Dá se po 3 měsících rozkojit? Dítě kojím, ale zároveň i dokrmuji a ráda bych kojila plně.

Zodpovězené
10. bře 2019

Dobrý den,

jsem 3 měsíce po porodu. První dceru jsem kojila týden. U druhé jsem se zařekla, že udělám vše, abych kojila.

Porod byl bez problémový. Z porodnice jsem šla 3. den. Doma jsem v pohodě kojila, ale u doktorky se 4. den zjistilo, že malá zhubla. Vážila jsem ji tam před i po kojení několikrát. Vždy vytáhla 20-30 ml. Koupila jsem si váhu domů a vždy vypila i doma 20-30ml. Takže jsem musela přikrmovat. Malá se narodila s 3000g a zhubla na 2 700g. Celou dobu mě ale mrzí, že plně nekojím. Piji kojící čaje, meltu, caro, užívám homeopatika, odsávám. Nyní jsem si koupila elektrickou odsávačku Medela swing. Odsají vždy po kojení ještě 20-30 ml. Volala jsem si laktační poradkyni do porodnice a tam mi řekla, že po 3 měsících se už rozkojit nedá. Chci se zeptat, zda je to pravda?

Kojení si užívám, miluji kontakt s dcerou a malá má stále o prsa zájem. I když ji nosím v nosítko datluje a hledá prso. Nabízím vždy když chce. Ale laktace se nezvyšuje a jsem z toho už dost smutná. :( Udělala jsem pro to už maximum se mi zdá. Akorát si říkám, že je to možná stresem. Manžel přitáhl domů chřipku, když byly malé 2 týdny, nechtěla pít, dusila se, měla antibiotika, do toho Vánoce, manžel neměl pochopení a do toho starší dcera co zlobí a já měla obrovské bolesti břicha až jsem se musela vrátit do porodnice po 2 dnech co mě pustili z porodnice. Teď jsem víc v klidu, ale mlíčka je stále málo. 😔

Dobrý den,

jste naprosto úžasná, jak se snažíte rozkojit a moc Vám fandím.
Je skvělé, že si kojení užíváte a že miminko kojení stále preferuje. Mám dobrou zprávu - rozkojit se samozřejmě můžete i nyní. Mohou se rozkojit maminky adoptovaných dětí, tak proč ne Vy?

Nevím, jak dokrmujete, ale rozhodně bude nutné přestat používat lahvičku (případně dudlík). Mimi je na ni nyní zvyklé, ale velmi doporučuji přejít na dokrm cévkou CN01. Tu prostě přidáte k prsu přímo při kojení (návod najdete na http://www.infookojeni.net/dokrmovaacuteniacute...). Tímto způsobem prodloužíte dobu sání miminka, Vaše tělo pochopí, že musí tvořit více mléka. Postupně pak můžete začít snižovat množství UM v dokrmu (ne příliš rychle, tak každé 4 dny o 10 ml na dávku i méně např. ob dávku). Počítejte s tím, že se miminko může chtít kojit častěji. Při kojení také doporučuji tzv. savčí polohu a časté střídání prsou - klidně i 5x za jedno kojení či častěji, dokud miminko saje). Samozřejmě doporučuji pokračovat v kontaktu s miminkem - nošení a také společné spaní - časté noční kojení laktaci doslova nakopne.

Moc a moc držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová