Budu služkou a kojnou/chůvou. Ach jo

babickamary
5. únor 2016

Budouci maminky, taky se na to netěšíte? Nebo jsoucí maminky, štve vás to? Zdá se mi to jako ztráta důstojnosti: z chytré ambiciózní ženy se stane ukoptěná cuchta která se ještě bude po večerech snažit pracovat, aby sobě a manželovi připomněla, čím vlastně je. Chtěla bych žít v době, kdy si i rodina střední třídy mohla dovolit aspoň kuchařku.

mika251
5. únor 2016

@babickamary ako si to urobíš, tak to máš.
Ja sa chystám byť nadšenou maminkou prvého dieťatka, ktorá si užije každú minútu, hneď po materskej sa vráti na pár hodín do práce, aby z toho nevypdla a som rozhodnuta urobiť všetko preto, aby toto nové a zatiaľ neznáme obdobie bolo rovnako skvelé, ako všetko doteraz.
A pokiaľ si to život pre mňa nachystá nejak inak, tak plány operatívne prisposobím.

Neviem, ako presne vznikne z ambicióznej ženy ukoptená cuchta, ale to v mojom harmonograme rozhodne nie je 🙂

bajana
5. únor 2016

Nie, neštve ma to, keďže sa starám o vlastné deti, nie cudzie. Nemám pocit, že by som preto bola hlúpejšia. Skôr by som sa cítila hlúpo, keby mi chodil upratovať a variť niekto iný.

nnnadja
5. únor 2016

Spousta mých kamarádek to řeší tak, že si pro obědy chodí do nějaké školní jídelny. Resp. jaké si to uděláš, takové to budeš mít. Myslím, že ze začátku vůbec nebudeš mít čas na to, co vlastně děláš. Až se "zajedeš" tak pocit méněcennosti může přijít - to jsem já v obou případech šla do práce🙂

g_m
5. únor 2016

@babickamary Jaké si to uděláš, takové to budeš mít. Pokud ze sebe už v 10tt děláš ukroptěnou cuchtu, tak jí taky budeš. Doma bych nechtěla ani kuchařku, ani uklízečku, nevím proč. A to, že si musíš něco dokazovat a ještě na mateřské pracovat, místo třeba hospůdky s kámoškama nebo nějakou sportovní aktivitou je spíš tvůj problém než toho miminka.

sabuse1
5. únor 2016

pokud to vnímáš takhle asi nejsi na miminko zrovna připravená....nějáké obavy a občasný pocit ztráty svobody zažila určitě každá z nás, určitě jsou dny kdy toho máme plné zuby, nic nestíháme a je to na palici, ale na druhou stranu úsměv dítěte, jeho pokroky a to všechno to několikanásobně vynahradí

nutricnihodnota
5. únor 2016

@babickamary Ale v dnešní době si střední třída může dovolit výpomoc. Přeci není potřeba, držet si personál. Stačí, když máte někoho, kdo dvakrát týdně uklidí. Večeři si necháte přivézt (nebo manžel cestou z práce přinese) z restaurace a hned máte spoustu času na práci a zkrášlování.

petrasipkova1
5. únor 2016

"chytré ambiciozní ženy" , které bude práce okolo miminka obtěžovat by možná udělaly lépe, aby zůstaly v té bezvadné práci, protože mít děti není žádná povinnost. Myslím, že denně s mimčem uvařit cca za půl hodiny z nikoho cuchtu neudělá, alespoň já si tak po 8 měsících doma rozhodně nepřipadám, naštěstí 😀 , manželovi dokazovat nic naštěstí nemusím, zná mě, já sama vím kdo jsem, takže práce na mě pár let počká a pak si jí užiju až do konce života. 😉 Držím Vám pěsti, nebudete to mít v životě lehké.

babickamary
autor
5. únor 2016

Kdo říká ze za neco muze miminko? Moc se na nej tesim. Pripravena mozna nejsem, ale uz je mi 30 a s manželem spolu zijeme sest let. Nevim kdy budu pripravenejsi. Ale proste nesnasim peci o domacnost a strasne se bojim ztraty krasy. Bohužel nepatřím mezi zeny, ktere umi delat vic veci najednou takze toho budu mit plne kecky. Uz takhle nezvladam udrzovat peknou utulnou domacnost kdyz chodim do prace a zaroven chci byt co jatraktivnejsi a nejzábavnější pro sveho muze. To fakt neni sexy prijit z prace a vzit do ruky hadr na podlahu.

zazana81
5. únor 2016

No je to trochu vopruz, ale zase takhle černě bych to neviděla. Jako nazývat se cuchtou jen proto, že uvařím oběd, tak to fakt néééé. A kojnou? Kojím přeci svoje dítě !

sabuse1
5. únor 2016

já myslím,že i to mimčo ty hodnoty celkem změní...až ho budeš držet v náručí budeš to vnímat úplně jinak🙂

blecha94
5. únor 2016

@babickamary Jestli tvuj muz vyzaduje, aby si byla vzdy sexy atraktivni dracice, co srsi vtipem a doma nema ani drobecek, tak je to s prominutim vul. A jestli to je pouze tvuj vnitrni pozadavek na sebe samu, tak se prober. Mas-li takovou predstavu o vztahu, nemela si mit dite. To ze je ti 30 a jsi s nekym 6 let totiz neni duvod, dite neni povinnost.

koordinatorka_odboje
5. únor 2016

ANO! a ještě k tomu špatně oceněná. Jak vznikne z perspektivní ženy cuchta? Mobilní diskriminací, nízkým příjmem, odřezaností od okolního dění - souvisí s mobilní diskriminací, úzkou profilací zájmů - dítě potřebuje hodně pozornosti atd. A mám silné podezření, že pro stát je člověk akorát tak parazit, kterému dává rodičovský příspěvek. A pak ty návraty na pracovní trh! Máte dítě? Hm, tato práce si vyžaduje flexibilního člověka, je nám líto...
Mám pocit, že matky po mateřské jsou v horší situaci, než absolventky. A ještě práce doma prostě není oceněná tak jako práce, která přináší reálné peníze.
podle mě ale v kuchařce řešení není. Je to o vnímání lidí a nastavení společnosti. Až budou více chodit na RD muži, to bude něco jiného. Rázem bude rodičovství ta nejtěžší práce na světě, pomalu vědecký obor, příspěvek bude min. 70 % průměrné mzdy, budou existovat kvóty na přijímání zaměstnaných otců do státních úřadů a firem, dětské koutky budou povinné v restauracích, na každém rohu hřiště s odpočinkovou zónou pro otce, autobusy výhradně nízkopodlažní s třemi místy pro kočárky... 😎

patrusa
5. únor 2016

@babickamary ztrata krasy? Proc? I s mimcem se da dobre vypadat, obzvlaste s tim malym, ktere chrni casto v kocarku. Peci o domacnost taky nemzsim, ake to uz bylo pred detmi a tak se zspojil muz a vysava a vytira on. Pres tyden varim ja o vikendu on. Domluvte se na jednom volnem odpoledni nebo dni. At se muz posrara a vy jdete ven s ksmaradkama. Ja chodim do prace od 6 mesicu ditete, na 2 dny v tydnu. Bajecny relax a stale drzim konrakt s oborem.
Nesmite pripustit, ze budete skuzka. Bude to dobre 🙂

babickamary
autor
5. únor 2016

@nutricnihodnota jj. Doufam, ze to se mi podari zaridit si zivot tak, abych si mohla brat sem tam pani na uklid. Patrim bohužel mezi ty neprakticke zeny, co jim pece o domacnost zabere 5x vic casu nez tem, co to umi. Mama je stejna...

koordinatorka_odboje
5. únor 2016

@babickamary no, jestli děláš tak, jak jsem dělala já - každý den přesčasy, doma až pozdě večer, tak se na to vy... na domácnost i na tak dlouhou pracovní dobu. Jestli neděláš sama na sebe, tak to stejně nikdo neocení. A chlapům je u zadku vytřená podlaha.

somalicats
5. únor 2016

@babickamary Jestli se bojíš ztráty té "krásy ksichtu a těla", jak já říkám, tak to se boj tak jako tak, protože tahle krása je těžce pomíjivá. Podstatné je, jestli z Tebe bude vyzařovat ta vnitřní krása, která je důležitá, a ta z Tebe může vyzařovat klidně v 60 a chlapi Ti budou ležet u nohou. A o tu vnitřní krásu, pokud ji ovšem máš, mateřstvím rozhodně nepřijdeš, spíš naopak ji ještě utužíš.

karlajasmine
5. únor 2016

@babickamary Co to je za nesmysl? :D Ja skoro nevarim, protoze me to nebavi.. varit bavi manzela, tak vari manzel a kdyz jsem doma ja, jim na co mam zrovna chut', stejne, jako jsem to delala v praci.
Sluzku rozhodne nedelam nikomu... Uklizim protoze nechci zit v bordelu, stejne jako predtim... a manzel se zapojuje v ramci moznosti taky (ted hodne pracuje, tak uklizim ja, protoze chci aby mel doma trochu klid)..
Moc nechapu, co ti vadi... jestli nechces byt doma s mimikem, dej ho do jesli a vrat' se do prace, nikdo ti v tom nebrani...
Ja jsem treba rada, ze zijeme ve state, ktery mi da rodicovsky prispevek a PPM a umozni mi tak stravit prvnich par let zivota s mym ditetem... to v jinych statech (napr. USA) nemaji, tam se vraci po 3 mesicich neplaceneho volna do prace a maji proste smulu, dite jde do jesli.

Nebo jeste posledni varianta, pokud ti vadi byt doma s ditetem, nemej dite :D Fakt tuto tvoji stiznost nechapu.

nutricnihodnota
5. únor 2016

@babickamary Já ti rozumím, i když sama jsem trochu jiný případ, ale ty to vidíš moc černě. Jasný, hormony, první dítě, starší matka a všechno to kolem.... Ale jsi teprv chvíli těhotná, tak se neplaš do předu. 1. nikdo neví, jaký dítě se mu narodí. Já jsem byla jako malá značka ideál. Máti mě nafutrovala mlíkem (šlo to prý snadno), později sunarem a já spala celou noc a půl dne. Vždycky jen našťochat pupík jídlem, vyměnit plínu a Mišalka byla spokojená. Buď spinkala, nebo si poklidně slintala do ručníku 😀 . S takovym miminem se toho dá stihnout spousta 🙂 2. Nemůžeš vědět, co těhotenství, porod, mateřství a to všechno udělá s tebou. Někomu se změní chutě, z někoho se stane raní ptáče (tohle by se šiklo mě). Z kariéristky se stane MATKA! roku a někdo se naučí organizovat si práci a dělat víc věcí najednou (to bych taky brala), protože mu nic jinýho nezbyde, ale pak už to jde samo. Takže, neházej flintu do žita a těš se na potomka 😎

karlajasmine
5. únor 2016

A atraktivni muzes byt i tak... ja chodim 2x denne s kocarkem, uz jsem dost zhubla a rozhodne si nemyslim ze by mi to nesluselo...
Hlavne si prej mit zdrave dite, protoze pokud tvoje dite zdrave nebude (a to nikomu nepreju), takovehle myslenky na nesmysly te hned prejdou..

nutricnihodnota
5. únor 2016

@babickamary Jsem úplně stejně nepraktická 😉

babickamary
autor
5. únor 2016

@karlajasmine nechapeš, protoze jsi jina než ja. Nevim, proc na to teda odpovidas. To potrebujes vermomoci delat z lidi na forech blbce? Jasne, to je dneska moderni....

brunetka11
5. únor 2016

@babickamary No, já tu večerní práci nedělala, protože bych chtěla muži něco připomínat. Má práce mne baví. K tomu i potřebuji, abych vypadala adekvátně, což v mém případě jsou investice nejen finančního rázu, ale především co se týče cvičení a stravování.
Ve vaření a pečení jsem se nakonec našla, je to fajn relax od pracovních povinností a přiznejme si, že i od kolotoče kolem dětí.
A co se týče úklidu - průběžně máme paní na úklid, pořídili jsme si různé elektronické pomocníky na úklid. Teď tedy opět hledám onu paní, což není v dnešní době žádná sranda.

To, že máš děti, ještě neznamená, že se z tebe musí stát ukoptěná cuchta. Je to jen o vlastní sebereflexi a přiznejme si, že i pohodlnosti. Záměrně nepíšu lenosti - až na opravdu výjimky, na rodičovské jedeme jak fretky, péče o děti a domácnost není žádná sranda. Buď prostě vstaneš a budeš cvičit nebo holt na to tu energii ze sebe nevykřešeš. Buď budeš jen remcat, nebo tu energii na najití práce při rodičovské vydáš. A buď ti ta možnost zůstat dál v pracovním procesu za to stojí, nebo ne. Stejně tak - buď máš tolik dávky určité sobeckosti a raději si koupíš nové oblečení přiměřené kvality a dětem alespoň ze začátku nakoupíš věci z druhé ruky, nebo ne a děti budou chodit ve značkových věcech a za nimi povlaje zanedbaná máma (teď nemluvím o případech, kdy na to prostě finance nejsou tak či tak - nic si nebudeme namlouvat - období mateřské a rodičáku s finančním rozpočtem rodiny zamává neskutečně).

Ale všechno je to prostě o tom, jak se k tomu postavíš ty. A jak tě i v tom podpoří partner. Protože nebudeme si nic namlouvat - můžeš mít sebesilnější vůli, pokud tě v tom ten druhý nechá máchat samotnou, musí se to ve všech aspektech života ženy odrazit.

xnovotnam
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
babickamary
autor
5. únor 2016

Diky vsem co mi pisou povzbudive komentáře. Pokud to jde, tak to forum smazu, protoze tim asi drazdim supermatky....

babickamary
autor
5. únor 2016

@xnovotnam hlavne ze ty ses vykvet inteligence s takhle bezobsaznym komentarem.

brunetka11
5. únor 2016

@karlajasmine Já bych to psané slovo brala s rezervou...
Neříkej, že ses nebála strijí a popraskaného břicha, hemoroidů, vypadávání vlasů, možného přibrání na váze.
Jen to prostě napsal nějak jinak - naplno.
Někdo se s důsledky těhotenství smiřuje lépe, někdo z některých aspektů má panickou hrůzu. A obzvlášť atraktivní ženy. Vědí, že jejich vzhled je z jedním z hlavních důvodů, proč si je daný muž vybral.
Nebudeme si nic nalhávat, prostě to tak je...

suzanna123
5. únor 2016

fakt nechci být hnusná, ale takhle jsem uvažovala v osmnácti - ve třiceti už bys mohla mít rozum. Držím palce, ať se ti to aspoň po porodu srovná v hlavě...

lenka5731
5. únor 2016

@babickamary já bych v tom neviděla problém, záleží na třech věcech - jak se k tomu postavíš ty, jak tě podpoří manžel a kolik máte peněz. Pokud budete mít pár tisíc navíc, tak není problém nechat si 2x týdně uklidit byt, klidně i s přípravou na vaření, i se (spícím) miminem jít ke kadeřnici, nechat si ho pohlídat ...

koordinatorka_odboje
5. únor 2016

nechápu, proč ji tady ženy odsuzují. Vy jste si nikdy nepřišly méněcenné, necítily jste obavy spojené s mateřstvím? Že se váš svět změní? Okamžitě jste celý svůj dosavadní životní styl podřídily zárodku a nikdy vás nesužovaly pochybnosti, jestli to půjde-nepůjde a co se změní?
Vám asi udělaly společně s oplodněním lobotomii, ne? 😀

somalicats
5. únor 2016

@babickamary Jinak co se toho vaření a spol týče, pro mě je to kolikrát relax. Mám poměrně hodně náročnou práci (ne fyzicky, zato duševně), a zejména u pečení se krásně odreaguju. Úklid mě taky nebaví, beru to jako nutnost, abychom doma neshnili ve špíně, navíc můj muž je celkem puntičkář, takže už ví, že já udělám tu hrubou práci a spáry mezi dlaždičkami v koupelně už si čistí sám 😀