3 měsíční dítě se rychle nakojí a potom se vzteká. Jak poznám, že mám méně mléka?

Zodpovězené
11. čer 2019

Dobrý den,

mám skoro tříměsíčního synka. Dosud jsme neměli s kojením problém. Dokázal se pěkně přisát a přibíral. Měla jsem dost mléka a ještě jsem si i odsávala.

Poslední dva týdny se začal velmi rychle kojit. Vypije mléko, které mu jde rychle a když začne téct pomaleji, tak už nesaje a pouští prso. Začal mít zelenou stolici. Kojím ho na požádání.

Mám pocit, že mi klesla produkce mléka a syn se začal vztekat. Snažím se ho krmit, když je v polospánku. Saje opravdu maličko. Asi se jedná o laktační krizi?

Jak ho přinutím, aby mi stimuloval produkci mléka?

Jak dlouho trvá laktační krize?

Za odpověď děkuji

Dobrý den.

Kolem třetího měsíce se často podobné "krize" stávají. Souvisí s tím, že mléko se již začíná tvořit až během kojení, nedělají se takové zásoby a laktace už není tolik spojena s hormonálnímí "vodopády", které mléko spouštěly dříve. Miminko se logicky zlobí, bylo zvyklé, že se nemuselo příliš snažit, jen tak trošku sálo a ono to teklo vlastně tak trochu samo.

Jednoduše vydržte,, často střídejte prsa - jakmile se miminko začne rozčilovat, vystřídejte. Kojte v savčí poloze (www.prirozenekojeni.cz), Zkuste společné spaní a časté kojení v noci - laktaci to velmi pomůže.

Hlavně a především nedělejte chyby typu - dokrm z lahvičky, dudlík, apod. To by kojení jen zkomplikovalo. Berte to sportovně - VY mléko máte a miminko se umí kojit. Tyto dvě věci se logicky musí potkat a vše půjde opět dobře. Věřte si a věřte miminku. Jste zdravá maminka a pro své miminku umíte vytvořit tolik mléka, kolik potřebuje.

Sledujte především počůrané plenky. Miminko by mělo počůrat min 6 plen za 24 hodin.

Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová