Bojkot kojení u 8 měsíčního miminka

jupiter2013
27. říj 2018

Zdravím maminky. Mám problém se synem, za týden bude mít 8 měsíců. Rostou mu zoubky, začal jíst větší porce příkrmu. V poledne sní 125 g maso- zeleniny, odpoledne ovoce. Teď poslední týden se rozjedl a chtěl by víc. Začal odmítat kojení před spaním přes den i před spaním večer. Odtahuje se, cucne si, párkrát potáhne a spustí pláč. Mlíka si myslím, že mám dostatek, jakoby ho to nebavilo sát a chtěl by lžičku. To se mi potvrdilo když jsem mu dala kaši na noc, když plakal a pak i jednou dopoledne jako svačinku jogurt s ovocem. Nechci ho však naučit jenom na jídlo, bez MM. V noci pije normálně i nad ránem. Myslíte, že to přejde? Nebo začíná konec kojení?

rou
27. říj 2018

Měla jsem to takhle u obou synů, oba se kolem osmého měsíce sami odstavili, totálně odmítali kojení, ale i UM, radila jsem se s dr. a řekla, že nemám nutit, že stačí kaše, jogurty atd.

sudylichozrout
27. říj 2018

@jupiter2013 prozivam ted to same, koukni do moji diskuze... Zakladala jsem ji vcera. Ja jeste bojuju, dnes jsem kojila uz dvakrat. Ale obavam se, ze uz to u me asi na dlouho nebude.
Radu pro tebe bohuzel nemam, sama se v tom placam. Spis posilam jen vzkaz, ze v tom nejsi sama, proziva to lecktera z nas. A drzim ti palce, at to dopadne dle tvych predstav 🙂

no_title
27. říj 2018

dudlík / lahev máte?

lucka662006
27. říj 2018

Měla jsem to také, na 10 měs. dcerky. Začala odmítat mateřské mléko. Přesně, co popisuješ, jen si cucla, a hned přestala, nebo se ani prostě při běžné kojící poloze a čase a pohodě nepřisála. Když jsem jí prso strkala do pusinky, odlézala, začínala plakat, odmítala. Docela se mi i ještě nalívala prsa, a jak to neodpila, prsa mě bolela. Mléka jsem měla opravdu dost. Pomohlo mi dát lahvičku s UM - ale jen malinko - 60 ml a pak jak byla v tom pití, tak jí to vytáhnout a dát prso a nebo hned po dopití dát prso a přisála se. Ale i tak vypila méně, než obvykle. Byla jsem z toho smutná, nervozní. V noci se nakojila relativně dobře, ale mě bušilo srdce, zda se napije a jak ji uspím. I tak v tom období pila i v noci méně než obvykle. A pak za těch dní to zcela přeslo a pila zase jak dřív.

jupiter2013
autor
27. říj 2018

@sudylichozrout děkuji 😃 No uvidíme, ještě neházím flintu do žita a věřím, že to zvládneme. Na kojeni.net je spousta diskusí na téma bojkot kolem 7-8 měsíce, po zavedení příkrmu a rady jak se pokusit potíže zvládnout. Já budu držet palce zase tobě.

jupiter2013
autor
27. říj 2018

@no_title dudlík ano, lahev ne, jenom ten učící hrneček. Dudlík se snažím omezovat pouze na spaní.

jupiter2013
autor
27. říj 2018

@lucka662006 tak to je skvělé, děkuji za pozitivní zprávu 😃

jupiter2013
autor
27. říj 2018

Prvního synka jsem kojila víc jak 2,5 roku, dudlík neměl ,ale ten byl od mala větší nadšenec pro kojení mi přijde. Ale když tak vzpomínám tak jsem krizi také měli kolem toho 7 měsíce a pak v 15 měsících když jsem měla angínu a brala ATB.
Musím víc zvolnit. Režim miminka docela přizpůsobuji staršímu, asi potřebuje víc klidu.

no_title
28. říj 2018

@jupiter2013 ono je dost pravděpodobné, že je to tím dudlíkem. Kdysi jsem viděla nějaký průzkum a z něho vyplývalo, že zvýšil o 50 % pravděpodobnost problémů s kojením - kousání, bojkot, předčasné odstavení. Celkově s kojením končí dřív než bezdudlíkové děti. Nám způsobil problémy už po týdnu, pak jsem mu ho nechala jen do autosedačky a kočárku a stejně bojkot trval, tak jsem v 5 měsících vysadila úplně.
Když mu budeš na usínání místo dudlíku nabízet prso, věřím, že do týdne uvidíš zlepšení 🙂.
A ono stejně - zubaři doporučují dudlík po roce zkoušet vysazovat, to máte stejně za chvilku 🙂

kaliopea
28. říj 2018

zrovna zazivam s 8 mesicni dcerou to same,u nas to nejspis zpusobila nemoc-mela ted zanet stredniho ucha,bere atb ☹ dnes se to zacalo trosku zlepsovat,konecne se napila i rano...zarucenou radu nemam,snad jen vydrzet.. ja jsem nic jineho nedavala,mala neni zvykla na lahev,takze by z ni nejspis pit neumela,dudlik ma ale jen na uspani,pak ho vetsinou vyplivne.Ja zkousela a nabizela neustale,treba kazdych 20 minut,vzdycky jsme se spolu zavreli v pokoji,aby mela klid.Ale je to boj ☹ me se jeste hodne nalevaji prsa,takze vcera,kdyz od rana nechtela az do vecera skoro pit,myslela jsem,ze mi prasknou ☹ Verim ale,ze to zvladneme!Tak drzim palce i vam!

jupiter2013
autor
28. říj 2018

@kaliopea tak držím pěsti ,ať je to u vás na dobré cestě. Věřím , že holčička měla takové období když byla nemocná a začne se to lepšit, uvidíš. Mlíčka máš také dostatek a to je supr. Mně se napil klučík večer a pak nad ránem, pak už zase nechtěl nyní před spinkáním a byl nešťastnej a plakal. Dala jsem mu jogurt s ovocem,byl spokojený a usnul. Měla jsem příkrmy dva a teď přidám asi ještě jeden. Já nevím co je správné, vždyť jíst musí a když je pak spokojený... je to to nejdůležitější, než ho trápí a mu strkat mu pod nos prso když o to nestojí. Příkrmy mají nahradit postupně kojení, ale je smutné když v mezičase to prso odmítá. myslím, že ty maminky, kterým dítě nechce nic jiného než MM , jsou zase nešťastné jim nechce dítě jíst. Jj, logicky by to zdůvodnit šlo, ale i tak mě to trápí. Věřím však, že to zvládneme, jsem odhodlána prodloužit kojení co nejvíc to půjde.

kaliopea
28. říj 2018

@jupiter2013 ja ji taky vzdycky dam neco jineho,pokud odmitne kojeni,hlady bych je nenechavala,ale fakt zkouset porad dokola nabizet...ja si je lehnu vedle ni,vyndam prso a cekam,jestli si sama vezme,kdyz ne tak zandam a jdeme si hrat...praveze si myslim,ze to kojeni je nejlepsi fakt udrzet co nejdele,ale kdyz by mala nechtela,tak a tim stejne nic moc neudelam ☹ ale jsou jeste moc malinky,aby byli uplne bez mlicka ☹

martinau5
28. říj 2018

Ahoj. Jen takový dotaz. Proč nutit 8 měsičnímu dítěti mateřské mléko? Protože co jsem zatím pochytila, tak dítě stačí kojit pouze půl roku a pak stejně v mateřském mléce nejsou už stejně potřebné živiny. Pak už to většinou prý bývá jen závislost dítěte. Tak proč jste z toho tak nešťastné, když už se nemusí dítě odstavovat. Jestli se pletu, tak mě opravte. Jsem poprvé těhotná a ještě jsem tuto problematiku moc nestudovala

kaliopea
28. říj 2018

@martinau5 podle WHO,je dobre dite kojit do 2-3 let (ted si nejsem popravde jista),od pul roku se zavadi prikrmy,ale piti materskeho mleka je dulezite i pak.I deti na UM ho piji dele,nez do pul roku 🙂

martinau5
28. říj 2018

@kaliopea A jsem zase o něco chytřejší. Děkuji 🙂

luj89
28. říj 2018

@kaliopea trochu te opravim, dle WHO se ma ditko kojit minimalne do dvou let.

luj89
28. říj 2018

@jupiter2013 Ahoj, bojkot kojeni je casto zpusoben dudlik, ucicimi hrnky, lahvickami. Ale vadi taky ovocne kapsicky, brcka. Zakze zaklad je toto odbourat. Jinak urcite kojit pred prikrmem a dle chuti i po nem. Do dvou let nejde o samoodstav, ale o predcasne odstaveni. Byla by skoda prijit o kojeni. kdyztak muzete kontaktovat LP nebo zavitat docporadni skupinky na fb 😉. drzim palce

jupiter2013
autor
28. říj 2018

@martinau5 nešťastné, no ono co se mě týče,tak je to taky o psychice, je to krásný vztah mezi miminkem a matkou, naše chvíle, která je od narození. ( Někdo má kojení těžce vybojované- není někdy jednoduché se rozkojit) Taky MM slouží jako zdroj pitného režimu. Kojené dítě nezná flašky a těžko se pak na ní učí,aby se dokázalo napít tolik kolik je potřeba.
Taky jsem si jako poprvé těhotná myslela, že budu kojit 6 měsíců a hotovo. A ono to tak plynulo a měli jsme v tom oba zalíbení, že jsem kojila déle a déle a bylo to přirozené, až do 2,5 roku. Syn je zdravý a máme spolu krásný vztah. A proto jsem si myslela, že i s druhým to tak půjde. Vznikl nějaký zádrhel, ale ten překonáme. Kojení mám ráda.

jupiter2013
autor
28. říj 2018

@no_title je to možné, ale nejsem si 100% jistá. Před spaním jsem kojila vždy a dudlat prso dál nechtěl a pak s dudlíkem rychleji usnul. Dudlík jsem celkem chtěla u druhého syna nasadit, jelikož kojení staršího byl jenom na prse i když nepil,tak dudlal a nemohla jsem se hnout. Na veřejnosti mi nedělal scény,to vůbec, ale byla jsem hlavně že začátku, když byl malé mimi pouze na MM, hodně z toho unavená. Začal si dudlat paleček a dudlá si ho doteď.

no_title
28. říj 2018

@martinau5 to není pravda, kojí se hlavně kvůli imunitě a potřebným protilátkám a ty mateřské mléko obsahuje vždy (i u kojení starších). Malý má teď 14 měsíců a vždy když je nemocný mu kojení dá potřebné protilátky proti té nemoci. Proto teď s virózou měl hrozný jen 1 den, kdežto já trpím i týden (protože ty protilátky dostává on)

martinau5
28. říj 2018

@no_title tak toto jsem vůbec netušila. Asi se mám hodně co dozvědět ohledně mateřství a mám toho hodně co dohánět 🙂

luj89
28. říj 2018

@jupiter2013 Kojene ditko se na flasku ani nema ucit 😉. A tekutiny ma prave z mm, ktere je z 87 % tvoreno vodou, takze tekutiny dostava i odtud.

jupiter2013
autor
28. říj 2018

@luj89 panebože vždyť to vím, já nemyslela kojeneckou lahev ale pak třeba nějaké pítko z ceho pije dítě vodu

jupiter2013
autor
28. říj 2018

@luj89 vím, ze MM je tvořeno z vody, tak jsem to i myslela,asi sis to spatne přečetla

bbn
28. říj 2018

@jupiter2013 no ono je to těžký si vybrat. Obě moje předchozí děti se odstavily kolem 8m, v té době mi pokaždé přišla první ms a mléko jim podle mě nechutnalo a spouštěcí fáze byla pro ně příliš dlouhá, pokaždé jen při přiblížení prsa řvaly, odtahovaly se, kousaly apod. Já tedy nevím, ne každý má nervy tohle absolvovat xkrát denně třeba týden v kuse. Já prostě tehdy pochopila, že mm už nechtějí a respektovala jsem to. Oba jsou teď už větší (8 a 7 let), zdraví, takže bych neřekla, že by to na ně mělo nějaký vliv, že se nekojily do 2-3 let.
Naopak mám v okolí několik matek, které řešily odstav dítěte kolem 2-3 roku a byl to pro ně docela peklíčko - dítě jim furt lezlo do trička, chytalo prso a pod.
Teď stojím před podobným rozhodnutím, třetí lehce bojkotuje mm už od 4m. Ano, přiznám se, má dudlík, už od porodnice - kde jí ho vrazily do pusy sestry na dětském, když musela být skoro 4 dny na fototerapii. Ale zase, už od té porodnice zcela jasně rozlišovala, co je dudlík a co moje prso, na usnutí nikdy nechtěla prso - nesnáší, když jí z toho teče mléko, když chce jen dudlat. Ale tentokrát přišla první ms už ve 4m, přesto, že jsem kojila co 2 hodiny i v noci? Nechápu. No ale od té doby bojujeme, protože při ms se mi vždy zpomalí tok mléka, ta spouštěcí fáze a dceru to prostě štve. Bohužel, od toho 4m mám ms v podstatě v kuse už 3m, s přestávkou asi na 2-3 dny. Takže poslední týdny už se prostě smiřuji s myšlenkou, že dýl jak do 8m to zase nebude. Ale beru si na tom to pozitivní, že zase nebudu muset jenou dítě odstavovat násilně.

jajulin
28. říj 2018

@jupiter2013 po rychlém přečtení diskuze se docela usmívám, protože když si vybavuji sebe, když jsem měla jedno nebo dvě děti. Teď mám čtyři a pozoruji na sobě, že teprve třetí a čtvrté dítě mě učí pokoře. Čím více mám dětí, tím méně jsem striktní a tím méně si dovoluji dávat jednoznačné rady a vynášet jasné soudy. První a druhé dítě jsem kojila 17 měsíců. Byla jsem připravena kojit cca 2 roky, ale 17 měsíců je celkem ok. Třetí dítě se odstavilo přesně v roce. Nikdy neměl dudlík ani flašku, a přesto kojení razantně odmital. Po třech týdnech jsem to vzdala. Jenže on vůbec nepil nic jiného. Týden měl jen jednu počůranou plenku denně, tekutiny dostával jen v ovoci a příkrmech. Nikomu bych nepřála to zažít. Poučena třetím dítětem jsem u čtvrtého byla maximálně opatrná. Stejně jako starší sourozenci byl 6 měsíců plně kojený, pak jsem příkrmy pomaloučku polehoučku začala přidávat mezi kojení. V šesti měsících (při plném kojení) dostal zánět ledvin. Po vyléčení jsem mu začala dávat i vodu v netekoucim hrnečku, protože při představě, že se odstaví bez návyku pít i něco jiného na mě šly mdloby. Všechno se zdálo být ok, ale po osmém měsíci začal kojení dost omezovat. Zároveň měl obrovský apetit na příkrmy. Myslela jsem, že se to ustálí na tom, že přes den příkrmy a v noci se v polospánku 2x nakojí + kojení po odpoledním spaní, když se zadaří. Jenže ani tohle nevydrželo. Minulý týden měl 9 měsíců a za poslední tři dny se nenakojil ani jednou. V noci mu ve spánku nabízím prso. Ani oči pořádně neotevře, začne brečet a chce spát dál. Přes den je kojení taky bez šance, i kdybych se stavěla na hlavu. Mrzí mě to, ale už si zvykám na myšlenku, že je s kojením konec. Na druhou stranu mi přijde přitažené za vlasy, abych dítěti odpírala to, k čemu prostě vývojově dospěl - abych mu nedávala příkrmy, reps. zmenšila rapidně jejich množství, abych zahodila kapsičky, brčka, pítka atd. Abych ho prostě držela jako miminko jen kvůli záchraně kojení. Dítě roste a jeho pokrok nezastavím, ani vlastně nechci. Pokud i přes mou velkou snahu kojení odmítne, beru to jako jeho volbu, i když mě to mrzí.

kaliopea
28. říj 2018

@jajulin ja bych nebyla zase tak prisna ..myslim,ze tim co se tu radi,neni ani tak mysleno,aby se diteti upiralo jidlo,jako spis tak,ze by se melo podavat jinak,nez v lahvicce/kapsicce.Dite se nauci pit z obycejneho hrnku a ji ze lzicky.Ja si nemyslim,ze bych byla nejak radikalni,co se tyce kojeni,ale urcite bych kojit chtela aspon do roku ditete.Jsem nazoru,ze dite mleko potrebuje a mm je proste vzdycky lepsi,nez um.Takze pokud to trosku pujde,ja bych kojeni rada zachovala,jinak prikrmy moje dite dal dostava,jen proste pred podanim nabizim prso.Ale pokud by mala trvala na tom,ze ode me pit nechce,tak holt bohuzel s kojenim skoncim,jen to nechci vzdat hned pri prvnim odmitnuti 🙂

bbn
28. říj 2018

@jajulin naprosto souhlasím. Naše třetí už od toho 4m na nás řvala při jídle - ležela pod stolem (doplazila se tam) a řvala, že chce taky. To jí mám jídlo odpírat, když o něj má zájem a tvrdošíjně ji přesvědčovat, že má být plně kojená aspoň do těch 6m? To dítě to přeci nepochopí. No tak má příkrmy formou blw už od 4m a ještě i párkrát za den a noc kojím. Asi jí to tak vyhovuje.

luj89
29. říj 2018

@jupiter2013 Ani pitko neni vhodne pro kojene deti. Pises, ze kojene ditko nezna flasky a tezko se pak na ne uci, aby se dokazalo napit, kolik je potreba. Takze proto jsem psala, ze flasky kojene dite nema mit. Omlouvam se, jestli jsem te jen spatne pochopila. Preji uspesne prekonani bojkotu 🙂

jupiter2013
autor
29. říj 2018

@luj89 děkuji, je to dobré cestě. Ono když se vytrhne věta z kontextu tak to vyzni jinak. Nechci se tady chytat za každé slovo. Šlo mi jen o to zmínit že kojené dítě zná jen prso ,po půl roce se může učit na nějaký učící hrníček,aby se naučilo pít a ochutnal i jiné chutě ( jsou toho plné diskuse, že děti odmítají krom mléka další tekutiny a v pozdějším věku to může být problém ) Vím, že se doporučuje pití z panáka.
Mně se jenom zdá, že čteš to co chceš a místo rady ráda kritizuješ. Kojila jsem první dítě 2,5 roku, druhé kojim zatím 8 měsíců, tak nějaké poznatky a zkušenosti mám. Omlouvám se jestli teď vypadám být ostrá, to bych nerada, nejsem z těch, které vyrývájí a vytvářejí konflikty, jen jsem měla potřebu se ozvat. Včera jsem dostala první menstruaci od porodu,tak to ledacos vysvětluje 😃
Děkuji všem holkám za příspěvky.