Jak a kdy nahradit umělé mléko příkrmem? Mohu nevhodnými příkrmy dceru odstavit od kojení?

Zodpovězené
28. led 2019

Dobrý večer,

dceru (6,5 m.) přikrmuji ráno a večer UM. Dopoledne 60 ml, večer 90 ml. Jinak přes den i v noci kojím na požádání a měsíc dávám zeleninový příkrm, teď už i masozeleninový, v době oběda. Za týden (v 7 měsících) chci zkusit začít dávat dopolední přesnídávku a tím odbourat dopolední příkrm UM. Je možné nějak odbourat i ten večerní, nebo je lepší měsíc počkat, pokračovat večer s UM a pak teprve po měsíci přidat "podvečerní" svačinku? Nechci sobě ani dceři nijak ublížit, ale bylo by mi již příjemnější ji "dosytit" normálním jídlem než umělým mlékem.

Také by mě zajímalo, zda je správné rozhodnutí začít přidávat příkrm nejdříve dopoledne a až poté odpoledne/navečer?

A ještě dvě věci by mne zajimaly:
1. Jak poznám, že má dost mého mléka? Kolik by měla vypít? Dcera totiž pije krátce (zřejmě málo) a do hodiny chce znovu.
2. Jak můžu nevhodným či rychlým přikrmováním (jídlem) způsobit to, že by se dcera odstavila od kojení. To bych samozřejmě nerada. S kojením bojuji od začátku a ráda bych alespoň do 1 roku dcery vydržela.

Děkuji za Vaše odpovědi.

Dobrý den,

je skvělé, že se ptáte a zajímáte o správné zavedení příkrmů. Také správně tušíte, že pokud je miminko dokrmované umělým mlékem, je vhodné "nahradit" umělé mléko příkrmem. Miminko tak bude mít stále MM od Vás a dále masozeleninové či mléčné (kaše) příkrmy. Příkrmy obecně by ale NEMĚLY NAHRAZOVAT MLÉČNÉ DÁVKY. Snad jen u dětí výhradně krmených umělým mlékem. U kojených dětí se příkrm pouze přidává ke kojení. Doporučuje se stále kojit na požádání a jen v určitou danou dobu (oběd, svačina) prostě podat příkrm. Vůbec nehleďte na množství, které dítě sní. Smyslem příkrmu není je obohatit jídelníček dítěte, ale především jej naučit jinému způsobu přijímání potravy - zpracování jídla ústy, jazykem, práce mluvidel při zpracování jídla, rozmělňování potravy dásněmi, posléze zoubky atd.

Co se týče chodů, které chcete postupně zavést, upřímně nemyslím, že by na tom nějak zvlášť záleželo. Pokuste se tedy nejprve dát příkrm místo dokrmů - dopolední svačina a večerní dávka. Poté vždy ještě nabídněte kojení. Se zaváděním jednotlivých chodů příliš nespěchejte, klidně stačí 1 chod měsíčně.

K Vašim dotazům:
1) Nepoznáte to přesně (na prsou bohužel žádné doměrky nemáme 🙂), ale prospívající dítě má pomočeno min 6 plen za 24 hodin, je aktivní, nemá suché sliznice, moč nezapáchá. To, že chce kojení i po hodině, je normální.
2) Chybu můžete udělat právě "náhradou" kojení příkrmem. Vzniká tak dlouhá doba mezi kojením a Vaše tělo díky poklesu poptávky po MM přestává dostatek mléka tvořit. Proto doporučuji kojit stále stejně na požádání. Je vhodné kojit alespoň 1x lépe vícekrát v noci.

Přeji, ať vše dobře zvládnete a kojíte v pohodě tak dlouho, jak Vám oběma bude vyhovovat.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová