Jak odstavit od kojení dětátko závisláčka?

vysocanka
8. lis 2011

mamci snad poradite, predate zkusenosti... poznatky
stale kojim a jak to tak jiz byva maly je velky zavislak / v rijnu rok/, ale uz to proste nejak nedavam v noci kojim stale cca 10x a je uz to moc vycerpavajici. Jenom se bojim jak to bude s usinanim protoze prakticky u niceho jineho nez u prsa mi mrnous neusina. Vcera jsme byli u dr na rocni prohlidce a doporucila mi abych to ukoncila.. Na jednu stranu vim ze uz je mozna pomalu cas hlavne i kvuli tem nocim silenym, ale na druhou stranu vubec nevim jak to zvladnem, vim ze to obulime oba dva.

diky moc

giselka
8. lis 2011

@vysocanka já jsem taky přestala kojit, když byl malé rok, z ničeho nic začala kousat - prostě se přisála a scvakla zuby a to už se nedalo 😒 U nás začal uspávat tatínek, aby malá necítila mě a nečekala mlíčko, ze začátku jsem do ložnice vůbec nechodila. Bez řevu se to bohužel neobešlo, dcerka nikdy nechtěla dudlík a jakékoliv UM absolutně odmítala, takže neměla žádnou náhradu za prso. Nakonec jsme uspávali na baloně a místo dudlíku malá ožužlala pár kukuřičných křupek 🙂

helcenka
8. lis 2011

Ahoj, my ještě sice nejsme ve fázi, kdy malou odstavuji, ale myslím, že na tom budeme podobně. Malá je takový závisláček na prsu. Za žádnou cenu nechce dudlíka ani mlíčko z lahvičky si nevezme. Jsme ve fázi, kdy zavádíme příkrmy a ona chce jen a jen prso, jediné, co vzala na milost je jablíčko, mrkev, banán nebo hruška, občas piškot a maličko čajíku ze lžičky.
Kojíme ve dne v noci po 2 hodinách. V noci teda spíš po hodině a půl. Před čtrnácti dny jsme ztáhly noční kojení z 10 na 6x. Byl to třítýdenní boj a já mohla konečně říct, že jsem se trochu v noci vyspala, dokonce jsme se naučily, že pokud neusne u prsa, tak usne sama. Teď byla malá nemocná a zase jsme tam, kde jsme byly... Takže pojedeme zase od začátku.
Vzhledem k tomu, že mám doma ještě jednoho prcka, tak to už moc nedávám...

vysocanka
autor
9. lis 2011

@giselka holky diky jmoc. za rady.. o jsem na to zvedava.. bude to boj jemi to jasny uz tedka. dr nam doporucovala bud nechat malyho s tatkou nebo ho dat k babicce. to by asi byla mozna nejlepsi je na ne celkem dost zvyklej tak bych se ani nebala. spat vic jak dve hodiny v kuse je pro mne neco jak fantastickej film.
@helcenka my byli nedavno v nemocnici takze jediny co chtel bylo prso a tam sem se zase rozkojila jak dojná...
asi to chce ze dne na den rezolutne utnout jinak je to boj s vetrnymi mlyny...?? co myslis? 😎

bertica.h
9. lis 2011

ja som takto náročné kojenie vydržala do 2rokov.V noci kludne 7x hore.Potom som sekla s tým zo dna na den,mala vtedy niečo málo cez 2roky a uplne v pohode,žiadne plače,uplne to prijala,až som bola prekvapená.
A druhá dcera rovnako.Do 2rokov stále hore,kojila som snad 15x za 24hodín..a tiež odstavenie uplne v pohode.Nechápem to.

Som ale proti,aby sa dieta pri odučaní kojenia dávalo preč.Potrebuje mamu.
Podla mna sa musí cítit velmi zle..ked má zrazu pocit,že prišlo nielen o mliečko,ale aj o mamu,ono nechápe že tá mama ešte príde.takže ja som za odstavenie také,že mama je pri dietai.Viac láska,hladká,ale neustupi.

helcenka
9. lis 2011

@vysocanka - ono po roce to je spíš o té závislosti, mlíčko už dítěti nedává stejně to, co potřebuje.
Já bych to ze dne na den neutínala, bude to pro prcka velká psychická zátěž, že najednou prostě mlíčko není a maminka taky najednou není, když je zvyklý usínat s ní. My jsme stahovaly kojo tak, že jsem malou nakojila, buď usnula nebo ne, když usnula, tak jsem jí prostě dřív jak za 1,5 hoďky nedala, když brečela, tak jsem za ní přišla, pohladila, dala pusinku a zase šla pryč, buď usnula nebo plakala (nenechala jsem ji ale vyřvat, to ne), když plakala, za chvíli jsem zase přišla a vše zopakovala. Trvalo to tak tři noci, pak se opravdu dřív, než za tu 1,5 hod nevzbudila, tak jsme začaly prodlužovat čas na 2 hoďky. Nakonec jsem to tak začala dělat, i když při kojení večer neusnula, prostě jsem nakojila, buď spala nebo jsem pohladila, pusu a šla pryč a zase se vracela. Malá pak už ani neplakala, jen tak fňukla a usnula. Nakonec jsme se dopracovaly k tomu, že to šlo bez pláče. Pak měla rýmu, tak jsem ji celé dvě noci pronosila, protože se zalykala hlenama, po rýmě přišly horečky 40 a šestá nemoc, takže se vše vrátilo zase na začátek.
Jenže nám je teprve půl roku, takže nechci malé upírat noční kojení úplně. Ale alespoň těch 4-6 by bylo fajn. Myslím si, že to není úplně o hladu, možná o žízni a prso je pro ni prostě pocit jistoty.

giselka
9. lis 2011

@vysocanka my jsme taky jednou zkusili dát k našim, bydlí hned vedle, takže malá je zvyklá, no hodně rychle nám ji nesli zpátky 😀 Já bych radši zkusila nechat uspávat tatínka, myslím, že kdyby byl malej úplně pryč, byl by to pro něj moc velkej šok

sussanah
9. lis 2011

@vysocanka trosku mi prijde, ze nejsi uplne presvedcena o tom, ze chces kojeni ukoncit. Proc ti dr rekla, ze to mate ukoncit? V roce je podle me normalni, ze se dite jeste chce kojit, tak proc mu to nedoprat. Ovsem ale tak, at ty se z toho nezblaznis. Na kojeni jsou dva a obema to musi vyhovovat. My jsme na tomkolem roku byli podobne, cucal 10x za noc + 3-4x pres den, ale rekla jsem si, ze do roku vydrzim podle neho a potom pojedeme i podle me. Takze po roce jsme zacali omezovat nocni kojeni. Bylo to sice s placem, ale uz docela chapal, co mu rikam, takze do tyden byl klid. Stahli jsme to na nakojeni vecer pred spanim (kolem 20h), potom kolem 3-4rano a pak az po probuzeni. Pres den jsem nechala kojeni po odpo spanku. Takze to bylo 4-5 kojo za 24h. Ja osobne nejsem pro to, dite nekam nekomu dat a odjet, protoze kojeni je pro dite dulezite hodne i po psychicke strance a pokud ma o kojeni prijit, tim tuplem potrebuje vedet, ze odeslo jen mleko a ne maminka. Takze my jsme si ho vzali do postele, tam mi plakal v noci treba 30min a ja jsem mu porad dokola rikala, jak ho mam rada, ale ze takove kojeni me unavuje a za mu mlicko dam zase az rano, ze v noci se spi atd. Jako kolovratek 😀 Ale do tydne to preslo. Nakonec se odstavil zhruba kolem 20m (uz jsem byla v 6m tehu), mleko uz najednou nepotreboval. Ale odstavovat ho v roku, to vim, ze na s mlady na to rozhodne pripraveny nebyl.

ivular
9. lis 2011

Holky, ani nevíte jak jsem ráda, když čtu že v tom nočním kojení nejsem sama. Všude píšou, že od půl roku dítěte už noční kojení není třeba. Malému bude devět měsíců a nejen že v noci kojíme, ale dokonce se to otočilo tak, že v noci ho kojím fakt snad 10x a přes den jen tak 3-4x (přesně jak píše sussanah). U nás je to navíc komplikované tím, že druhou polovinu noci malého pořád ještě pobolívá bříško, což ho budí a tím kojením se zase uklidní. Nejhorší je to nad ránem, to pije snad každou hodinu. No nechci to odstavování vidět 😝

jajulin
9. lis 2011

Naprosto souhlasím se @sussanah. Docela nechápu řeči o tom, že po roce věku už kojení dítěti nic nedává. WHO doporučuje kojení min. do 2 let. I po roce přece dítě potřebuje mléko a na kravské je docela brzo. A nevěřím, že mu UM dá víc než MM. Ale je jasné, že je potřeba kojení dát nějaký řád. Takže já bych nejdřív zkusila kojení docela omezit a až kdyby to omezení opravdu nešlo, tak zrušit úplně. Přeji silné nervy, bez těch se to asi neobejde 😉 .

vysocanka
autor
9. lis 2011

@sussanah protoze jsem behem roku shodila 32 kg a taky proto ze mi silene padaji vlasy, proste sem silene vycerpana a unavena tak hlavne proto mi to rikala dr. s tim ze ta moje unava bude cim dal horsi a pry ani pro maleho nemuze byt ten spanek dostacujici protoze i jeho to neustale buzeni rusi a dokaze poradne odpocivat.
Na jednu stranu me to moc mrzi ale na druhou stranu bych to rada ukoncila prave kvuli tomu ze zdravotne na tom asi nejsem uplne nejlip. Za to ze kojim sem stastna ale vim ze ta zavislost u nej bude cim dal horsi.

vysocanka
autor
9. lis 2011

HOLKY MOZNA SEM TEN ZACATEK DOST NEROZVEDLA. JA MALYHO SILENE MILUJU ALE PROSTE SE VE MNE MISI TY DVA POCITY. CHCI MU DAT TO NEJLEPSI ALE ZAROVEN BYT SCHOPNA SE MU VENOVAT NA MAXIMUM. SEM STASTNA, ZE SEM TAK DLOUHO KOJILA A ZNAM HOLKY CO KOJI ALE DETI SE JIM BUDI JEDNOU ZA NOC TAK JSOU PAK ODPOCATY A FIT RANO ALE JA SEM NEKDY TOTALNE VYRIZENA ... PROTIVNA I SAMA SOBE.
🙄

lucy222
9. lis 2011

@vysocanka jak bere/ nebere flašku a UM? Hlavně tu flašku..
Malá byla odmala zvyklá dostávat - když hlídal tatínek - odstříkané mléko z flašky a když jsem v 9 měsících chtěla skončit s kojením, tak nebyl problém. Ke konci jsem i dokrmovala UM a tak 3x kojila a jednoho dne jsem prostě prso nedala a dostala jen UM a vzala to dobře i když do té doby také byla "prsomil" .
Pokud kojíš takhle často, tak bych rozhodně nepřestávala ze dne na den - kvůli zánětu. Já musela párkrát odstříknout a to jsem kojila mnohem míň. 😉

vysocanka
autor
9. lis 2011

@lucy222 DRIV FLASKU NEBRAL VUBEC TED UZ SEM TAM JO ALE ZADNY TERNO TO NENI.
DUDLIKA MI TAKY NECHTEL NEMEL HO VLASTNE VUBEC.

lucy222
9. lis 2011

@vysocanka dudlík u nás také není "in" - vezme si jej občas, ale po chvilce letí 😅
No a co zkusit dát UM? Pokud by jej bral - měla bys částečně vyhráno 😉 Pokud ne, tak aspoň odstříkávat a dávat flaškou - pokud bys chtěla ještě částečně kojit, tak bych kojila třeba večer před usnutím, ale jinak bych dávala flaškou. Je to pracné (umýt, odstříkat/připravit UM), ale jako odvykačka by to nemuselo být špatné.

ivular
9. lis 2011

@vysocanka Vysočanko, chtěla bych tě podpořit. Jsem na tom stejně - psala jsem to výš. Dvě hodiny spánku v kuse zažívám jen jednou za celou noc a po celý zbytek dne se na ně těším. Taky jsem dost zhubla a o padajících vlasech ani nemluvím. A odráží se to samozřejmě i na psychice. Zatím malého nechci odstavit, ale naprosto vím jak to vyčerpává 😖

vysocanka
autor
9. lis 2011

@ivular dekuji klidne pisni do IP muzem to probrat treba na skypu???

sussanah
9. lis 2011

@vysocanka jasne, ze pokud jsou zdravotni problemy, tak to je jina, to jsi ale nepsala, tak jsem to fakt nemohla tusit 😉 Sla bych ale do toho ukoncovani postupne, treba to rozvrhni na mesic, at to neni takovy sok. Koukni se treba na kojeni.net je tam hodne podrobne popsano, jak ukoncovat kojeni.

ivular
11. lis 2011

@vysocanka Tak co, jak jsi na tom? Zkoušela jsi to kojení nějak redukovat? Vzpomněla jsem si na tebe v noci, při jednom z mnoha probuzení k malému 😅

vysocanka
autor
11. lis 2011

@ivular ZKOUSELA ALE REV BYL VELIKY TAKZE JSEM TO VZDALA ZATIM :D ALE NEBYLO TO V PLANU NA TED PROTOZE MAME BYT V SILENYM CHAOSU REKONSTUKCE TAKZE JSEM CHTELA AZ PROSTI VIKEND AZ BUDE VSE VE SVYCH KOLEJICH A HLAVNE SEM CHTELA NECHAT LUKYNA S TATKOU V LOZNICI SAMOTNYHO...

symonica
13. lis 2011

Syna jsem kojila celé 2 roky a můžu říct, že to byl trest odnaučit ho kojení. Nakonec se s křikem zadařilo, taky tím, že tatínek hlídal a já prostě nebyla doma 🙂

lucy..
14. lis 2011

Ahoj, ja mela obe deticky take zavislacky. U obou jsem to utla v 1,5 roce. Presne jak pisete, v noci stale u prsa, nevyspi se ani detatko, coz pro nej take neni dobre. Vyzadovali mlicko i ve spolecnosti, kdy se neohrozene vrhali do vystrihu 🙂 U kluka to slo ale celkem dobre (byla jsem ve 4 mesici tehotenstvi). Nejdrive jsem ho v roce naucila usinat bez prsa, samozrejme plakal po polozeni do postylky, ale nikdy ne dele jak 5 minut. Pripadne jsem ho pohoupala a neco zazpivala. Pri vzbuzeni v noci dala UM a do tydne byl odstaveny (sice je pravda, ze pak jeste asi do 2 let vzadoval obcas v noci UM, coz take neni ideal, ale samo to nakonec preslo). Dcerce je ted 1,5 r a take nocni zavislak, ta UM ale nechce vubec, takze jsem ji v noci proste pohoupala, dala do postylky, chvili se rozcilovala, ale nakonec usnula. Uz to teda trva asi 2 mesice a konecne se zacina prodluzovat interval buzeni, ted jsme uz na spinkani od 20h-5h, pak pohoupani a nakonec spinka do 7h. Bohuzel bez place to vetsinou nejde a dulezite je, kdyz uz se pro to rozhodnete, vytrvat, aby nebylo detatko zmatene. Na manzelovi bych to asi take nenechavala.Tak hodne stesti 🙂

ivular
25. lis 2011

@vysocanka Jakpak se daří? Už je líp? My jsme měli teď tři noci krušnější než obvykle - malý měl zase nafouklé bříško, netuším z čeho a už ani nemám sil nad tím pořád koumat 😅 Vím, že se to jednou prostě upravit musí, aby se vyspal on i já, ale někdy jsem z toho opravdu moc unavená ☹

vysocanka
autor
26. lis 2011

@ivular Musim se pochlubit. Od minule stredy spi malej s manzou a ja kojim jen pred usnutim a rano a jednou max pres den a na dnesni noc vstaval jenom jednou. Takze to vypada ze se zacinaji dostavovat prvni uspechy. Prvni noci byly sileny ale asi to pujde... tuky tuk nechci to zakriknout.

ivular
29. lis 2011

@vysocanka No tak to moc gratuluji!! A jak se cítíš? Je to teda lepší? A jak to probíhalo? Nechali jste malého plakat? U nás žádná změna 😖

vysocanka
autor
30. lis 2011

no prvni noci byly dost hrozny plakal a pro me to byly muka. ale lepsilo se to a ted uz se i stalo ze spal celou noc a to jsem v obyvaku presne dva tydny misto prsa mu manzel nabizel caj. Jeste mame dalsi nerest a to ze s nami spi v posteli. takze to nas teprve ceka :(

@ivular

ivular
30. lis 2011

@vysocanka Já právě marně přemýšlím, jak to noční kojení aspoň trochu eliminovat, aniž bychom museli malého nechávat nějak dýl plakat 😖 Jinak malý spí taky s náma v posteli - když ho kojím za noc 5 až 10 x tak prostě není možné ho pořád přenášet (obvzlášť když váží 12 kg). Ale to že s námi spí mi nijak nevadí - kdyby se pořád nebudil, tak mně to neruší a naopak je mi příjemné, že je vedle mě 😉

vysocanka
autor
30. lis 2011

hele zkus se taky odstehovat uvidis ze to zabere ..
verim ze jo a pak dej vedet.
@ivular

vysocanka
autor
13. led 2012

@ivular
@lucy..

holky tak jsem se kasala jak to mame zmaknuty ale tri tydny jsem sppala v obyvaku manza s malym v loznici a po navratu se to stupnovalo to kojeni zpet a sme tam kde sme byli . Sem uz zoufala. Silene me zase boli zada unava je silena :( jak z toho ven?

helcenka
13. led 2012

@vysocanka - a jéje, to my máme naopak, manžela jsem odstěhovala z ložnice a spím tam jenom s malou, protože by se jinak vůbec nevyspal. 😀
My teď kojení taky trochu omezujeme, kojíme ráno a večer a pak ještě dopoledne a odpoledne. To by docela šlo, ale ty noci, pořád jedeme po 1,5 - 2 hodinách. Tak teď se to snažím alespoň po těch 2 hodinách, ale pořád se dívat, kolik je hodin, když to nejsou ještě ty 2 hoďky, tak jí dám čaj, ona ho vypije a stejně chce "prso". tak ji pochovám, lehnu si k ní a hladíme, zpíváme nakonec usne. Pak se ale zase vzbudí, někdy až za hodinu, tak nakojíme a jedeme znovu. Jednou se mi povedlo, že jsme vstávaly "jen 4x". To byl úspěch.
Vyřvat ji nehci nechávat, zkoušela jsem to, ale ona se začne pak tak strašně zalykat, nemůže popadnout dech, takže to určitě už neee. Jsem na to sama zvědavá, jak to půjde dál. 😠

vysocanka
autor
13. led 2012

MY SME PRIPADI CO :( ???
@helcenka