Jak docílím, aby novorozené kojené miminko nehublo?

Zodpovězené
20. bře 2019

Dobrý den,

mám dvoutýdenní miminko, které za týden zhublo 70 g. Na prsu je stále, nesaje, ale dudlá. Snažím se mačkat prso, anebo ho lechtat na líčkách, když usíná. Reálně ale nemám pocit, že by to mělo efekt. Už jsem začala brát pískavici a benedikt. Ráda bych ho výhradně kojila.

Jaké mám ještě možnosti?

Děkuji

Dobrý den.

V případě, že miminko hubne se asi neobejdeme bez dokrmu. Podávejte dokrm cévkou přímo při kojení (návod najdete na www.infookojeni.net) a zatím není třeba velké množství - cca 30-40 ml. Miminko bude sát z prsu déle a podpoří se tak laktace. Prsa u kojení často střídejte - pozorujte miminko a když už neslyšíte polykání (po prvních pár minutách) vystřídejte i několikrát za jedno kojení. Zkuste společné spaní s miminkem a průběžně v noci kojte. Nedávejte dudlík.

Bylinky mohou vše podpořit, ale nejsou samospasitelné. Pro přirozené kojení je nejdůležitější kojení dle potřeb miminka. Zkuste kojit kůže na kůži v savčí poloze, kdy se miminko přisaje samo tak, jak mu to vyhovuje.

Vše je ještě na počátku, pokud by se nadále nedařilo, neváhejte a vyhledejte v okolí dobrou LP (např na www.prirozenekojeni.cz)

Držím palce


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová