Hysterický pláč při kojení

kajdule001
24. únor 2017

Dobrý den maminky,
mám 2 měsíčnho chlapečka a poslední 3 týdny máme velké problémy s kojením. Do 6. týdne věku pil syn ukázkově. Kojení trvalo cca 30min, odříhnul si a zpravidla hned usnul. Zlom nastal po šestinedělí, kdy téměř každé kojení provází neskutečný pláč. Syn se přisaje a cca po 3 min se odtrhne a začne plakat....pláče tak, že se dusí a zajíkává se. Pomůže jen to, že ho začnu chovat a tišit. Po cca 10 - 15 min, kdy se uklidní se přisaje a už pije. Naše kojení ted trvá i 1 hodinu. Kojím na obě prsa a prsa střídám (někdy i pomůže vystříat prsa) Myslela jsem si, že mám málo mlíčka, ale syn příbírá pěkne. Koupila jsem si i kojeneckou váhu a syna vážim před a po kojení. V noci pije okolo 120 - 140ml přes den tak 80ml. V noci je kojení klidnější a syn pláče jen minimálně. (V noci se budí pouze 1) Nejhorší je situace odpoledne a večer. To je jeho pláč k nezastavení. Rodila jsem císařským řezem. Celé těhotenství jsem brala antibiotika a i ted po porodu jsem je již brala, ale ne soustavně (syn ted pláče i když atb neberu) Od CŘ mám problém s nadýmáním a musím užívat espumisan a Hylak. Co se týká prdíku u syna, tak jsem už vyzkoušela vše. Cvičíme s nožičkama, nahříváme bříško, mažu bříško Pupíkem, dávám syn na bříško, houpám ho, dávám ptobiotika Bio Gaia a kapiček jsem už vyzkoušela celou řadu (Espumisan, baby calm, Coliprev) Z tého situace jsem už naprosto vyčerpaná...dětská doktorka mi poradila přejít na UM, ale já chci z celého srdce kojit. Kdž vidim, jak je syn celý den hodný, směje se na nás a když mu dám prso, je takový řev, chce se mi brečet. Budu velice ráda, za každičkou radu! Děkuji za odpoveď.

lusynkova
24. únor 2017

Dobrý den,
hlavně nepřecházejte na UM! Pokud ho trápí prdíky (nevím, jestli by plakal hned u pití), tak velmi doporučuji kmínový olej. Užívejte jej Vy, dá se koupit na internetu, je to to jediné, co nám pomohlo. Silice přechází do mlíka a nám prdíky ustoupily tak o 70%. Je pravděpodobné, že mu mlíko neteče tak rychle, jak byl zvyklý (z počátku bývá tok mléka rychlý, pak se zpomaluje). Náš Vašík to taky ořval :D. Vydržte!! U nás to trvalo cca 14 dní... Hlavně hodně přikládejte (i když pláče, zkoušejte), ať je mléka hodně. Čím víc přikládáte, tím více mléka se tvoří...

panickatlamicka
24. únor 2017

Jeste doplnim, ze pro udrzeni kojeni v obdobi bojkotu pomaha kontakt skin to skin a spolecne spani. 🙂

weerruu
24. únor 2017

@kajdule001 Uplně stejný případ byla moje kamarádka, než se na 4. měsíci přišlo na alergii na laktozu u malého...od té doby jen štěpené mlíčko a vše ok 🙂

pajounek
24. únor 2017

Taky bych kojila vic v noci - pro podporu laktace, jednou je malo 🙂 tak klidne v polospanku.

majavcela
24. únor 2017

Příčin může být několik - špatně se spouští mléko,nebo naopak je prso hodně nalité a dusí se,prdíky,reflux. Zkusila bych před kojením teplým obkladem prso nahřát a trošku odstříkat - ke kojení si vzít teplý nápoj,časopis a co nejvíc pohodlí a soukromí,ať vás nic a nikdo neruší.Stačí málo - stres,nepohoda maminky a mlíčko se hůře spouští. Pak můžete vyzkoušet jinou polohu,třeba se mu vrací mlíčko. No a na prdíky vše co děláte,plus nosit v poloze klubíčko.Hlavně vydržet - je to jen přechodné období a zase bude líp😘 Jinak mě zaráží postoj lékařky,když malý přibývá ,že Vám nabízí UM a je super,že to nevzdáváte!👏

panickatlamicka
24. únor 2017

@majavcela me postoj lekarky bohuzel nezarazi.... nedavno v televizi radil bludy dokonce primar detskeho(porodnickeho) odd.

panickatlamicka
24. únor 2017

@weerruu na laktozu je tusim pouze intolerance. 🙂

jakelina
24. únor 2017

Vydrž a přejde to, já kojím teď dva roky a předtím jsem kojila syna do tří let a oba u kojení vyváděli jak píšeš ty. Vždy to bylo období a pak to přešlo. Osvědčilo se mi kojit hned po probuzení v polospánku.

sary_na
24. únor 2017

@panickatlamicka Na laktozu je alergie i intolerance, alergie je velmi vzácná,témeř se nevyskytuje. Intolerance začíná být častější než dříve, v 90% je po někom z rodiny. Jelikož je intolerance porucha,kdy se nevytváří hormon laktáza, laktozovy cukr se nemůže štěpit a naopak kvasi a vytváří plyny. Nahromadění těchto plynu ukrutně bolí, vím z vlastní zkušenosti a s každou dávkou laktozy je to mnohem horší. Při kojení by mohli pomoci autorkou zmiňované ColiPrev kapicky, bohužel nevím jak dlouho je paní podávala, trvá měsíc až dva než se zbytky laktozy z telicka vycisti. Zlepšení by mělo byt vidět po týdnu. Nám bohužel pomohlo až bezlaktozove UM - Beba AL110. Přišla jsem o mléko dříve,než mi byl někdo schopny pomoci,protože podle všech,když dítě přibírá, tak jen bojkotuje. Díky bohu za mateřský instinkt a internet jinak bych své dítě trápila ještě hodně dlouho.

hajdule
25. únor 2017

Ahoj. Malá taky vyváděla u večerního kojení. Byl to šílený řev. Přešlo to časem samo, asi za týden.
V té době jsem si mlíko odstříkávala a dávala jí ho z lahvičky, to vždycky vypila jak divá, přitom prso úplně odmítala.
Pomohlo mi vyzkoušet kojení kůže na kůži, to se zklidnila a časem jsme se mohly vrátit k normálnímu večernímu kojení z prsu.
Držím palce, ať je to co nejdřív zase v pohodě🙂

racerunner
25. únor 2017

Prozivame uplne navlas to same a ve stejnem tydnu 😊. Take jsem na brek, kdyz k veceru place u kojeni. Ale ja jsem si jista, ze mam vecer mene mleka a navic se mi prestala nalevat prsa. Tak myslim, ze jde o bojkot kojeni pri pomalejsim toku. Resim to vselijak- kojenim po mensich casovych usecich, v polospanku,za houpani na mici...oni si to ti pardalci z nas vytahnou v noci, chce to ale casteji prikladat. Ja teda obcas zbabele sahnu po dokrmu, protoze tak super nepribyvame, ale je mi to nanic. Malej bojkotuje i flasku 🙈. Nicmene si nemyslim, ze jde o neco horsiho. Alergie na BK ci intolerance laktozy se projevuje jinak. A pokud takto nekdo diagnostikuje a da UM, je to chyba, dite se sklidni, protoze hydrolyzat UM proste z flasky tece lip nez MM z prsu. Ale ne proto, ze by byla zdravotni indikace.

racerunner
25. únor 2017

@sary_na muzu dotaz? U vas se intolerance projevovala timto vecernim odmitanim? Pouze vecernim? Podle me by se u silne vyjadrene intolerance muselo jednat o celodenni koliky a odmitani. Tohle zni opravdu jen jako 2m typicky bojkot a je skoda davat hned um. Ale ano, myslet se na to musi, pokud se situace nezlepsi rezimem. Omlouvam se za diakritiku, pisu z telefonu.

hanica83
25. únor 2017

@kajdule001 Hlavně prosím Tě nedávej UM. Tyhle rady pediatrů jsou děsné! Pokud pěkně přibírá, není důvod! Chce to "jen" vydržet s nervama. Věř mi, začátky kojení pro mě byly peklo - byla ze mě vynervovaná troska. Kojení mě od začátku strašně bolelo, k tomu ploché bradavky, takže ponalití prsou jsme přešli na kloboučky, pak postupné odbourávání kloboučků, a hlavně koncem 2.měsíce laktační krize. Malý šíleně plakal, vztekal sse, každé kojení bylo boj - do té doby krásně přibíral a já měla mléka plno. Ale jak píšeš, v noci krásně spinkal a kojili jsme max.1x...a mléko mi ráz na ráz strašně ubylo...Pak bylo období, kdy jsme kojili co hodinu a půl, kojení trvalo hodinu a víc...Prdíky nás trápily taky - zkuste ještě místo Pupíku olejček Amálka od Nobilis...Všechno jsme překonali a přes "úžasné rady" okolí včetně pediatra nedali ani 1x UM. Dnes je malému skoro 8měsíců a stále kojíme a užíváme si to 🙂 Hodně mi tehdy pomohla také LP a podržel mě manžel, který dělal vše a já jen kojila 🙂 Drž se a klidně napiš 🙂

sary_na
26. únor 2017

@racerunner V úvodním příspěvku se píše, ze miminko u kojení pláče, v noci je klidnější a odpoledne a večer je pláč nejhorší. Z toho jsem usoudila, ze dítě pláče témeř při každém kojení. K užívání UM samozřejmě nenabadam, píši ve svém příspěvku o kapickach ColiPrev, které se používají při kojení. UM je zmiňována v souvislosti s tím, ze me než někdo poradil,přišla jsem o mléko a pomohlo až UM.Takze autorce jsem chtěla jen sdělit, ze tyto kapicky zabírají až po delší době. A u nás to tak bylo, dcerka plakala nejvíce odpoledne a večer. V noci to naopak šlo mnohem lépe. A diagnostikovat jsem si to musela sama, protože naše tehdejší dr řekla jen ze přibírá a vše je ok. Až naše nynější pediatra je stejného názoru. A ejhle, pokud dcera dostane bezlaktozove výrobky, tak je to dobre. Pokud s laktozou je zle.
Shrnu to tak, ze netvrdím ze zmiňované miminko ma intoleranci a ma dostat UM,ale pouze jsem chtěla upozornit na vydrž s kapickami. Většina jiných totiž zabírá do tydne,tyto do měsíce až dvou.🙂

racerunner
26. únor 2017

Dobry tip. Diky! U nas je to uplně stejne jako u zakladatelky. Přiznám se, že jsem z toho už nešťastná. V noci jakž takž, přes den bída. A přicházím o mlíko, protože přes den se sotva přisává. Odsávačka mmě už vyčerpává. A celkově mi dochází trpělivost. Jsem ta poslední, která odsuzuje mamky, co v takové situaci kojení vzdají. I mě to bohužel čeká, protože bojkot jde ustát pár dni. Ale ten náš druhý týden bez efejtu všech doporučovaných opatření, to je psycho. U nás to ale začalo náhle a prdíky byly už dávno před tím. Je super, že jste to nakonec vyřešily. Spousta intolerancí zůstane nepoznána ješte mnohem dele. Dik za odp.

kajdule001
autor
27. únor 2017

Holky moc Vám všem děkuji za rady, tipy a hlavně za PODPORU!
Podle toho, co píšete, to opravdu vypadá na bojkot kojení. Musím uznat, že už jsem totálně vyčerpaná...syn bojkotuje již 4 týdnem a já jsem uzlíček nervů.
Zkouším si prsa před kojením nahřívat, masírovat, ale zatím beze změny.
Jinak, ano, kojím pouze 1 v noci..,samozřejmě mám strach, ž budu mít mlíčka méně, ale mám teda syna budit? Já nevím, zdá se mi to proti zdravmu rozumu, když tak pěkně spi. (jinak samozřejmě vím, že noční kojení je pro laktaci nejlepší)
Každý den čekám, že se to třeba už zlomí a bude Petřik pěkně papat....

@hanica83 Děkuji za Tvůj příběh, moc mi pomohlo vědomi, že v tom nejsem sama. Mohla bych se zeptat, jak dlouho u vás trval bojkot? Píšeš, že Ti tak hodně pomohla laktační poradkyně...už jsem tak přemýšlela, že bych si ji k nám pozvala.
Hani, koukám, že si taky kojila jn 1x v noci --> budila si syna nebo ne? Já teda nebudím, ale nevím, abych nepřišla o mlíko. Syn s námi v posteli nespí, takže kojení v polospánku je asi nereálné....děkuji za odpověď

racerunner
27. únor 2017

@kajdule001 my pijem 3x a nepomohlo. Ale napadlo me, co zkusit v noci 1xnavic odsat, abys nebudila mimi?

kajdule001
autor
27. únor 2017

@racerunner ano to by byla možnost. Syn se budi v pravidelny cas, takze si to mužů dobre rozvrhnout. ☺ určíte zkusím, děkuji

racerunner
27. únor 2017

Moc preju uspech. Ja uz jsem z bojkotu tak vycerpana, ze prevadim na Um, ale ani to neni snadne 😊

hanica83
28. únor 2017

@kajdule001 Nevím, jestli bych to nazvala bojkotem...byl to spíš boj o to, kdo z koho 🙂 A trvalo to celkem dlouho - už nevím přesně, ale cca do 4 měsíce. Ale jak říkám, bojovali jsme od začátku, pak ty kloboučky...Malý je ale pořádný savec, tak to naštěstí vždy nějak vytahal 🙂 A ta laktační krize, kdy mi během pár dní tak ubylo mlíčko a několik dní trvalo, než mi to došlo (z vypitých 100ml bylo s vypětím všech sil 20ml!!) - to malý tak plakal a vztekal se - než se to zlepšilo trvalo tak týden, pak se to ještě tak dalších 10dní upravovalo a pak už bylo zase mlíčka dost. Malého jsem budit nechtěla a v polospánku se nepřisál - prostě spal a hotovo 🙂 Takže jsem až do jeho 6měsíců min. 1x za noc odsávala. Pro tvorbu mléka je to nejlepší v době od 22h - 4h ráno (v době, kdy jsme navyšovali tvorbu mlíčka jsem odsávala i 3x za noc). Pokud chceš kojit a máš podporu doma, tak to stoprocentně zvládneš! Jen je potřeba počítat s tím, že je to opravdu náročné (hlavně psychicky) a člověk tomu musí dost obětovat. Ale stojí to za to 🙂 Já jezdila do laktační poradny i několikrát týdně, doma po každém kojení vážila...A teď si to kojení vážně užívám. Pokud budeš cokoli potřebovat, zeptat se, podpořit - napiš 🙂 nejsem odbornice, ale vím o tom už opravdu hodně. A to, že je to horší odpoledne a na večer je úplně normální - v tu dobu je přirozeně méně mlíčka, navíc mamina už je za celý den vynervená, tak se tvoří míň oxytocinu a mlíčko se i hůř spouští....Hodně sil, zvládnete to, neboj!

jerou
28. únor 2017

Mame rok a pul holcicku. Kojime od narozeni. A to v noci i petkrat. Stale se budi ☹.
Meli jsme to uplne stejne. Prvni mesic kojeni v sest vecer bylo peklo. Nechtela pit a porad se poustela a propinala a kroutila. Nezjistili jsme proc. Samo to pak preslo. Um jsem nedala nikdy, dudlik nechtela. Po vecernim maratonu usnula a budila se co tri hodky. Takze jsem byla nevyspala a totalne vykojena 🙂 . Ale pribirala krasne. Na prdiky pomohl asi nejvic caj z fenyklu a anyzu, ktery jsem pila ja. Vyzkouseli jsme kdejake kapicky a nic moc.
Ze zacatku jsem kojila snad porad. Moje hlaska byla: Jak casto kojite? Kazdou hodinu. A jak dlouho? Hodinu! 🙂

voleskap
28. únor 2017

Ahoj a jak to doktorka odůvodnila, že máte přejít na UM, když po kojení hezky přibírá? Taky bych to viděla na bojkot. Syn to jeden čas měl také tak a pak to samo přešlo. Hodně mi pomohlo nosit, odpoledne když byl klid a čas, udělat si pohodičku a položit ho jen v plence na sebe na holou kůži, vlézt si s ním klidně i do vany (jestli je v ní klidný) a tam ho nakojit. A pak taky nakojit ještě než se úplně probudí - v polospánku se lépe přisaje - jak přes den, tak v noci. Pak mi ještě pomohly kapsle Benedikt lékařský a Pískavice řecká.
Doktorka mi poradila taky přejít na UM - nepřešla jsem. Jednou ze zoufalství jsem zkusila dát lahvičku, ale syn to vyřešil po svém a lahev nechce 🙂