Jak na první příkrmy, aby o ně mělo dítě zájem?

Zodpovězené
23. dub 2019

Dobrý den,

mám 5ti měsíční dceru, která je plně kojena. Již několik týdnů se zajímá o jídlo, které jíme my s manželem. Natahuje se a chce také. Usoudila jsem tedy, že je čas začít s příkrmy. Začala jsem mrkví, poté brambora, cuketa. Jelikož jí příkrm mixuji na kaši, vypadá jinak její mrkev, než naše vcelku, a když ji krmím, sní lžičku, max 2, a vůbec nejeví zájem. Když jí ale dám vcelku mrkev, to jí hned strká do pusy, olizuje, okusuje dásněmi atd, ale o kaši zájem nejeví, jídlo většinou vystrkuje zpět jazykem, nebo to spolkne, ale další nechce.

Rodina radí kaše přislazovat, že bez toho žádné dítě nejí, že nám také sladili a vše jsme snědli. S tímto nesouhlasím, mrkev je sladká dost sama o sobě, stejně tak ovoce, a nechci do ní cpát zbytečně cukry navíc. Slyšela jsem o stravování, kdy děcko dostává od začátku celé kusy zeleniny, ovoce, samo si vybere, co sní, samo se krmí, ale nejsem si touto metodou jistá a asi bych měla velký strach, že jí zaskočí, bude se dávit atd.

Nevím, zda tedy ještě počkat, nebo to dále zkoušet. Snažím se každý den v době oběda nabídnout, nenutit, ale zájem o rozmixované nejeví, přitom, jak dostane kus přímo do ruky, vydrží ho okusovat hrozně dlouho. Jak se mám k tomu tedy postavit?

Děkuji.

Dobrý den,

především a hlavně bych ráda podotkla, že dětem se jídlo zprvu VŮBEC NESLADÍ, NESOLÍ A NIJAK JINAK NEKOŘENÍ. Smyslem příkrmů je kromě nových chutí (které nemusí být primárně sladké) hlavně nový způsob zpracování potravy ústy - přechod od sání, ke zpracování potravy pomocí jazyka, dásní atd. Netlačte na pilu, jezte spolu s dcerou, berte ji ke stolu v době, kdy jíte vy, dávejte jí ochutnat "ze svého" rozmixovaného pyré 🙂. Můžete vyzkoušet i Vámi zmiňovanou metodu BLW. Děti instiktivně vycítí, co chtějí jíst a vyzkouší, jak na to. Samozřejmě pozor na velké tvrdé kousky, které by mohly zaskočit, zkuste třeba banán. Nenuťte více, jen pár lžiček. Dcera se musí naučit, co s potravou dělat. Jezte spolu s ní, aby viděla, že také jíte. Když se nebude dařit, na chvíli opět přestaňte a začněte třeba za pár týdnů znovu. Není, kam spěchat.

Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová