Bradavka jako dudlík, dá se to odnaučit?

svatalu
28. srp 2015

Chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost s tím, že dítě si s bradavkou hraje a saje ji jako dudlík. Pokud ano, dá se to odnaučit? V porodnici jsem neměla mlíko, dostal lahvičku (od Aventu, s kterou musí makat a není to zadarmo), ale v nouzi jsem mu dala i dudlík. Je extrémně savý a moc se mu to líbí. U kojení, ale bradavku divně tahá a cuká. Nosím taky kloboučky, takže mu to možná připomíná dudlík ještě víc. Máte někdo podobnou zkušenost? Dá se toho zbavit? Děkuji!

m21elis
28. srp 2015

Ahoj, já sem teda kloboučky nepoužívala, dudlík nechtěla, ale jako dudlík měla mě, odnaučovala sem to tak, že jakmile to začala dělat, přestala sát mlíčko, tak sem jí prso sebrala, v noci moc ne, ale přes den, nevím, jak máš starý mimčo, ale hodně se to zlepšilo s 1. lžičkou. prostě ze sbe ten dudlík nedělat

andrrriiik
28. srp 2015

Ahoj,měla jsem u dcery to samé,ale vydrželo ji to do 4,5 let,i když jsem dávno neměla mlíko.Radila bych taky prso vzít,jakmile přestane sát,aby si na to nezvykl,a místo prsa dát dudlík.Čím dřív,tím líp.Dceru jsem kojením uspávala,a to byla chyba,ty děti si na to jen zvyknou,a pak se stanou závisláky.

pavlapl
28. srp 2015

LP: Je to přirozené. Každé zdravé dítě by mělo mít 100 produdlaných minut denně. Tím je myšleno neefektivní sání. Dítě se orálně uspokojuje a navazuje sociální kontakt s maminkou. Navíc je to pořád impuls pro prsní žlázu aby dělala mlíčko. Já bych osobně dítěti umělý dudlík nikdy nedala. Raději budu trávit čas se svým dítětem a dělat mu dudlík. Mám 3 děti a ani jedno dudlík nemělo.

andrrriiik
28. srp 2015

@pavlapl Tak to je věc názoru 😉 Dcera taky dudlík neznala,a jak jsem psala,stala se na prsu závislá.Zpočátku mi to nevadilo,ale když jsem ji takto musela uspávat i hodinu a více,začalo mi to vadit,a taky proto,že jsem mlíko už neměla,a stejně dudlala.Tak jsem si řekla,že druhému dudlík dám,a naučím ho usínat samotného.A myslím,že s dítětem můžu čas trávit i jinak,než neustálým kojením 😉

montyna
28. srp 2015

Souhlasim, taky si myslim, ze dite nemusi prso pouzivat jako dudlik.

pavlapl
28. srp 2015

@andrrriiik mě to nevadí. Starší děti jsem kojila každého 2,5 roku a neměnila bych.

zo_ja
28. srp 2015

@pavlapl Tak ono záleží na odstupech: pokud máš žužlavé mimino a k tomu batole, tak nemůžeš batole neobsoužit a mimino mezitím leda řve, tak to jinak nejde. Ani nejde s ním ležet v posteli nebo sedět, batole a o něco větší nepočkají s jídlem, přebalováním, vyprazdňováním... Jedno dítě by žužlalo non-stop.

zo_ja
28. srp 2015

@svatalu Doporučuje se dát dítěti malíček, to mi u prnvího fungovalo. Ale s dalšíma už to nešlo, malé odstupy, takže nutnost poečovat o víc dětí, aby nikdo neřval, krom toho že jedna žužlavka by žužlala non-stop, takže v rozporu s mým přesvědčením dudlík dostala, byl klid, dítě savé zdravé spokojené, matka a ostatní taky. Přestože dudlík dostalo asi 2 dny po narození, což se obecně doporučit rozhodně nedá, tak kojení naprosto bez problému až k dalšímu miminu. Dudlik odložilo samo někdy v 8 měsících, najednou ho nechtělo.

pavlapl
29. srp 2015

@zo_ja tak kdybych měla miminko a batole tak budu kojit v tandemu. Všechno jde když se chce.

andrrriiik
29. srp 2015

@pavlapl Proto říkám,že záleží na každém 🙂 U dcery mi to taky nevadilo,ale začalo vadit až když měla ty 3 roky,a u syna by mi to vadilo,tak jsem tomu chtěla předejít 😉