Jak naučím dítě pít čaj, vodu?

manma
25. únor 2014

Dobrý den, našemu malému bylo sedm měsíců. Od narození pouze kojím. Nyní jsme začali s příkrmy a já začínám kojit méně. Ale malý nám nechce pít z lahvičky.
Krmíme pouze po lžičkách a nevím, jak naučit pít čaj a neslazenou vodu. Čaj malému nechutná a ani vodu nechce z lahvičky. Máte nějakou radu, zda čaj nebo vodu mírně osladit, popř. jak učit pít?

Děkuji Monika

lucieandrlova
25. únor 2014

A jaké flaštičky používáte? My jsme měli Medela a potom Avent a obojí dcera přijala v pohodě. Ale my jsme jí z láhví dávali i MM nejen vodu. Zkuste mu dát odstříkané MM v láhvi a zjistíte, zda to je láhví... Pokud mléko bude pít, tak to láhví není, ale má problém s vodou. Pak to jen zkoušet.
My jsme měli příkrmy od ukončeného 5.tého měsíce. Po příkrmech jsme dokrmili MM ve flašce. Vodu jen při velkých vedrech nebo pokud bylo potřeba.
Vodu bych nepřislazovala.
Dávali jsme vždy jen vodu (ani čaj ani džusy...). Dle pediatra a zubařky je voda nejlepší.
Dcera má 2,5 let a dodnes pije jen vodu a je spokojená...

danonino_lucka
25. únor 2014

Ahoj manma,
určitě bych doporučila nabízet, nabízet a zase nabízet. Dítěti je třeba nabídnout i desetkrát, než si vezme. Čistě kojené děti není potřeba dotovat tekutinami, ale pokud děťátko už přijímá tuhou stravu, je potřeba dávat pít. Začala bych vodou, zkoušela bych po lžičkách, ze speciálního hrnečku, takových těch cucacích nebo z lahvičky. Děťátko se z toho musí učit pít, jestli na to není zvyklé. Jinak bych zbytečně zatím neučila na sladké, dávala bych čisto vodu, popřípadě slabý čaj, pak ve vyšším věku je možné dát jogurtové nápoje určené pro jeho věkovou kategorii a potom ředěné dětské džusíky, rovněž určené por jeho věk. Lucka

amabilis
25. únor 2014

U nás se osvědčilo koupit netekoucí hrneček s měkkým pítkem, kde děti nemusí vynaložit tolik síly, aby se napily, tak jako je tomu u hrnečků s membránkou pro starší. Rozhodně bych nabízela jen vodu, je to mnohem zdravější varianta a dokud kojíš, máš možnost začínat postupně a pokud bude odmítat, nic se zas tak moc neděje.

Měkká pítka na hrnečky vypadají třeba takto:

http://www.babydracek.com/images/sklady_podrobn...

Učící hrnečky pak třeba takto(je jich hodně druhů, různých velikostí apod.):

http://www.stesti-zdravi.cz/user/shop/big/800(1...

gingerone
27. únor 2014

Malá má 8 měsíců a rekord je cca 90 ml vody za den, ze začátku nepila vůbec. Taky dávám vodu, čaje jí nechutnají, teď už si slabší dětský roiboos vezme trochu taky. A máme lahvičku/učící hrnek s měkkým pítkem Babylove z DM a přijde mi, že se to naučila hned, stačí když to i skousne a ono to teče, nemusí přímo sát, to neuměla. Jinak kojím a kojím 🙂

andelka
27. únor 2014

Kojila jsem plně 6m,pak začala odstavovat jak přibývalo jídlo. Oba začali pít až když chtěli, měli potřebu..kolem 1roku (a to jsem nabízela různé možnosti od 7-8m) Prostě nechce, nenuť, rozpije se později.

pisisvori
27. únor 2014

Dcera začala pít až po úplném odstavení přes den (kojila jsem večer a vnoci dál) ve 12 měsících a pila jen sladkou šťávou...do té doby skoro nic a z ničeho nevypila. Pila z flaštičky baby nova s latexovým dudlíkem tvarovaný, který má dírku na straně ne nahoře jako většina falšek....žádná jíná pítka ani hrnečky nefungovaly.

spaghi
27. únor 2014

Syn mi taky celkem dlouho odmital vodu i caj, jedina rada a co zabralo u nas nabizet, nabizet, nabizet, on si na to zvykl a pak z niceho nic zacal pit a neslazeny caj a vodu pije dodnes 🙂 Sladkym stavickam a granulovanym nesmyslum se snazim vyhybat i ted u dcery, ony deti zizni neumrou, kdyz bude mit zizen po prikrmu, napije se 😉

slunicko333
27. únor 2014

Důležité je, že plně kojíte, to je pro takovéto dítě nejdůležitější příjem tekutin. Pokud není vedro nebo třeba horečka, není nutné přidávat další tekutiny. Od 8. měs. se může začít zkoušet s hrnečkem a vodou, aspoň na seznamování se s hrnečkem 🙂 Je lepší, pokud je dítě kojené, nejít ani na láhve s dudlíky (může si zvyknout na jednodušší sání z dudlíku než z prsa) ale rovnou na hrneček. Mluvila jsem o tom s mojí dětskou dr. a takto podobně mi to říkala. Moje 8. měs. miminko je doteď kojené a také zatím téměř nepije žádné další tekutiny kromě MM, někdy si pohraje s hrnečkem (první hrneček netekoucí) s trochou vody. Nechávám tomu volnost, je to jako s příkrmy, taky ze začátku sní jen několik lžiček. Rozhodně pití nepřislazovat, zvykne si na tu chuť. Nejlépe voda anebo potom čaj.