13měsíční dítě odmítá příkrmy

kate99
31. črc 2017

Milé maminky, můj syn už za pár dnů bude mít 13 měsíců a pořád odmítá jakékoli jídlo. Do jeho 6 měsíců jsem ho plně kojila a pak pomalu začala zavádět příkrmy. O jídlo začal projevovat zájem cca měsíc před tím, vždy nás úplně hypnotizoval a já se těšila, jak bude jíst s námi. Bohužel se nic takového nekonalo a nekoná. Vyzkoušela jsem už snad vše, co mě napadlo. Jídlo do ruky, lžičku, aby se krmil sám, i krmení mnou, krmící síťku, hrneček. Jídlo teplé i studené, příkrmy domácí i kupované. Vše bez úspěchu. Dnes poprvé snědl celou křupku. Myslela jsem, že se to časem zlomí a přijde jídlu na chuť, ale už jsem opravdu zoufalá. Vlastně pořád jen kojím, jeho váhové a výškové přírůstky už nejsou nijak slavné. Na pohled je to pěkné, spokojené a hodně aktivní mimčo, ale jsou chvilky, kdy mám pocit, jako by mi říkal, mami, mám hlad, tak něco dělej! Umí pít z hrnečku vodu, čaj, ale jakmile mu tam dám např. um, kaši, polévku, hrneček odstrčí a nechce pít. Sní tak max.2-3 lžičky, párkrát snědl cca 7-8, dokonce začal si i chodit, když někoho viděl jíst, aby mu dal, ale to přešlo, protože mu začaly lézt zoubky a teď už opět nejí vůbec. Pokud mu cokoli dám, tak to jen patlá po sobě a židličce a když přiblíží ruku k puse, tak aniž by si dal jídlo do pusy, už se tváří, že je to fuj a otáčí hlavu pryč. První syn mi do roka jedl, někdy míň, někdy víc, ale jedl. Budou mu čtyři a jí vše bez problémů. Máte zkušenost s takovými dítky, zabralo vám něco, jak jste to řešily? Moc děkuji za zkušenosti.

kate99
autor
31. črc 2017

.

makky1310
31. črc 2017

@kate99 napada me jedine pokud Vas syn chodi tak mu nechat nejakou bastu nekde na stolecku v misticce aby o ni vedel a aby si mohl vzit kdy chce sam (pokud uz to nezkousite a nemyslela jsem to tim "jidlo do ruky"). Hlavne nenasilne. Nebo proste do toho treba jeste nedorostl, kazde dite je individualni, ale hlavne ze je to spokojene dite🙂

dixi86
31. črc 2017

Zkoušet, zkoušet, zkoušet. Mám teď 15m a bývalo to podobné spíše je to pořád podobné, teď teda je kojen skoro pořád, protože chce, ale jinak jídlo je boj, i když jí relativně dobře(i s kojením jí 5jídel denně). Jí zdravě, vařím mu, ale první příkrmy chtěl např. jen kaše, nesnášel králíka(jako maminka 🙂) a poznal ho v jakémkoliv jídle a nejedl. Pak najednou chtěl místo pyré celé kousky. Pořád jinak, u kousků jsme tedy zůstali, ale každé jídlo je boj, i když to pak do něj narvu nějakým způsobem na úkor toho, že máme komplet kuchyni od příkrmů. Chce jíst sám, což sice zvládá, ale třeba v průběhu jídla jídlo rozhází, kydá ho všude, hází po zemi, po mně...přitom má hlad. Jinak ovoce do ručky cucá, kouše, to si vezme rád, ale pokud nesedí v židličce, tak to pak vyplive...banán rozmačka v ruce a po stěnách nejlépe, prostě bez židličky je to tragédie. Tak do roka musel mít u jídla milion hraček, které házel, abych do něho nenápadně vše nasoukala. Křupky ale papal rád, sušené ovoce mrazem též. Bobuloviny třeba miluje(angrešt, rybíz, jahody, maliny, borůvky,...)a s těma to nedělá ani na zahradě. Polévky mi nejí. Jí především maso na zelenině s přílohou, maso dělám jakoby omáčku, aby to nebylo suché. Pokud uvařím např.rybu plus brambor plus zeleninu v parním hrnci, sní pár kousků a zbytek rozhází...takže sní především mokrou verzi. Na svačinu jogurt s ovocem, ovoce, zdravou buchtu, muffin, k snídani ovesnou kaši např.miluje, večeře stejná s obědem. Rohlík, chleba jen žmoulá. Krmíme ale cca dvacet min, protože je to katastrofa, ale nakonec sní většinu.

kate99
autor
31. črc 2017

To jidlo do misky zkusim, to jsem jeste nezkousela. Jen budu muset asi nachystat i pro starsiho, aby mu to nesnedl 🙂

dixi86
31. črc 2017

a také, co nám fungovalo docela bylo to, že sem jedla s ním, respektive před ním "jeho" jídlo a když chtěl, tak samozřejmě nenápadně snědl svoji porci. A zapomněla jsem dodat, že u nás je přímo zásadní nepřekročit 3hodiny mezi jídly, to je pak právě katastrofa, kdy nejí a navíc nesmí být unavenej.

herminka
31. črc 2017

Mně takto nechtěla jíst dcerka, nakonec asi v 15 měsících začala ujídat z mého talíře a potom se pomalu rozjedla (nikdy jsem nechtěla dávat od sebe, ale byla jsem v tu chvíli ráda, že vzala jídlo na milost, a navěky jí to nezůstalo 🙂).

makky1310
31. črc 2017

@kate99 No vidis, on treba i uvidi starsiho a bude se opicit...🙂 jinak ja musim posledni dobou davat malymu do ruky lzicku a druhou lzickou ho krmim, jinak taky nekdy nadava. On totiz jeste nechape ze ma jidlo nabrat na lzicku ale chce ji mit aspon v ruce (je mu 11 mesicu), ale aspon se tim trochu rozptyly a pak basti.

kate99
autor
31. črc 2017

U syna vidim to, ze jist proste nechce, at je to cokoli. Ovoce, zelenina, maso. Jedine, co mu jakstaks jede je tvaroh a bily jogurt. Napr. vezme rohlik, olizne ho, zatvari se kysele (jakoby jedl citron), zahodi ho a je to.

izz76
31. črc 2017

Taková byla moje dcera,neřešila jsem to,z kojení prospívala až moc dobře. Jídlo jsem nabízela,nenutila,jak už tu někdo radil dát do mističky na dostupné místo,ať si bere sám a ochutnává. Mě se malá pomalinku rozjedla do těch 2let,je hodně vybíravá,ale oblíbená jídla jí v normálním množství. V podstatě nějaké ty miminkovské patlaninky jí nejely nikdy,čím víc bylo jídlo podobné našemu,byla ochotná ochutnávat.

makky1310
31. črc 2017

@kate99 jo a jak pise @dixi86 taky kdyz jim "jeho" jidlo tak by mne nekdy nejradsi dal ruku do pusy a ochutnal to co tam mam 🙂 poprvy mi takhle vytahl krupku z pusy kdyz jsem chtela ochutnat jaky je ma. Ted se ale nekdy deli takze kdyz ji krupku on tak mi pak da treba pulku do moji pusy🙂

kate99
autor
31. črc 2017

Ji s nami u stolu, takze nas vidi, rikala jsem si ze ho to bude motivovat a ono nic. Pokud jsem ho krmila, taky jsem mu davala do ruky lzicku, je to jeho oblibena hracka. Treba jogurt si umi nabrat a trefi se I do pusy, ale proste max.2,3 lzicky a pak uz se s tim jen hraje. A kdyz se snazim jeste do nej neco dostat, tak vzdy zacne prskat.

anniesfibis
31. črc 2017

@kate99 není pripraven na jidlo a nebo boli zoubky - moje dcera je tez takova a to ma 20 m. Od 6m na příkrmech cca do 11 m jedla hezky a od 11m do 20m snedla za den par lzicek (s výjimkami, dky jedla vic). U ni je to rustem zoubku - rostou dlouho, pomalu a dcera je velmi citliva.
Co se prirustku vahy tyka - kojte na pozadani - tj. kdykoliv projevi zajem o dudlani, kdykoliv je nervozni, na usnuti, kdykoliv je třeba tisit bolest a pod. - potom bude i velmi dobře prospivat i jen z mm (dokonce bude pribirat vice, nez z jidla). A netrapte se, jednou jist zacne.

kate99
autor
31. črc 2017

No stava se mi, ze Jim treba jablko, on chce taky, tam mu ho dam a on jakoby vysava tu stavu, tam me ted napadlo, ze zkusim odstavnovat ovoce a zeleninu, treba by vzal namilost aspon tu stavu a tak si zvyknul aspon na ruzne chute.

makky1310
31. črc 2017

@kate99 tak musi proste zkouset sam. Ale aspon neco sni, pokud prospiva tak bych to neresila. On se pak rozji, jak tu nekdo psal, na veky mu to nezustane🙂 a taky mozna kdyz se clovek prestane snazit, necha dite byt, tak ono k tomu pak dojde samo ze rodic ani nevi jak🙂

kate99
autor
31. črc 2017

Ano, kojim na pozadani a od te doby, co mu rostou zoubky travi vetsinu noci u prsu. Akorat mam nekdy chvilky, jako treba ted, kdy to ma me padne a pripadam si bezradna. Obzvlast kdyz vidim deti kamaradek, tak si pripadam neschopna, ze neumim nakrmit vlastni dite.

sisstin
31. črc 2017

@kate99 dcera temer plne kojena do 13m, ja to teda ale neresila (jsem zastance dlouhodobeho kojeni), jedem blw (jidlo do tlapky), v 13m zacla jist vic a ted v skoro 21m ji uplne normalne a kojena je porad ;)

Netlac to, zkus nabidnout to jidlo do tlapky, jist zacne, na okoli se vyprdni ;)

makky1310
31. črc 2017

@kate99 to ze zkousis vymyslet vselijake veci aby kluk zacal jist rozhodne neukazuje na Tvoji neschopnost, spis naopak 😉 Tvy kamaradky zase resi jiny veci a taky si treba nekdy pripadaji neschopny, akorat to treba nepriznaji. Uvidis ze se to jednou zlomi a treba tu budes jednou zakladat diskuzi ze Ti kluk ji az moc 😉

sisstin
31. črc 2017

@kate99 ty ale krmis svoje dite ;) a tim nejlepsim, co mu muzes dat 🙂

catf
31. črc 2017

@kate99 když to tady čtu, tak jakobych to psala sama🙂 Moje dcera o příkrmy nijak zvlášť zájem neměla, když jsme s nimi začali kolem 6 měsíce. Pořád kojím a s příkrmy jsme začali na popud doktorky. Museli jsme s manželem fakt vyvíjet extra aktivitu a vypadalo, že už se to lepší (kolem 8 měsíce) - snědla najednou max 80g ale vyjímečně, s tím že za celý den snědla max 200g,možná ani to ne (a nepodařilo se to každý den). Bez hraček to vůbec nešlo. Kolem 10 měsíce ale začala dcera odmítat cokoli na lžičku. Teď jí bude za týden rok. Příkrmy dávám ve formě kostiček sýra, šunky, chleba, kuřete, rajčátka, ryby. Sedí v židličce s námi u stolu a jídlo zkoumá, hází na zem, do pusinky jde asi polovina. Třeba dneska jsme měli k večeři steak, pečenou bramboru se sýrem čedar a jogurtem, vařenou kukuřici. Tak jsem jí dávala do pusinky rukou kousky brambor se sýrem a jogurtem a vymáčkla jsem jí obsah zrníček kukuřice. Když chtěla jíst sama, tak jsem jí na tácek dala kousky brambory i vnitřek kukuřice, něco jsme zkusili nabrat lžičkou, zbytek zkoušela sama jíst. Na chalupě u ségry se naučila jíst rybíz, maliny, jahody, borůvky...Už se naučila sama pít čaj z pítka (dělám jí slabý roiboos). Nejdřív mě to trochu stresovalo,myslela jsem si, že do těch 8 měsíců bude pěkně baštit, ale teď už je mi to jedno,vím, že jednou jíst bude, ale chce si na to prostě přijít sama svým tempem. Navíc je velký prsomil, na prso se vždycky úplně třese🙂

hanih
31. črc 2017

@kate99 Dcera byla to samé. Taky to ze začátku vypadalo, že bude baštit hezky. Po jídle se natahovala už od pěti měsíců. Jenže když jsme v půl roce začali, vůbec to nebylo slavné. A s přibývajícím věkem se to nelepšilo. Zkoušela jsem všechno možné, k tomu kojila na požádání a i přes to pomalu přestávala prospívat. Kolem třináctého měsíce to vygradovalo tím, že deset dní nejedla vůbec nic, kromě mateřského mléka, a začala i hubnout. Nakonec teda pomalu vzala jídlo na milost, ale museli jsme ji vždycky zabavit pohádkou. Jsem zastáncem toho, že u jídla mají mít děti klid a rozhodně jsem neplánovala pouštět u toho pohádky z počítače, ale nakonec to byla fakt jediné řešení. Postupně se to trochu lepšilo, ale prospívání stále nic moc. V patnácti měsících se pomalu dohrabala na původní váhu, kterou měla v roce. Rapidní zlepšení u nás nastalo, když jsem v devatenácti měsících přestala kojit přes den. Doktorka mi doporučila ze zdravotních důvodů začít pomalu odstavovat. První den byla teda dcera trochu mrzutá, že to mlíko nemá (dostala až na spaní), ale hned druhý den začala baštit, až jsem zírala. Teď je jí jednadvacet měsíců a baští čtyři až pět jídel denně a někdy si i přidává, pohádky u jídla jsme pomalu odbourali. Občas teda pustíme, ale je schopná se najíst i bez toho. Váhově je teda stále někde u spodní hranice, ale prospívá a lepší se to.
Radím trpělivost, trpělivost, trpělivost. 🙂 A dokud prospívá, je to pořád dobré. 🙂

kate99
autor
1. srp 2017

Diky vsem za podporu, porad si rikam, ze se to jednou musi zlomit a maly zacne bastit. Je teda na spodni vahove hranici, ale zatim nehubne. Pohadky u jidla jsem taky nechtela zavadet, ale uvidim. Treba to jeste zkusim.

anniesfibis
1. srp 2017

@kate99 i kdyby bylo dite nejakou dobu jen na mm, je to v poradku...vůbec se tim netrapte. Deti vedi moc dobře co potrebuji, hlady neumrou :D Dukazem je to, ze i největší nejedlici, když prijdou o prso rsp. mliko - zadnou ihned jist.