Adopce z ciziny, máte zkušenost?

baaar1
10. říj 2017

Ahoj, chci se zeptat zda nekdo z Vas ma zkusenosti s adopci bud z ceska nebo nejlepe ze zahranici. A muzete me doporucit nejakou agenturu. Sice mame uz vlastni dite a mit dalsi muzeme, ale chteli bychom pomoci nekomu kdo to bude potrebovat. Ale zdrave a nejlepe miminku bychom radi k nasemu vlastnimu , ale nemame zajem o roma. Dekuji za kazdou odpoved a informaci.

andycr
10. říj 2017

Z pravidla a praxe v sociální oblasti je adopce neromského dítěte v miminkovském věku běh na douhou trať. U romských dětí je proces rychlejší. Další možností je dítě ve vyšším věku např. 6 let. Musíte se obrnit trpělivostí a počítat z řadou testů, pohovorů a prověřování.
Další variantou by byla pěstounská péče. Dítě by Vám bylo svěřeno do péče a náležela by Vám odměna pěstouna. Ale dítě by nebylo osvojeno, je tu možnost styku s původní rodinou.
Náhradní rodinou péči má na starost oddělení sociálně právní ochrany děti tzv. OSPOD, při městském úřadu s rozšířenou působností.

amadeus
11. říj 2017

Je sice pravdou, že na neromská miminka se čeká déle, ale například my jsme dostali 4měsíční zdravou bílou holčičku po dvou letech od podání žádosti🙂 Bylo to ale ještě před změnou občanského zákona v roce 2012. Nový zákon bohužel prodloužil dobu, kdy je dítě už právně volné pro adopci. Je možné si je vzít do péče i dříve, ale právně volné a tedy "jisté" ho máte později, než tomu bylo u nás. Je to teď asi těžší, ale rozhodně ne nemožné 🙂
Se zahraniční adopcí přímou zkušenost nemá, jen vím od známé, že to sice jde, ale stojí to dost peněz, protože na tom parazituje spousta dalších organizací:/

zuzekk
16. led 2018

co jsem tak slyšela, adopce ze zahraničí u nás prakticky neprobíhají. Ještě tak v rozměrech Evropy (např. z Ukrajiny, Rumunska), kdy bývá nejčastější důvod rodinný (původ jednoho z žadatelů, příbuzenská péče). Takové ty romantické akty "pomůžu malému černouškovi" se u nás nepraktikují. Jedním z důvodů určitě bude neprůchodná byrokracie, nejasnost zákonů v mezinárodním kontextu (snad to máme zakotvený nějak s EU a bilaterálně s některými dalšími státy, ale např. s Indií určitě ne) a také praktické hledisko - státy se snaží bránit obchodu s dětmi a tak je těch překážek pro poctivné samaritány mnoho.

fajkusniki
1. čer 2018

Ahoj jak se resi (pravne osetreno by to bylo a bude) adopce romskeho ditete?

zelenaesmolda
1. čer 2018

Pokud chcete opravdu nekomu pomoct vemte si starsi dite,to ma daleko mensi sanci se do normalni rodiny dostat,miminko chce kazdy.