11ti měsíční dítě preferuje kojení před příkrmy. Prospívá, je veselá. Mám příkrmy více řešit?

Zodpovězené
18. bře 2019

Dobrý den,

mám 11měsíců starou dceru, která výrazně preferuje kojení. Jídlo jí nabízím, některý den jí moc hezky, jindy jen ochutná, někdy jídlo úplně odmítá, třeba i několik dní. Kojím na vyžádání, v době, kdy bojkotuje normální jídlo, je to tak 5 x denně (někdy i vícekrát). K tomu se v noci budí 2-4x bez ohledu na typ a množství jídla přes den. Měla jsem komplikované těhotenství a porod, v důsledku toho dcera prvních pár dní po každém jídle zvracela krev, následně asi 4 měsíce zvracela skoro po každém kojení a při zavádění příkrmů v půl roce zvracela skoro po každé nové surovině (2x jsme skončili v nemocnici, kdy nám vždy doporučili několik dní plného kojení a pak zase začít od první lžičky). K tomu je dcera často nemocná a pokaždé, když dostane léky, přestane jíst úplně a navykáme na jídlo znovu. Prospívá hezky, běhá, povídá, je vnímavá, měří 70 cm a váží 7,5 kg. Kojení mi nevadí, ale při náhodném setkání s laktační poradkyní (z laktační ligy) mi bylo řečeno, že dceři ubližuji, protože v noci by pít mléko neměla vůbec a kojit bych už měla minimálně a směřovat k odstavení by bylo víc než vhodné. Prý ji mám nechat o hladu, aby si navykla na pevnou stravu.

Nerada bych dceři “ubližovala” kojením, ale byla bych raději, kdyby na pevnou stravu přešla přirozenější cestou než vyhladověním.

Děkuji za názor a případnou radu.

Dobrý den,

nebudu se nijak vyjadřovat k Vašemu setkání s laktační poradkyní, nicméně považuje za zásadně důležité zdůraznit, že KOJENÍM SVÉMU DÍTĚTI NEMŮŽETE UBLIŽOVAT. Laktační liga doporučuje kojit dle potřeb dítěte do 2 let věku i déle. Vůbec netlačte na pilu ohledně příkrmů, zvláště vezmeme-li v úvahu potíže, kterými jste prošli a těžké zvykání na pevnou stravu. Mnohé děti začnou více jíst až po 1. roce věku, do té doby spíše ochutnávají přesně tak, jak popisujete. Prostě nabízejte pestrou stravu, jezte společně s dcerou, ukažte, že si jídlo užíváte jako společenskou událost, že Vás baví, že je to možnost komunikace. Zcela se přizpůsobte jejímu instinktu - ať si sama určí, co ochutná. Zkuste se podívat na internet na metodu BLW (baby led weaning). Rozhodně však pokračujte v kojení dle potřeb dítěte.

Krásné dny.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová