Určení otcovství po rozvodu nebo před rozvodem?

jjaanca
30. čer 2015

Před pár dny jsem podala návrh na rozvod a jsem těhotná s novým přítelem. Ráda bych vyřešitla otcovství co nejdříve, ale můj právník mi řekl, že se smlouva / návrh na změnu otcovství se může podat na soud až po rozvodu a po narození dítěte, že tou smlouvou se dá zrušit jen 300 dní ochrané lhůty po rozvodu. Z jiného zdroje jsem slyšela, že lze podat na soud návrh na změnu otcovství už před rozvodem aby mělo dítě od narození v rodném listě jméno mého přítele i když ještě nebudu rozvedená. Mám obavu, že se dítě narodí ještě před rozvodem, že se nestihnu znova vdát - vdát se, to by bylo nejjednodušší. Rozvod je sice smluvní, ale smluvní svěření dítěte do péče trvalo soudu půl roku, takže počítám, že s rozvodem to bude podobné, ještě prodloužené o prázdniny.
Máte s tím někdo zkušenost?

kaalla
30. čer 2015

Já tohle řešila celkem nedávno. Zjišťovala jsem to ze všech možných zdrojů ( u právníka, na matrice, přímo u soudu...) a všude mi bylo řečeno, že se to dá řešit až po narození dítěte. A právník mi dokonce řekl, že se musí k soudu dvakrát. Nejdřív vyvrátit otcovství bývalého manžela a potom si musí skutečný otec dítěte zažádat o povolení, aby mohl být zapsán do rodného listu. Já jsem naštěstí v době, kdy jsem zjistila že jsem těhotná, měla už termín rozvodového stání. Takže jsem se stihla nejen rozvést, ale i v klidu znovu vdát.

jjaanca
autor
30. čer 2015

Ach jo, toho jsem se bála. A pokud bude dítě narozené, ale nebudu ještě rozvedená, můžu to podat? Nebo musím být i rozvedená?

bbvcelka
8. zář 2015

@jjaanca ahoj tak jak to budeš řešit?Mám taky dilema..sem rozvedená od 3.6 2015 a miminko s přítelem se nám má narodit 30.3.2016..je to přesně těch 302 dnu což by bylo fajn..ale co když budu rodit dřív?? 😒 dnes jsem to zjistila a sem s toho znechucená...tak člověk se proto rozvede že chce mít novou rodinu a nějakých 300 dnu stejně jakoby s mým ex měla ještě něco společného..

jjaanca
autor
8. zář 2015

@bbvcelka A proč se nevezmete? Pokud budu mít rozvodový papír před porodem, tak se vezmem, ale bude to štěstí když to stihnem a bylo by to opravdu na dny kdy bych každou hodinou čekala že to na mě přijde. (25.9. máme stání + měsíc než přijde rozvod poštou + pár týdnů než to nabyde právní moci.) No a jinak mám smůlu, dítě holt bude papírově bývalého a bude se to dávat k soudu. Taky jsem si uvědomila, že při nástupu do porodnice mi bejvalej bude muset podepsat papíry o jméně (pokud nebudu rozvedená) - to bude super situace. Když mi to odmítne podepsat, tak malý asi nebude mít jméno. Četla jsem hororový příběh na FB kdy mělo dítě v rodném listě jméno "nezjištěno" - matka nesehnala manžela (nestihla se rozvést protože zmizel a nedostavoval se k soudu) tak neměla podepsaný papír o jménu.
Myslím, že ty jsi ještě v dobré situaci.

bbvcelka
8. zář 2015

@jjaanca no a ten papír o jménu mi musí on podepsat i když už sme po rozvodu?

jjaanca
autor
8. zář 2015

Tak to tedy nevím. To se zeptej v porodnici. Teoreticky možná jo, protože běží ta pitomá ochranná lhůta.

bbvcelka
8. zář 2015

@jjaanca no a máš nějaké deti už?Protože on sám rozvod nám trval 5 minut..a nabytí právní moci bylo ještě ten den kdy nám to dali do rukou..na nabytí právní moci jsem čekala 14 dní u svěření dětí do mé péče..

jjaanca
autor
8. zář 2015

Dítě máme vyřešené, to se vyřídilo ještě před samotným rozvodem. Takže teď se bude řešit jen rozvod a majetek.
A jak vám to dali - do rukou? Nešlo to poštou? Co se týká dcery, tak nabytí proběhlo snad v okamžiku, kdy si to poslední vyzvedl (a podepsal) na poště. Ale ta dodejka musela přijít zpět na soud. Právník mi tam volal asi týden po tom co jsme to oba vyzvedli a řekli mu, že to ještě nenabylo.... nevím, já tam nakonec pro to razítko nebyla. Myslela jsem, že s rozvodem to bude stejné.

bbvcelka
8. zář 2015

ano u dětí si s tím musíš zájít na soud pro razítko a pak to nabyde právní moci ale u rozvodu samostatného jsme se měli dostavit na 9.45 hod. a nabytí právní moci s razítkem nám soudce napsal 10.05hod.takže fofr..

jjaanca
autor
8. zář 2015

To by bylo super. 😀 Jdu plánovat svatbu 🙂

katherine177
7. srp 2019

@bbvcelka na rozvod jsem čekala 1,5 roku a nabytí právní moci bylo za skoro 2.měs , :( kdyz rozvod byl 21/5 a nabytí právní moci 7/7