Dítě při kojení pláče a poté dost zvrací. Může se mateřským mlékem přejídat?

Zodpovězené
15. led 2019

Dobrý den,

mám plně kojenou tříměsíční holčičku a někdy se stane, že mi po kojení zvrací - resp. se v průběhu kojení odtrhne a "vyjede" z ní mléko (ještě nenatrávené) a je toho kolikrát docela dost. Dnes se to stalo znovu a už během kojení byla nevrlá a plačtivá. Malou kojím každé 2-3 hodiny (i v noci) s tím, že se kojí klidně i 20 min. Někdy si všimnu, že už aktivně nepije a jen dudlá, ale když ji chci odtrhnout, tak nastane neskutečný křik. Konzultovala jsem to (zatím telefonicky, čeká nás pozítří poradna) s pediatričkou a bylo mi řečeno, že to vypadá na přejídaní, že mám malou kojit z jednoho prsu cca 7 min a že si ji na poradně zváží a změří a dozvíme se tak víc.

Jinak dcera čůrá a kadí v pořádku. Je opravdu možné, že se dítě přejídá? Já si myslela, že miminko moc dobře ví, kolik mléka potřebuje a nějak se mi nezdá, že bych ji jídlo měla "stopovat" a kojení se tak pro nás obě stalo vynervovanou aktivitou.

Moc děkuji za odpověď i za všechny předchozí 🙂 .

Nikola.

Dobrý den.

Váš dojem je naprosto správný. Kojené dítě se nepřejídá, pije tolik, kolik chce a cítí, že potřebuje. I děti, které se váhově pohybují výrazně nad průměrnou tabulkovou váhou, rozhodně nedoporučuji při kojení omezovat. Kojení totiž zdaleka není jen o jídle a kaloriích. Sáním, dotykem, kontaktem děti uspokojují své všemožné potřeby. Některé se kojí více, jiné méně často, některé pijí déle, jiné pár minut. 20 minuté kojení je naprosto normální, stejně jako občasné zvracení.

Odhaduji (ale je to opravdu jen odhad), že zvracení může být způsobeno tím, jak při jídle miminku začínají pracovat střeva, mnoho miminek během kojení občas tlačí, kroutí se. Občas se počůrají, či během kojení kakají. Tím jak zatnou břišní svaly a tlačí mohou vypité mléko ublinknout (i zdánlivě velké množství).

Myslím, že opravdu není třeba se znepokojovat. Máte zdravé, kojené, prospívající miminko, které ví, co chce a umí si to vysát.
Kdyby se zvracení zhoršovalo, miminko váhově neprospívalo, případně se přidaly další zažívací potíže, pak je třeba řešit situaci s pediatrem.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová