Zamlklé těhotenství a čekání na přirozený potrat

vineta
22. led 2019

Ahoj kočky, mám zamlklé těhotenství, dle poslední MS jsem 10+0, nicméně plod byl určitě tak o týden mladší. Momentálně odpovídá 6 tt, takže cca 3 týdny nevývoje. Zatím jsem v pořádku, žádné potíže,bez teplot, bez bolestí, bez krvácení, pouze drobné špinění. Doktorka v Podolí nic nenamítala proti přirozenému potratu, s tím, že si mám hlídat teplotu a kdyby se mi cokoliv nezdálo, tak přijet. Můj gynekolog je zřejmě starší škola, divil se, že mě v Podolí rovnou nenahnali na revizi, napsal mi doporučení a dal mi do pátku čas na samovolný potrat, pak se mám objednat na revizi a za ním pak po dvou týdnech od revize na kontrolu.
Nezdálo se mi to, tedy hlavně argumenty (“dělá se to tak”), konzultovala jsem přes taťku, který je lékař, s dalším gynekologem s letitou praxí, prý se v současné době čím dál tím víc lékařů přiklání k vyčkání na spontánní potrat, že je to pro tělo menší zátěž, lepší regenerace, menší rizika. Ale že to prý může trvat, tělo se většinou samo zbavuje nevyvíjejícího se plodu až mezi 10-12 tt. Je mi to sympatičtější přístup, i psychicky tak nějak cítím, že si tím potřebuju projít, abych si to nějak uzavřela. Mám za sebou spontánní potrat v 15 tt, takže vím, co přibližně čekat, mělo by to teď být o pár týdnů jednodušší.
Takže se ptám, máte s tím prosím někdo zkušenost? Dá se to něčím podpořit (bylinky, babský rady)?
Jediný, čeho se na tom bojím, je nepodpora mého lékaře, ten známý říkal, že si zve ženy na kontrolu každý týden, aby viděl, jak to postupuje. Což se k tomu mýmu bojim, když vím, jakej na to má názor. Ale to by se asi dalo vyřešit přes Podolí.
Děkuji za případné tipy 😉

klea81
22. led 2019

Mě to doktor rozmluvil, prý se to nechává přirozeně jen v africe. Byla jsem ráda, že to je vycistene pořádně a nehrozí masivní krvácení a infekce ze zbytků. Každopádně nikdo tě nutit nemůže.

aleenka1234
22. led 2019

@vineta taky se přikláním k tvemu gynekologovi, ať ti to pořádně vše vyčistí, takhle se budeš trápit několik týdnů nebo dokonce měsíců. Počkala bych max do toho pátku a kdyby se nic nedělo, šla bych na vyčištění.

petulejan
22. led 2019

mě nikdo nenabídl nic než revizi hned po příjezdu na pohotovost a popravdě jsem za to ráda,nevím jak bych zvládla nosit mrtvé mimi a čekat až to samo odejde. Takhle jsem si zažila jen jednu hnusnou noc a ráno zákrok. Dost se mi ulevilo,protože už není nic mezi. Můžeš to samozřejmě cítit jinak a pokud ti nevadí to čekání,tak si stůj za svým. A moc ti držím palce ať je vše v pořádku 😉

ejmate
22. led 2019

@vineta Já jsem se tedy také nejdřív informovala u své gyn., jestli nemůžu počkat až to zařídí příroda. Ona mi řekla, že je to na mě, že nutit mě nebude, ale že pokud budu čekat dlouho, hrozí riziko zánětu dělohy. Odtud se může zánět rozšířit i na vejcovody a vaječníky a hrozí tak poruchy plodnosti, vyšší riziko mimoděložního těhotenství. A protože u mě to nevypadalo, že by se něco mělo začít dít, radši jsem na revizi šla. A ještě na kontrolním utz. před revizí byl žloutkový váček a vše "na svém místě" a nic nenastvědčovalo tomu, že by se měl oddělit.
Já bych to asi nedala psychicky čekat až se začne něco dít.
Držím palce, ať jsi brzy fit.

ceriii
22. led 2019

https://sites.google.com/view/bylo-tu-neni-tu/d...
Přeju ti správné rozhodnutí, ať už to bude jakékoliv!

haniplanetka
22. led 2019

Mně doporučil dr nechat odejít miminko přirozenou cestou, taky 10tt. Pak jen chodila na kontroly a na závěr mi dal injekci, aby se vyčistil zbytek lůžka, co tam ještě zůstalo.

terezuka
22. led 2019

@vineta Tez jsem mela zamlkle tehotenstvi, prestalo se vyvijet v 6tt. Muj doktor, mimochodem v duchodovem veku, me velmi podporil v rozhodnuti nechat to odejit samovolne. Pry jakmile doktor drzi v ruce nastroj, je to nebezpecne (jinymi slovy rizika jakekoliv operce, vcetne revize, tu proste jsou). Jen me chtel co 2 tydny zkontrolovat.

Potratila jsem 5 tydnu od ukonceni vyvoje (ano, takto dlouho to bezne trva, 4-6 tydnu - ale neni to duvod pro zanet). Od oznameni neprospivani to trvalo 3 tydny. Hodne pomohl tonic (je v nem chinin, stahuje delohu).

Za to rozhodnuti jsem dodnes vdecna, byla to skvela zkusenost. Mela jsem cas se rozloucit, prijmout to. A hned po potratu (byl to spis maly porod, vcetne kontrakci trval pul hodiny) nabehly hormony jak po porodu, takze jsem byla hned plna sil a energie. Neni duvod neverit svemu telu.

kikwita
Autor odpověď smazal
Zobraz
blueapple03
23. led 2019

Ahoj, já už jsem měla dvě zamlka těhotenství, první skončilo revizi, protože jsem o tom nic nevedela. Druhé jsem nechala odejít přirozeně, doktor mi dal na výběr, takže jsem chtěla zkusit i tu druhou moznost. Embryo se nevyvejelo asi od 6. týdne a potrat přišel až v polovině 11. tydne. Vycistilo se vše a doktor se přikláněl také k vyčkání na potrat, říkal že možnost zánětu dělohy je minimální. Každých 14 dní mě chtěl pro jistotu radši vidět. Co se týká rekonvalescence, tak po revizi jsem se dávala do hromady dlouho, po spontánním potratu bylo vše ok téměř hned.

vineta
autor
23. led 2019

Děkuju moc za odpovědi a zkušenosti ❤️. Ono to tady asi opravdu není zrovna běžný, i pro lékaře je jednodušší to prostě vyřešit hned, než trávit čas kontrolama, takže tomu rozumím. Minule jsem po spontánním potratu měla ještě revizi- měla jsem velké (vlastně porodní) bolesti, ve kterých mě asi nechtěli nechat a v tu chvíli jsem byla ráda. Ale po probrání z narkózy ta hrozná prázdnota, asi to znáte. Teď prostě cítím, že by mi přirozený průběh teď pomohl se s tím vypořádat, rizika zánětu mají obě varianty dle dostupných materiálů stejné, resp stejně nízké, tak budu doufat, že to bude dobrý... a samozřejmě se budu hlídat a kdyby cokoliv, jsem připravená jet do nemocnice, nechci samozřejmě nic riskovat.
Moc díky za odkazy a zkušenosti, pomohlo mi to ❤️

niketka
24. črc 2019

Ahoj děvčátka...
Chtěla bych Vás moc poprosit, jestli by jste byly tak moc hodné a neprozradily mi Váš názor.
V pondělí 1. 7. 2019 jsem byla na pravidelné kontrole, kdy jsem byla 6+1 a už jsme slyšely srdíčko. Paní doktorka mě objednala na další kontrolu za 3 týdny, kdy udělají velkou kontrolu a vystaví mi TP. V pondělí 22. 7. 2019 jsem byla na kontrole a na ultrazvuku mi oznámila smutnou zprávu, kterou jsem vážně nečekala. Dozvěděla jsem se, že miminko se už nevyvíjí a srdíčko už bohužel nebije. Sdělila mi, že miminko by mělo nyní být 9+1, ale odpovídá 6+3, takže se přestalo vyvíjet těsně po poslední návštěvě.
Poslala mi na specializované pracoviště, kde podstoupím další kontrolu a rozhodnou, zda stačí zavést potratové tablety a nebo se bude muset provést zákrok. Na kontrolu jsem se dostavila ihned druhý den a bohužel diagnózu potvrdili. Jelikož jsem mladá a nemám za sebou žádný potrat ani porod, tak mi doporučila potratové tablety. Byla jsem rozhodnutá pro ně v případě, že mi je doporučí. Dala jsem na obě Dr., že je to menší zásah a lépe se tělo dá dohromady.
Ihned včera jsem si zavedla celkem 4 tablety a po prvních 2 jsem opravdu potratila. Nyní stále krvácím (na toto jsem byla samozřejmě upozorněna - bude trvat do 15 dnů) a mám občas menší bolesti v podbřišku. Za 14 dnů jdu na kontrolu na nový ultrazvuk, jestli tam něco nezůstalo, případně by se to muselo vyčistit.
Jelikož je tohle pro mě opravdu nová situace, chtěla jsem se zeptat, jak to teď vše bude.
Moje Dr. mi řekla, že máme nyní 3 cykly počkat, nebo minimálně 2 cykly a můžeme se začít snažit. Samozřejmě miminko chceme co nejdřív, ztrátu špatně nesu, protože jsem se s těhotenstvím už sžila. Ženy v naší celé rodině mi tvrdí ať na nic nečekáme a jdeme do toho tak za 5 týdnů, nebo maximálně na konci 6nedělí. Bojím se, jestli to není takto jen při samovolném potratu bez revize, jestli v mém případě nevadí, že tam byly ty tablety.
A ještě se Vás zeptám. Ráda bych počkala po první menstruaci, jestli je reálné, že jí dostanu právě v 6nedělí. A jak jí pak poznám. Jestli teď mi bude krvácení ustupovat a pak menstruace se projeví jako dřív.
Moc Vám předem děkuji za pochopení a rady.

blueapple03
26. črc 2019

@niketka Ahoj, to mě mrzí, bohužel se to stává a nejsi v tom sama ❤️ Když bylo embryo takhle malé, myslím si, že po první menstruaci klidně můžete začít znovu. Mě první menstruace po potratu přišla až za 6 týdnů a byla slabá, po revizi dokonce až za 8 týdnů a také byla slabá. Další už byly normální.

haniplanetka
26. črc 2019

@niketka můj dr říkal, že je důležité počkat přes šestinedělí a pak po dalším menses můžeme, ale počítej i s variantou, že to na povel nepůjde hned. Já potratila v říjnu a otěhotněla na konci roku.

klea81
26. črc 2019

@haniplanetka tak já otěhotněla na první pokus, měli jsme počkat 2 MS, je to individuální

mhpraha
22. říj 2019

@niketka Ahoj, můžu se zeptat, jak vše u tebe dopadlo? děkuju.. řeším tedka něco podobného..

niketka
22. říj 2019

@mhpraha Ahoj, první menstruace přišla přesně na konci 6 nedělí. Začali jsme se snažit hned po a teď již čekám na třetí menstruaci.
Do druhé menstruace jsem měla stále hnědé špinění, takže to beru, že jsem se ještě dočišťovala. Byla jsem i na kontrole po 6 nedělí a pak při tom špinění a vše v pořádku i v krvi už mi potvrdila HCG na 0.
Dnes jsem si dělala TT a bohužel, takže dnešním dnem to přestávám tolik řešit a snad se brzy zaštěstí.
Drž se, časem vše bude zase lepší.

mhpraha
22. říj 2019

ahoj, moc děkuji za super rychlou odpověď!! právě řeším, jestli čekat na samovolný potrat, doktor řekl počkat 14 dnů, jsem 8 týden, ale vývoj se zastavil na 6týdnu a slabé srdeční ozvy. Nebo revize, tak bych to měla aspoň rychle za sebou. to čekání mi přijde hrozné a stejně třeba pak na tu revizi musíš tak i tak.. Moc děkuji, Tobě přeji také, at to co nejdříve vyjde 🙂

niketka
23. říj 2019

@mhpraha vůbec nemáš za co děkovat. Naprosto vím čím si teď procházíš.
Dali mi na výběr, jestli tablety a nebo revize. Jelikož ještě dítě nemáme a bylo to mé první těhotenství, tak mi moje Dr. doporučila raději tablety, že je to do těla menší zásah (i já jsem byla stejného názoru).
Po zavedení tablet jsem si užila, nechci tě strašit, ale určitě si si vědoma, že to není nic zrovna příjemného. Potratila jsem za 3 hodiny od zavedení první tablety a placentu jsem vyloučila přesně až za týden (ale bolesti netrvaly celý týden a celé dny a noci). Když jsem šla na kontrolu po 6 nedělí, tak jsem se modlila, aby tam už nic nebylo, protože za to co zkusíš, kdyby si měla jít stejnak na revizi by mě vážně omyli.
Ale když to zpětně vezmu, tak samozřejmě na bolest zapomeneš a teď bych stejnak šla znovu na tabletu než na revizi pod narkózou 🙂
My ženský toho hodně vydržíme. Beru to už pozitivně, mám malou přípravu na porod a vím, že jsem pro naše miminko zkusila, co jsem jen mohla.

jednoducho_maria
Odpověď byla odstraněná
Zobraz