Jak zjistím, že už musím začít dítě přikrmovat?

Zodpovězené
26. čer 2019

Dobrý den,

můj syn má 2,5 týdne a kojím ho na požádání. Přes den umí prospat i 3 hodiny, ale v noci máme problém s častým probouzením. Budí se každých 45 minut. Vyžádá si prs, ale do 10 minut u něj usne.

Myslím si, že když se dosyta nenají, nejde mu spát déle a brzy se zase vzbudí hlady. Občas se to děje i během dne. Každou chvíli chce být u prsa, nespí ani hodinu bez vzbuzení. U prsa se pak rozčiluje, že mléko málo teče.

Byla u nás i laktační poradkyně. Ta mi radila stlačovat prsa. Já však nemám pocit, že by to bylo řešení. Urychlí to tok mléka jen na chvíli, ale potom jakoby zase nic neteklo. Nošení v šátku ani nosítku se synovi nelíbí.

Jednou v noci jsme už i přikrmili umělým mlékem. Pak jsme to zkusili ještě jednou, ale to už syn odmítl. Bojím se, zda mu takovýto špatný spánek nemůže ublížit. Zdá se mi pak víc mrzutý, než když papal po 2-3 hodinách z plných prsou. Syn čůrá i kaká bez problémů.

Jak zjistím, kdy je už potřeba přikrmovat?

Děkuji za odpověď!

Dobrý den,

máte normální miminko, které si postupně tvoří svůj přirozený režim kojení, spánku a bdění.

Je ještě malinkaté, nechtějte po něm žádnou pravidelnost. Pro miminko je v tomto věku nejdůležitější kontakt s maminkou. Ideálně non stop. Zkuste společné spaní, nošení v šátku či nosítku. Zkuste mu udělat hnízdečko, hledejte, co mu při spaní vyhovuje, co jej uklidňuje.

Kojit doporučuji v tzv. savčí poloze, ideálně kůže na kůži, často střídat prsa - vždy, když se začnete u prvního prsa rozčilovat, vyměňte. Zkuste se podívat na web www.prirozenekojeni.cz.

Dokrm bych doporučila jen v případě, že miminko váhově výrazně neprospívá a pokud se nepodařilo řešit potíže s kojením s laktační poradkyní. Nyní je ještě velká šance, že budete plně kojit.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová