Na RD bez RP, bude OSVČ bráno jako vedlejší činnost?

janina434
1. zář 2015

Dobrý den, chtěla bych si ověřit informaci. Nyní jsem na rodičovské dovolené. V práci mám nahlášený nástup po 3 letech. Rodičovský příspěvek jsem vybrala po 2. Nyní se mi naskytla možnost pracovat jako OSVČ. Chtěla jsem se zeptat jestli to stále bude bráno jako vedlejší činnost a nebudu muset platit zálohy na sociální a zdravotní. Ptala jsem se přímo na sociálce, kde mi paní řekla že budu muset platit plné zálohy jako při hlavní činnost. Což mi příjde divné. Prosím poradíte mi někdo 🙂

alkena
1. zář 2015

Bohužel pro tebe je to tak. Že máš v práci hlášenou RD do tří let, není rozhodující. Rozhodující je v tvém případě (ne)pobírání rodičovského příspěvku.

- měla nárok na rodičovský příspěvek nebo peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenské z důvodu těhotenství a porodu pokud tyto dávky náleží z nemocenského pojištění zaměstnanců nebo osobně pečovala o osobu mladší 10 let, která je závislá na pomoci jiné osoby ve stupni I (lehká závislost) nebo o osobu, která je závislá na pomoci jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost), pokud osoba, která je závislá na pomoci jiné osoby, je osobou blízkou, nebo žije s OSVČ ve společné domácnosti, není-li osobou blízkou.

( http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/druhy-svc/ )

no_title
1. zář 2015

Myslím, že to tak je, že to musí být jako hlavní činnost. Ty zálohy nejsou malé, je to něco málo přes 5 tis. měsíčně. Taky jsem valila oči, když jsem to zjistila. Jsem OSVČ, ale také invalidní důchodce, takže mám vedlejší činnost, takže zálohy naštěstí neplatím.
Vedlejší činnost je např. - když jsi student do 27 let, důchodce, nebo zároveň zaměstnanec.

papalinka
2. zář 2015

@janina434 Ano, na sociálce budeš mít bez pobírání rodičovského příspěvku hlavní činnost, ale u zdravotní pojišťovny budeš vedlejší, jelikož za tebe na rodičovské dovolené platí pojistné stát.

janina434
autor
3. zář 2015

Holky moc děkuji za informace 🙂

ladyhoney
25. zář 2015

@janina434 Nevím, zda je dotaz ještě aktuální, ale podle mého názoru by mělo být obojí posuzováno jako vedlejší činnost po dobu rodičovské dovolené bez ohledu na pobírání rodičovského příspěvku. U zdravotního pojištění je to výslovně uvedeno (jak již bylo výše zmíněno), u sociálního to spadá pod výkon zaměstnání.