9 měsíční dítě pláče u prsa, pouští prso, ale příkrmy jí hezky. Je to znak samoodstavení se?

Zodpovězené
21. kvě 2019

Dobrý den,

mám 9 měsíčního kluka a dosud jsem kojila 5 až 6 krát denně s tím, že od 6.měsíce dáváme příkrmy. V noci kojený není asi od 3.měsíce. Dnes má příkrm na svačinu, oběd, případně svačina odpoledne a na večeři kaše. Stále po příkrmů trochu dokojím. Je mi jasný, že když má příkrm tak kojení je kratší. Před spaním už jenom kojím a spí celou noc asi od 3.měsíců. Spí přibližně 8 až 9 hod. Poslední dny pozoruji, že se večer před spaním při kojení odtahuje, nechce pít vkuse ani 15 min, druhé prso si ještě trochu dá, ale nic moc. Dnes se ale ráno nechtěl pořádně nakojit, brečel, protože měl hlad, no z prvního prsa sál asi 15 min i s jemným pláčem a k druhému se už ani přisát nechtěl a hystericky brečel. Tak jsem mu udělala kaši, protože byl stále hladověj a tu snědl 150ml jakoby nic. Kdyby to byly zoubky tak by nechtěl nic, že jo?

Moje otázka teda zní, jestli mám méně mléka, že nechce pít a rozčiluje ho to nebo prostě už se sám odstavuje? Kolik mléka by měl vlastně vypít a kolik gramů příkrmu je plná dávka např. na oběd? Mám mu teda dávat UM po příkrmech, když už nechce kojení? Do kdy má mléko ve stravě důležitou roli?

Děkuji a hezký den

Dobrý den,

v 9 měsících se o samoodstavení mluvti ještě zcela jistě nedá. Vámi popisované chování ukazuje spíše na nespokojenost s tokem mléka, způsobené pravděpodobně sníženou laktací. V 9 měsících má zavedeny již 4 chody, což je poměrně hodně, navíc není kojen v noci a je zde dlouhá pauza mezi kojením. To vše mohlo způsobit pokles laktace a mléko se tvoří méně a je obtížnější jen sát.
Doporučuji zabrzdit na nějaký čas s příkrmy, nezavádět zatím další chod a naopak více tlačit na pilu s kojením. Nabízet přes den kojení ještě před jídlem - tedy nejprve nakojit a pak dát příkrm. Co do množství prostě tolik, kolik dítě sní, je to velmi individuální, a může jít o pár lžiček, nebo celou skleničku (určenou pro daný věk cca 150-180ml).

Bylo by fajn přidat nějaké kojení v noci, vím, že je to ožehavé téma, zvlášť, kdy jste zvyklá se v pohodě vyspat, ale celonoční spaní je u kojených dětí velká výjimka. Pokud nechcete budit, doporučím alespoň odsát 1x v průběhu noci cca 15 minut ( je jedno kolik ml, jen prostě stimulovat prsa).

Kolik by měl vypít MM - opět nelze určit. Měl by být kojení tzv na požádání, tedy kdykoli chce, jsou děti, které se v tomto věku kojí každé 2 hodiny a děti které se kojí jen např 6x za 24 hod. Měl by již dostávat i vodu v pítku či hrnečku (ne lahvičce).

Rozhodně doporučuji se pokusit v kojení pokračovat, MM je pro dítě stále nezbytné a byla by škoda jej muset nahradit UM.
Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová