidní. Jako důkaz toho, že i něco, co vypadá hodně šíleně, nemusí pro miminko znamenat žádné riziko.

marketa11112
autor
3. zář 2014

@cibetkaa moc dekuji, a ano, jsem mozna strapytel. jenze ve dvaceti bych asi nebyla tak vydesena jako ted 🙂) cekali jsme moc dlouho a ted me desi kazda byt mala komplikace. 🙂)
dekuji moc 🙂))))
verim, ze to bude ok.

kamce
3. zář 2014

taky jsem si nechala v těhotenství píchnout injekci od bolesti....léky se snažím nejíst ani netěhotná 😎

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru