Jak předcházet ucpávání mlékovodu?

Zodpovězené
23. dub 2019

Dobrý den,

mám dceru, 5,5 měsíců, je plně kojená od narození. Nikdy neměla dudlík, lahev, nebyla ani jiným způsobem dokrmována. Poslední 2 měsíce se mi již několikrát stalo, že se mi ucpal mlékovod. Nejprve to začalo tak, že mě během kojení bolela bradavka, když malá pila. Po asi 2 dnech se v prsu udělaly zatvrdliny, nepomohla teplá sprcha, odstříkat, rozmasírovat. Pak se v bradavce objevila bílá tečka, poprvé se mi povedlo ji vydloubnout nehtem, pak ji u druhého prsu dcera vysála. Ve chvíli, kdy se to uvolnilo, mi vždy vyteče nahromaděné mléko, je ho opravdu hodně, promočím v tu chvíli i 3 vložky najednou. Pak okamžitá úleva, prso měkké, zatvrdliny zmizí hned.

Jak tomuto stavu ale předcházet? Mám strach, aby se mi z toho jednou neudělal zánět. Kojím vždy z obou prsů, kojím přes den co hodinu, někdy i častěji, jak si dcera řekne, v noci většinou co 2-3 hodiny, málokdy je rozestup delší. K tomuto ucpání dojde vždy ve chvíli, kdy začnu ještě více přikládat. Nejprve to byl růstový spurt, kdy se dcera dožadovala co 20 minut, poté to bylo očkování, kdy ji uklidnilo od pláče jen prso, na kterém byla skoro 4 hodiny v kuse, než jí klesla horečka. Ale já druhý den měla okamžitě v obou prsech ucpaný mlékovod a prsa jedna boule vedle druhé. Odsávačku nepoužívám, když potřebuji, odstříkám rukou.

Děkuji za radu.

Dobrý den,

ve vypjatých obdobích zkuste prsa chladit (chladivé obklady např mražená zelenina, tvaroh), aby se laktace zklidňovala, při nalitých prsou odstříkejte ručně do úlevy. O jiné prevenci bohužel nevím.

Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová