Manžel se narodil s rozštěpem, budou ho mít i naše děti?

maxinkaa
10. únor 2016

Ahoj holky,manžel se narodil s roštěpem horního rtu a patra, díky operacím to nejde ani vidět. Chci se zeptat, jaké je riziko, že to budou mít i naše děti? V rodině manžela to měl někdy dávno vzdálený strejda.

no_title
10. únor 2016

Roštěp je velmi často způsoben nedostatkem folátu u matky (t.j. část kyseliny listové), určité procento populace neumí kyselinu listovou správně štěpit i kdyby jedli saláty horem dolem. Toto se dědí se konkrétně dětí, ale má to hodně lidí... Předešla bych tomu tak, aby se v těhotenství (ideálně hned jak se začnete snažit - mozek se totiž vyvíjí už 20. den po početí) jedla kyselina listová, konkrétně Femibion, ten jediný má listovku štěpenou tak, že foláty přijmou i ti, kteří ji neumí dobře strávit.

eva118
10. únor 2016

Riziko ti řekne genetik, můj děda měl taky rozštěp rtu a patra, nikdo jiný ne- měl 8 sourozenců, dvě děti, vnuky. Genetik řekl, že to tedy byla náhoda a pro mě už platí normální populační riziko. Pokud to ale v rodině někdo ještě měl a navíc i budoucí rodič, určitě bych zašla. Ono ale když otěhotníš a byl by zjištěn rozštěp, co naděláš. Jedině si vyhledat nemocnici, kde by miminko mohli hned operovat kvůli sání. Mě doporučili brát Femibion první tři měsíce. Jednou jsem se o tom bavila s kolegyní, studovala specku ped. a říkala, že riziko bývá nejčastěji 50%, když to má rodič. Nejvíc ti řekne genetik.

maxinkaa
autor
10. únor 2016

Máme holčičku, je naprosto v pořádku, nevím, jestli se riziko zvyšuje u dalších dětí,ale doktoři manželovi říkali, že riziko je malé, že se zvyšuje ob generaci.JJ, listovku jsem brala už asi 3 měsíce před těhu.

barasrotyrova
10. únor 2016

Ahoj, riziko rozstepovych vad u vasich deti je, ale vysi rizika ti rekne jen geneticky test u manzela. Prevenci je kys. listova, vitamin B a v prvnim trimestru se vyhybat infekcnimu prostredi, protoze spoustecem rozstepu muze byt akutni viroza. A dnesni medicina je hodne sikovna, takze kdyby nahodou ten "spatny" gen Tvuj manzel mel, tak jeho spermie "oprasi" 🙂. a pokud by jste sli do miminka prirozenou cestou, tak si te pohlidaji.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru