Šly jste na dobrovolný screening na vrozené vady?

katty95
15. únor 2016

Ahoj holky, je tady některá, která nešla na screeningové vyšetření? Myslím to dobrovolné. Moc se mi tam nechce. Mám 20 let, vše probíhá normálně, ale je mi hrozně zle při odběru krve a když jsem promýšlela zda bych byla schopná dát miminko pryč ( potrat) kdyby se něco pokazilo, tak jsem zjistila že ne. Navíc vím o případech kdy řekli po screeningu že má miminko Downův syndrom a po narození bylo naprosto zdravé. Jak to máte vy? 🙂

odula
15. únor 2016

žiju v zahr a tady se screeningy ženám do 35 let vůbec nedělaj. Můžeš si o něj zažádat, ale vysolíš. Podle mýho názoru je to zbytečnej stres a - jak píšeš - výsledky nejsou 100% průkazný. Já za sebe myslím, že to není nutný. Navíc, když bys stejně nechtěla ukončit těhotenství příkladně kvůli DS.
Já jsem nešla a měla jsem o stres míň. 🙂

barumat
15. únor 2016

Já jsem šla právě proto, abych stres neměla. O miminko s postižením bych se starat nechtěla, měla jsem jasno, že bych šla na interrupci. A falešně pozitivní vychází hodně tripple test (asi 30%), ten kombinovaný v 13tt ve spojení s integrovaným testem v 16.tt je falešně pozitivní snad jen v půl procentu případů, proto jsem šla na něj. Osobně bych měla naopak stres z toho, že nevím, jestli je mimčo v pořádku, než z toho, že mi vezmou krev a za týden budu mít jasno. Ale je to každého věc a volba, na testy jít samozřejmě nemusíš.

ashka
15. únor 2016

ja jsem taky nesla, je to proste na tobe, jestli chces vedet nebo ne. Sice potom mas uz vysledky od casneho stadia tehotentvi ale pokud nemas nejake rizikove faktory treba v rodine, tak bych se tim netrapila

mapita
15. únor 2016

Ahoj, já se chystám toto vyšetření odmítnout (a ještě některá další), a to právě z toho důvodu, že potrat pro mě nepřichází v úvahu. V takovém případě je to vyšetření opravdu zbytečné. Jen úplně vidím jak se z toho bude doktorka zalamovat... 😠

odula
15. únor 2016

@barumat když počítáš s možností potratu, tak to asi má cenu, v opačném případě moc ne.

kacca11
15. únor 2016

Ja jednou pujdu urcite, interrupce v rannem stadiu tehotenstvi je pro me v pripade postizeni jasna volba.

Ale i v pripade, ze zena by interrupci nevolila, je podle me vhodne screening podstoupit. Prinejmensim je dobre o postizeni vedet a pripravit se na to, nejen psychicky, ale treba i s lekari, aby byli na danou vec pripraveni a zohlednili to treba pri zpusobu porodu, naplanovali napr. akutni operaci ditete hned po porodu apod. Prijde mi nesmyslne privest na svet dite, kteremu by bylo mozne pomoci, bez pripravy.

radana1992
15. únor 2016

Je mi 23, byla jsem a prozila jsem nejvice stresu ta cele tehu. Mela jsem riziko 1:217 coz je silene. Nakonec jsem sla na odber z placenty jelikoz jsem nedokazala zit s pocitem ze bych mela mit dite postizene. Nicmene jsem tam sla s nim ze jsem mlada a ze vysledek bude super a hov..😀 naopak mi pak na genetice rekli ze screening vyjde hure mladym nez starsim maminkam 🙂

nikdo17
15. únor 2016

ja jsem na screeningu taky nebyla. miminko bychom si nrchali tak jak tak takze jsem se zbytecne nestresovala. akorat dr. na me koukal dost blbe.

sarivojvodova
15. únor 2016

Ahoj na screening jsem šla s přítelem a nelituji toho. Krásné video, fotky a zažitek. Mimi zdravé. Teď jdeme znova jen tak. 🙂 každého asi věc no. My o dítě přišli a tak jsme tam radši šli, s tímhle tehu jsem už 3 krát ležela týden v nemocnici. Vše se dá vydržet.

odula
15. únor 2016

@kacca11 o postižení se dozvíš z velkého ultrazvuku ve 20 tt tak jako tak. Jenže to už nejde provést interrupce. Připadá mi, že prvotrimestrální screening se provádí v tom 10-12tt právě proto, aby se ještě stihla interrupce (:( )
i pro to je myslím zbytečný pro ty maminy, pro které potrat není možností.

odula
15. únor 2016

@radana1992 zajimavy. A vezmi si, jaký je záhul amniocentéza... a tolikrát je úplně zbytečná... jak to dopadlo, jestli se můžu zeptat?

nonnni
15. únor 2016

@odula preruseni tehotenstvi indikovany z duvodu postizeni plodu je v CR legalni do 24. (a mozna i 25., ted si nenjsem jista) tydne tehotenstvi. Takze cas na preruseni po velkem UTZ ve 20. tydnu porad jeste je.

Kazdopadne znam zeny, ktere nesly na zadne vystreni. Ani na UTZ behem tehotenstvi. Nikdo te k tomu nemuze donutit. Takze pokud mas pocit, ze to takhle chces, tak si za tim stuj. Ale musis v tom pripade prevzit zodpovednost za pripadne problemy. Coz si jis jiste vedoma, takze s trochou asertivity to zvladnes 😉

odula
15. únor 2016

@nonnni
aha, to jsem nevěděla. týká se to i Downa?
Což o to, UTZ je fajn. Jen ten prvotrimestrální screening mi přijde před 35 rokem nadbytečný. No - každopádně - já už ho mám stejně povinnej ;)

nonnni
15. únor 2016

@odula i downa apovineny neni pro nikoho...ani pro padesatiletou tehotnou. ZADNY test neni povinny. Jsou maximalne v kategorii doporucovane, ale je na tobe, co podstoupis.

Jinak NT screening (ten o kterem se tady diskutuje) jde v kombinaci UTZ, kde se meri nosni kustaka sijove projasneni plodu, oboje jsou indikativni pro DS. Z tirplu se ustupuje, ale hodne zarizeni je nabizi v tzv. integrovanem testu, kdy se vysledky zkombinuji z vysledky z NT, coz snizuje jejich chybnost...opet, donutit nemuze nidko nikoho. Triply jsou vice , nez na downa indikativni na rozstepy.

Jodne vyvojovych odchylek se da zjistit jiz z UTZ v ramci NT a lze to resit. Napriklad @gepe by mohla vypravet...

gepe
15. únor 2016

@odula doplnim @nonnni k NT jeste krev.
I u treba 19ti lete, ci stejne starych, nemluve o tech pod 35 byl prave diagnostikovan diky prenatalnim vysetrenim DS plodu a jine vyvojove vady. Trochu si nastuduj o NT vice, i kdy se dane neinvazivni vysetreni dela, rozhodne se pak nestiha klasicka interupce do 12tt . Nad 35 let veku taky neni povinny.
Amniocenteza ani CVS taky nejsou povinne a rozhodne to neni takove zlo, jak leckdo uvadi, pokud odbery dela erudovany specialista s xxx odbery zkusenosti a ne napriklad 1x tydne. Je k tomu potreba i kvalitni utz, coz taky ne vsude maji.
Tva mylka, vyvojova vada lze! zjistit jiz drive nez ve 20tt a lze ukoncit tehotenstvi z lekarske indikace az do 24tt.
Klasicky umely abort ala kyretaz se provadi pouze do 12tt. Nejak nechapu o co Ti tady v diskusi jde 🙂

gepe
15. únor 2016

@katty95 pokud jsi pevne rozhodnuta si nechat jakkoliv v jakemkoliv rozsahu postizene dite, tak nechod na zadne vysetreni, resp screenig. Kazdy ma volbu a moznost se rozhodnout.

radana1992
15. únor 2016

@odula Mam zdraveho chlapecka. A ten odber byl invazivni stejne jako odber plodovky jen sel udelat uz ve 13.tt Ja jsem slaba povaha a opravdu bych nezvladla starat se o postizeneho bobka ☹ tak jsem sla dobrovolne na ten test.

gepe
15. únor 2016

@radana1992 nejsi slaba povaha, nemas se za co omlouvat a proc vysvetlovat.

tverunkat
15. únor 2016

Dobře bych si rozmyslela jestli zvladnes peci o postizene dite,zvladne to tvuj muz?nebo jej odlozis do ustavu..videla jsi nekdy tezce postizene dite s IQ 0?ja ano a spoustu dalsich andilku..i jsem s postizenymi detmi pracovala a neni to sranda tak pokud to neni jen tvuj strach,rozmar nebo cokoliv jineho dobre si to rozmysli..

gepe
15. únor 2016

@tverunkat ono se nejedna bohuzel pouze o zakladni zname syndromy ala Down, Edwards ci Patau, ktere se primarne delaji v ramci NT. Jsou i vvv kdy mentalni uroven je v poradku, avsak fyzicke (organove) postizeni tak zavazne, ze je i nelecitelne, takrka nulove prognozy na ne/zivot, aj. Ostatne to asi vis i sama dle toho co jsi napsala.

terinda
15. únor 2016

Screening - kvůli strachu z odběru krve, bych teda neodkládala. Není to nic hrozného a pak je čas si rozmyslet co dál... v případě horších výsledků. A připravit se na budoucnost...
Jsem ráda, že v dnešní době jsou takové možnosti.

Vím i o případech, kdy se díky screeningu odhalila vada u miminka, která se měla hned po narození operovat - takže i proto je to dobrá věc 😉

gepe
15. únor 2016

@terinda ktera se dala operovat, pokud to bylo mozne a nejednalo by se pouze o paliativni "lecbu", ci cekani na smrt ditete. To jen skromny dodatek 🙂

tverunkat
15. únor 2016

@gepe ano rozumim co jsi napsala..zivot nezivot (rekla bych asi ze to je nejhorsi stadium☹sama mam zkusenost s jednou maminkou ktera si dobrovolne nechala holcicku s downem a pak to nezvladla a dala ji do ustavu..to dite strasne trpelo a dospelo to az k tomu ze mela strasne poruchy chovani a ublizovala vsem v okoli☹ony i ty postizene deti maji urcite ,,city ,lidi si to musi dobre promyslet, kdyz se rozhodnou si jakkolik postizene dite nechat..

odula
15. únor 2016

@gepe
Tva mylka, vyvojova vada lze! zjistit jiz drive nez ve 20tt a lze ukoncit tehotenstvi z lekarske indikace az do 24tt.
Klasicky umely abort ala kyretaz se provadi pouze do 12tt. Nejak nechapu o co Ti tady v diskusi jde
_____
o co jde mně? zřejmě o vyslovení vlastního názoru 😉 jasný, že nemám dost informací, vycházím z toho, co vím a čím jsem prošla, mám dvě zkušenosti s dvěma těhotenstvími, každé vedené úplně jinak. Každopádně se ráda poučím a načerpám nové info, takže díky 🙂
jen jsem se chtěla zeptat - jaké vady se dají léčit nebo podchytit ještě v prenatálním stádiu?

PS - dá se tady nějak citovat příspěvek, na který reaguju, resp. na co konkrétně reaguju, nebo jenom copy-paste?

leeena_4
15. únor 2016

Ahoj, já jsem šla u svého prvního těhotenství na NT screening. Riziko Downa a Edwarse bylo 1:2, podstoupila jsem dobrovolně odběr choriových klků a potvrdil se Downůw syndrom, k tomu postižení srdce. Na interupci jsem byla ve 14tt. Není tedy pravda @gepe že by to šlo jen do 12tt. Neznám nikoho, komu by odběr CVS nebo plodovky ukázal, že je miminko postižené a pak se narodilo zdravé. Spíš znám případy, kdy vyšly špatně trippletesty, (které jsou náchylné k falešným výsledkům) a pak se narodilo zdravé dítě. Každopádně pokud víš, že by sis nechala i postižené dítě, nemusíš to řešit a na takové vyšetření chodit 😉. Je fajn, že máme možnost volby.

gepe
15. únor 2016

@leeena_4 po 12tt do max 15tt se nejedna o klasickou interupci, ale jiz o evakuaci plodu z delohy, provadi se trochu jinak. Chce to velmi zkuseneho gynekologa, ne kazdy a kazda porodnice to dela.
Jinak NT 1:9 Down, CVS (PCR, karyotyp i microarray) vse negativni.

leeena_4
15. únor 2016

@gepe Měla jsem interupci - vím, co jsem podstoupila 😉. Fajn, že to u tebe dobře dopadlo, jen NT - je zkratka pro šíjové projasnění - jeden z markerů podle kterého se posuzuje riziko.

gepe
15. únor 2016

@odula prima 🙂 jsou vyvojove vady, ktere je mozne detekovat uz v tehotenstvi, tj prenatalnim obdobi, zejmena diky utz, vcetne diskuse se tykajiciho NT screeningu. Nejsem perinatolog aj. Jsou veci, ktere je mozne resit u plodu jiz v tehotenstvi, jine zase az po porodu. Pak jsou veci - vady, ktere proste vylecit nejde. Pisu jen o vvv, ne o syndromech.

gepe
15. únor 2016

@leeena_4 zvlastni, jsi na sale byla pri ukonceni tehotenstvi? Ja nikoliv 😉 u me to stihli na hranici, klasicka kyreta, tj seskrab a odsati plodu se opravdu po 12tt nedela.
NT screening kompletni, pardon za nepresne vyjadreni vysledku NT screeningu.
Ne nedopadlo to dobre, male nemelo levou pulku srdce a aortu. Ale diky.

leeena_4
15. únor 2016

@gepe jak myslíš, asi jsi tam byla ty, u toho mého zásahu. Nevím jak tobě, ale mě vše před i po podrobně vysvětlili, takže vím, co jsem podstoupila. Nemám potřebu se s tebou hádat 😉. Tak to mě mrzí, že to nedopadlo dobře...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru