Co mám dělat, když miminko po propuštění z porodnice ubývá na váze?

Zodpovězené
26. lis 2018

Dobry den,

potřebovala bych poradit. Mám doma skoro 2 týdenní miminko, které plně kojím, ale mám jeden problém, dítě strašně ubývá na váze. Při propuštění měl 3050gr, po týdnu měl 2950gr a dnes měl na kontrole 2900gr. Doktorka řekla, že ho mám vždy nakojit a dokrmit 30 ml Sunaru. A že když nepřibere tak půjdeme do nemocnice. Ale mě se nechce přikrmovat umělým mlékem, protože se bojím, že už potom nebude chtít prso.

Co mám dělat?

Děkuji Vám.

Dobrý den,

úbytek těsně po porodu (cca první 3 dny) je normální, poté by však váha měla jít postupně nahoru, je to známka toho, že miminko má dostatečný přísun energie a roste.

Úbytek na váze ve 2 týdnech může být známkou nějakých potíží. Velmi pravděpodobně nemá dostatek mléka. Miminko by mělo být kojeno na požádání, tak často a tak dlouho, jak chce, za předpokladu, že má přístup ke zdroji (tzn. nesmí být separováno od matky). Nelze říci, kolik má vypít za jedno kojení, nicméně při kojení by mělo být aktivní, aktivně sát, měla byste slyšet polykání, vidět sací pohyby pusinky (čelisti). Aby bylo miminko k sání motivováno, musí být v neustálém kontaktu s maminkou (i během noci společné spaní, ve dne ideálně v šátku na Vašem těle).

Separace ve vlastní postýlce (případně např. novorozenecká žloutenka) může v tomto případě způsobit, že miminko dlouho spí. Je poměrně malé (pod 3000g), patrně nemá dostatek energie na častější buzení. Kojení by mělo být nejdéle po 3 hodinách, ale při kontaktu kůže na kůži bude miminko pít jistě častěji. Při kojení doporučuji střídat prsa i několikrát za jedno kojení.

Pokud budete dokrmovat, doporučuji cévkou přímo při kojení. Návod najdete na http://www.infookojeni.net/dokrmovaacuteniacute... . Tím eliminujete nebezpečí, že si mimino zvykne na lahvičku. Sledujte dostatečné čůrání miminka (min. 6 plen za 24 hodin), které značí prospívání miminka. Kojte vždy kůže na kůži, miminko má silnější instinkty a i Vaše tělo reaguje lépe.

Pokud byste chtěla miminko vážit, doporučuji 1x za 48 - 72 hodin, abyste zjistilia, zda jde váha již nahoru (stačí o pár desítek gramů). Vážení před a po kojení je stresující a zavádějící, váha nikdy neukáže přesné číslo a jak jsem psala výše, nelze říci, kolik má miminko jednorázově vypít.

Pokud by se potíže stupňovaly, zkuste vyhledat laktační poradkyni ve svém okolí. Kontakty doporučuji hledat na www.prirozenekojeni.cz.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová