Mám čekat nebo otěhotnět, potratit a pak řešit proč?

hanysek.hanysek
4. lis 2011

Ahoj holky, potřebuju poradit, tak snad i vaše názory mě přimění k lepšímu rozhodování. Doufám, že bude hodně odpovědí, poraď te, co byste dělali vy na mém místě. Mám 2x za sebou zamlklý potrat krátce po sobě. První byl v červnu v 9tt ( revize a laparoskopie) a druhý byl na začátku října v 6tt ( revize)- ( oba dva nyní v tomto roce). Takže byli opravdu krátce po sobě- došla první porevizní ms, druhá a další už nedošla. Všude čtu i v nemocnici mi říkali, že máme počkat 3měsíce a potom se můžeme začít snažit znovu. Ale můj gyndař mi řekl, že nemám otěhotnět rok ( a když jsem sme se o tom bavili, tak sem se mu musela podepsat do své karty- asi ze s tím souhlasím!!!!). Já s tím samozřejmě nesouhlasím, připadá mi to, že rok je hrozně dlouhá doba. řekl mi, že první potrat je náhoda, že se to stává, no a druhý potrat, že byl brzo po tom prvním. Já při tom prvním potratu ho neposlechla, vrhly sme se na to brzo i s tím rizikem, že se to pokazí. Bohužel se to posralo ( omlouvám se za sprosté slovo!!!), takže si myslím, že kdyby mělo být třeba za tři měsíce už všechno v pořádku, tak by mi řekl, vydrž půl roku a potom se snaž. Tak já fakt nevím. Nikde jsem neslyšela, že by se muselo rok čekat. Ale opravdu je to asi brzo po sobě a moje tělo si potřebuje hodně odpočinout. V březnu 2010 byl císařský řez, červen 2011 zamlklý potrat, revize a laparoskopie a říjen 2011 zamlklý potrat a revize. Takže tělo asi potřebuje odpočinek, ať se to uvnitř hezky zahojí.Nějak se nemá ani k tomu, aby mi vypsat žádanku na genetiku, imuno atd, že už jedno dítě mám a nebyl s těhotenství problém, tak to nějak nechce řešit. Takže opravdu nevím, co mám dělat. Jestli si mám trvat na těch testech, nebo mám prostě čekat a spoléhat se na to, že dostatečně dlouhá pauza pomůže k otěhotnění a dojetí až do konce. Takže pořád přemýšlím, co by pro nás bylo nejlepší, zda čekat a doufat, že pauza pomůže, nebo čekat, otěhotnět, potratit a potom by se řešilo proč? Já opravdu nevím, možná bylo opravdu moc brzo na těhu tak rychle po sobě. Co myslíte? Moc vám děkuji za vaše názory.

nae
4. lis 2011

Nejake zakladne vysetrenia ti nemusi vypisovat len gynekolog, ale aj prakticky dr. Skus si tam zavolat a objednat sa aspon na vysetrenie hladiny hormonov stitnej zlazy, faktory zrazanlivosti krvi apod. a poinformuj sa tiez, ci ti moze dat aj ziadanku na imunologiu (mozno by bolo dobre mat od gynekologa vypis z karty - gynekologicku anamnezu). Co sa tyka genetiky, neviem, ci to tiez moze pozadovat prakticky dr. Inak si myslim, ze pokial ti tvoj gnekolog nedal nejake uspokojive vysvetlenie, preco cakat tak dlho, tak bud zmen doktora, alebo chod cez toho praktickeho dr. aj za cenu, ze si vysetrenia budes hradit sama.
Pokial uz jedno dieta mas a nebol s tehotenstvom problem, moze sa jednat len o "hlupe" nahody, ale tiez to moze byt naopak - ze prve tehotenstvo bola stastna nahoda. Nechcem ta "strasit" pesimistickym komentarom, to nie! 🙂 Praveze je to optimisticke - ze vies, ze to slo.
Akurat kazde tehotenstvo s telom zamava, vidim to aj sama na sebe. Je to zataz na vsetky systemy a na imunitu tiez, mohlo sa nieco malo "pokazit" a to je pricina.
Drzim palce!

dukie
13. lis 2011

@hanysek.hanysek Já bych prostě počkala, dala tomu čas. My měli zamlklé těhotenství v 9. týdnu a revizi (tělo se nechystalo potratit ani náhodou, všechno vypadalo jako u zdravého těhotenství, jen se prostě u miminka neroztlouklo srdíčko...). Zákrok proběhl naprosto v pořádku, ale bylo mi gynekoložkou provádějící operaci i mojí vlastní shodně řečeno, že je dobré s dalším otěhotněním aspoň půl roku vyčkat, dát tělu čas dát se dohromady. A to šlo opravdu "jen" o jednu revizi.

A na svého lékaře se nezlob, že si to nechal podepisovat, podle mého si prostě dělá alibi, kdybys neposlechla a znovu se to nepodařilo, abys na něj nemohla "útočit", že Ti to neřekl. Myslím, že je to je docela k pochopení, zvlášť když jste nepočkali teď "napoprvé"...

Opravdu bych nespěchala. Držím pěstičky, ať to nakonec dobře dopadne a dočkáte se zdravého miminka. 🙂