Dítě se samo odstavilo od kojení a nechce umělé mléko. Je nutné ho zařazovat do jídelníčku?

Zodpovězené
10. pro 2018

Dobrý den,

syn byl od porodnice kojený co 2h a závislý na prsu. I v noci do 9 měsíců se budil a kojil co 2h. Jakmile mu vyrostly ke spodním jedničkám obě horní jedničky, začal u kojení kousat. Ze dne na den se už nechtěl přisát a jen kousal do bradavky, odvracel se od prsa, vztekal se. Přestal pít MM i v noci. Ačkoliv jsem odstříkala MM, nevypil ho už ze žádné lahvičky, hrnečků. Umělé mléko, vyzkoušený 3 druhy na různé způsoby, si nevzal doposud žádný. Jen ochutná a už nepije dál. Je týden bez kojení a nenahrazeno UM. Má necelých 10 měsíců. Stravu neměl doposud plně nahrazenou, neboť nechtěl příkrmy moc jíst, hlásil se pořád ke kojení.

Je nutné nahradit MM za UM? Nedaří se nám to. Jsem z toho nešťastná. Příkrmy po celý den nejsou v plných dávkách. Nepojí moc k snídani, k večeři. Kojení i UM bojkotuje.

Děkuji za odpověď.

Dobrý den.

Zuby někdy nadělají pěknou paseku. Najednou Vám naroste v puse něco, co vůbec neznáte a nevíte, co s tím. Vadí Vám to při kojení, které jste doposud v pohodě zvládal, navíc to bolí, tlačí, je to nepříjemné - tak nějak se nyní cítí Váš syn. Jde o bojkot způsobený patrně růstem zubů.

Buďte trpělivá, nabízejte, zkuste společné spaní a kojení v noci, přes den nabízejte vodu a samozřejmě MM (z prsu). Nedávejte lahvičku, neodsávejte, vodu nabízejte z pítka bez dudlíku. Jídlo nabízejte takové, jaké dosud přijímal v množství, jaké sám chce, v tuto chvíli nemá cenu sledovat nějaké "denní dávky". Jakmile zoubky vyrostou, vše dožene. Nezavádějte žádné novinky. Zkuste kousátka, chladivé gely, aby zoubky tolik nebolely. Sledujte čůrání - pokud syn počůrá min 6 plen, má tekutin dostatek.

Pokud by se již nepodařilo vrátit ke kojení, můžete zavést UM, již bych však nezačínala s lahvičkou, ale obyčejným pítkem či hrnečkem. Mléčnou dávkou je i mléčná kaše.

Držím palce, ať se vše vrátí do starých kolejí.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová