Jak zvýšit laktaci?

lumat
14. dub 2011

Ahoj, potřebovala bych od vás poradit, jak zvýšit produkci mléka. Vyzkošela jsem a dělám snad už vše. Už víc jak 8 dní pravidelně odsávám po cca 2-2,5 hodinách. Pravidelně jím, puju cca 1 litr melty, 2-3 kojící čaje, 1 fenyklový čaj, 3 litry vody, jím homeopatika. Už nevím co mám dělat víc. ☹ Nervy bych řekla, že mám celkem v normě, snažím se tím víc netrápit, ale i tak bych ráda odsávala víc než 40- max 60 ml mléka z obou prsou. Mám pouze manulání odsávačky - jednu pístovou, tou mi to vůbec nejde a jednu od Aventu manuální, tou to jde líp, ale i když odsávám každé prso cca 10 minut, tak mléko teče maximálně první 2 minuty, pak malinko kape a pak už nic i tak se snažím odsáváním prsa dál stimulovat, ale nic. Znamená to, že tam už nic není???? 😖. Díky moc za odpovědi. L.

dibelka7
14. dub 2011

Ahoj,asi Tě moc nepotěším,já měla totéž co Ty,dělala jsem pro to všechno,ale nic. Mléka jsem měla prostě málo,ikdyž jsem odsávala pravidelně,víc jak60ml jsem neodsála. Prostě někdo má mlíčka dost a nemusí pít nic a někomu to není hold dané a nic jse s tím neudělá. Můj doktor mi to alespoň,takhle řekl. Jinak hodně štěstí,snad jse to zlepší. U mě to skončilo tak,že jsem o mlíčko bohužel přišla úplně((

sarkaa
14. dub 2011

S těmi kojícími čaji bych to tolik nepřeháněla. Někdy je méně více. Ještě bych to ale nevzdávala, třeba se to spraví. A když to prostě nepůjde nedá se nic dělat...

katka82
14. dub 2011

Ahoj 🙂
mě teda moc pomohl tento čaj: http://www.drpopov.cz/produkty/caje/laktozin-te... 😉 a taky jsem k tomu dlabala homeopatika 😉 jinak všeobecně platí hodně spát(ha ha) a jíst 😉 pomáhá třeba celozrné pečivo či rýže a odsávat hlavně v noci bo to je tvorba laktace největší 😉
jinak je taky otázka jak dlouho kojíš 😉 jestli jsi hned po porodu nebo třeba kojíš už 3-4 měsíce-to se pak může jednat třeba o laktační krizi(tu jsem měla já) každopádně není od věci kontaktovat pediatra nebo s laktační poradkyni 😉 a když odsáváš to mezitím ještě kojíš nebo jen odsáváš 😉 ?

lenuse999
14. dub 2011

Ahojky, já ti mohu poradit jíst polévky,polévky a polévky. Dávala jsem si vývary (kuřecí,slepičí,hovězí) každý den. Náš malej nechtěl pít z prsa a tak jsem odsávala. Vytáhla jsem z prsa i 200ml. Na mě to tedy fungovalo. Poznala jsem to i podle toho, když jsme odjeli na dovolenou a tam jsem polévky vůbec neměla a pak jsem vytáhla stěží 80ml. Už jsem si myslela, že končím a budu muset nasadit UM. Po návratu domů jsem opět byla na polévkách a zase to bylo i těch 200ml. No a díky tomu jsem vydržela odsávat až do 4měsíce. No a pak jako zázrakem se malej chytil a kojím ještě teď a to mu bude už za měsíc rok. Samozřejmě to neplatí pro každého, ale taky to můžeš zkusit. Navařila jsem si i do mrazáku, abych měla do zásoby a samozřejmě jsem je nemusela denně vařit.

delapa
14. dub 2011

Ahojky, takže nekojíš a odsáváš mlíčko pro mimi? Jestli jo, fakt neporadím - to co píšeš, to je snad maximum, co se dá dělat.
Pokud ale normálně kojíš, tak se nedivím, že neodsaješ - já při koju neodsála ani 30! A přitom mi ale miminko přibíralo a hlad nemělo. Odsát je vždycky horší, než když si to mimi vybzunkne samo.

Jinak prý pomáhá čokoláda, šlehačka, Salko... No samý dobrý věci. 🙂 No a prý i orgazmus. (To nevím).
Hodně zdaru!!!

marecek4
14. dub 2011

za sebe doporučuju hodit to za hlavu,taky jsem měla obavy,že mám málo mlíčka,tak jsem odsávala a odstříkávala-před kojením,jak jsem měla nalitá prsa tak jen tak do úlevy a aby se malému líp podařilo chytit a pak z prsa z kterého pil jako z prvního jsem vytahala co se dalo a z toho druhého tak přibkižně 50ku,dělala jsem to do dvou měsíců a pak už to bylo v pohodě,jen když jsem potřebovala-což u našeho jedlíka bylo málokdy,ten prostě vytahal všecko co mohl,tak už ani nebylo co odstříkat,a jedla jsem a pila podle potřeby,ze začátku jsem byla u jednoho kojení schopná vypít litr čehokoliv,pak to taky ustávalo,polívky,melta kojící čajíky,všecko jsem prostřídala a kojím ještě teď kdy je malému 21 měsíců-sice jen ráno a večer,ale pořád,tak držím pěstičky ať mlíčko stačí 🙂

lucy222
15. dub 2011

Ahojda,
pokracuj v tom co delas ted-caje, homeo,... K tomu doporucuji vyvary-jak uz nekdo uvedl-nebo Gravimilk.
K odsavacka - pujc si z nemocnice/od laktacni poradkyne elektrickou-nejlepe Medelu Swing (tusim,ze to je tento model-poptej se). Je to jedina dvoufazova odsavacka - nejprve stimuluje bradavku a pak odsava. Pry na rozjeti laktace vyborna. A pred odsavani zkus prsa nahrat-tepla sprcha/nahraty rucnik polozeny na ne...-mliko se Ti spusti. Pokud mas moznost,tak obcas prcka priloz.
Pocitej s tim,ze opravdu odsajes min nez by si mimco vytahlo.
Pokud odsavas pravidelne co 2 a pul hodky-predpokladam,ze i v noci. To je na zacatku take moc dulezite.
Drzim palce.

donika
15. dub 2011

🙂 Ahoj. 🙂
a jak dlouho odsáváš? U mně první týden to byla taky hrůza.. Zpočátku jsem odsála z bídou 20ml 😖 Ale pak jsem se "rozodsávala" 😀 a z jednoho prsu klidně i těch 180ml. Chce to asi vydržet a zkoušet. Jinak bych řekla, že děláš opravdu co můžeš, jseš šikulka. 🙂 A holky mají pravdu, pokud částečně i kojíš, tak nemusíš odsát moc. Malej si může všechno vypít. A pokud hezky přibírá, tak bych odsávání neřešila vůbec. Záleží kolik prckovi je.. jakou fázi "řešíš". Jestli zpočátku... tak bych odsávala jen do úlevy a zbytek nechala na malým. Jestli už jste starší, a ty máš pocit, že mlíčka ubývá, tak bych dělala co děláš + možná zvážila možnost koupit el. odsávačku (nebo někde vypůjčit). A pokud malej bojkotuje prso a ty mu chceš mlíčko i přes to dopřát... tak vydržet a opravdu odsávat hlavně v noci. No a pokud by to nešlo i tak.. tak hlavně se zbytečně netrápit... však spokojenejch miminek bez MM je spousta!
😉 🙂 Držím pěsti.. 😵

miska73
15. dub 2011

Já musím říct, že na mě nefungovaly odsávačky, odstříkala jsem nejvíc ručně.. Ale pokud se tvoje tělo rozhodlo, že víc nedá, tak i kdyby ses kojících čajů a melty upila, tak to stejně nepomůže...

coxa
15. dub 2011

Prý jsou na podporu mléká borůvky - tak zkus třeba i to. 😉

helcenka
15. dub 2011

Hlavně se kvůli tomu nestresovat! To je nejhorší, co může být. Stresem můžeš o mlíko úplně přijít.
Jinak mi přijde, jestli to není trochu moc, myslím ty různé čaje a tak.
Pokud ti to nepomáhá, tak bych to nepřeháněla. Jinak meltu schvaluju, ale dala bych tak jeden kojící čaj denně k tomu, jíst celozrnné pečivo a zázrakem na mlíko je mák a luštěniny.
Přeju hodně zdaru. 😉

hanal
16. dub 2011

Opravdu platí, hlavně se tím nestresovat, snažit se odpočívat. Pravidelně, alespoň 5x denně jíst. Vypít alespoň 3,5l tekutin denně, je jedno jakých. Odstříkávat, hlavně po kojení, to jsou prsa nejvíce stimulovaná od mimina. Je jedno, kolik toho odstříkáte, to není vůbec rozhodující, mělo by se odstříkat do úplného vyprázdnění, odstříkávat i v noci. (Odsávačkou je žena schopna vytáhnout jen 30% toho, co mimino.) Miminko si svoje vezme i tak, mlíčko se mu začne spouštět ve chvíli, kdy si přisaje, a je ho tam tolik, kolik potřebuje. Často mimčo přikládat, tak 10-12x denně, při kojení prsa vystřídat i 4x.

lenulinka00
17. dub 2011

Ahoj. Zkus si po obědě dát trochu piva... 🙂 A hlavně se tím nenervovat, všechno i malý stresy se přnáší do mlíčka a pak i na mimčo.. Džím palečky 😉

emimi
14. led 2014

Dobry den,rada bych se zeptala jsetli je normalni ze mi po trech mesicich ubylo mlrko.Malej nebreci neni hladnej jen se mi zda ze presa jsou uplne meka a neni tam mleka tolik jak na zacatku.Skusila jsem homeopatika ale ty mi zabraly po 2 dnech a pak se to vratilo na stejno i snimi.

pavlapl
27. led 2014

Je to úplně normální nemusíš se ničeho bát. Až začneš častěji kojit bude mlíčka více. Tvorba mlíčka je řízaná nabýdkou a poptávkou tzn. čím častěji budeš kojit tím více bude mlíčka a to hlavně v noci, nic jiného na tvorbu mléka nezabere a homeopatika jsou jen placebo. Pokud ti mimino neubírá na váze tak bych to neřešila.