Je možné, abych mléko odsála a malou nakrmila tím?

denny_dennyyy
2. črc 2015

Ahoj mamky. Mám 17ti denní dcerku. Vše bylo v pořádku od příchodu z porodnice až do pondělní noci. Pak opět vše ok a od dnešní noci opět. Kojím plně, když se malá vzbudí- intervaly nepřesahují 3,5 hod.K problému - Včera večer jsem ji nakrmila, ale po kojení stále brečela, převalovala se, nechtěla usnout. Nejprve jsme mysleli, že má prdíky, nebo ji prostě trápí bříško. Několikrát si odříhla, plínka vyměněná, vše v pořádku. Po chvíli se to opakovalo, přišlo nám, že má ještě hlad, několikrát byla opakovaně přiložena k prsu a sála. Pořád ale křičela a pusou jakoby hledala prso. Až mi přišlo, že už mám obě prsa prázdná, udělali jsme sunar, vypila cca 40 ml. Ráno to samé, ale bez sunaru, byla jsem si jistá, že mléko ji do pusy při sátí teklo. A vzhledem k tomu, že jsme blinkací, mám strach, jestli se spíš nepřejídá. Protože po chvíli "přemlouvání"(plivání apod), přijme dudlík a spokojeně usne. Říkám si, kydby opravdu měla hlad, bude přece křičet a dudlík odmítat dál, ne ?
Je to 1.dítě, jsem opravdu nezkušená a přece jen ten pocit, že ji třeba trápím hlady(i když prospívá), je hrozný. Chci se zeptat, je možné, abych si mléko pouze odstříkavala/odsávala, následně přelila do lahve a malou nakrmila tím ? Abych měla přehled, kolik toho vypije. Jestli je možné, že má vážně hlad, nebo jen "neví co už", nemá klapku a pila by do utopení :D .
Také bych ráda věděla, jak se s takto odsátým mlékem zachází. Odsávačku mám ruční, stačí teda jen přelít do vysterilizované lahve, ohřát pod tekoucí vodou a můžu tím malou nakrmit ? Tato odpověď se mi od zkušenějších maminek hodí i hlavně proto, že příští týden mám návštěvu lékaře a malá bude muset zůstat na odpoledne s přítelem sama. A zkušenost, jak se s odsátým mlékem zachází, nemáme.

rousse
2. črc 2015

Já teda až taková harcovnice nejsem, ale odstříkané mléko nechám chvíli odstát a pak dám do lednice a v případě potřeby jej ohříváme ve vodní lázni v horké vodě. Mléko v ledničce vydrží (některé zdroje uvádí i 6 dní - do toho bych nešla - dávám malé mléko staré max. 24 hodin) a pokud je přebytek, tak si vždycky udělám zásobu v mražáku (může se mrazit max. 2 - 3 měsíce) právě na takové období, jak popisujete, protože to, co popisujete, mi malá dělá, když je období "sucha" a mléka je míň.... tak abych nedokrmovala Nutrilonem, šup do mražáku a má mléčko.... 😎

hvizdalka
2. črc 2015

Ahoj, určitě můžeš odsát, přelít a nakrmit. Můžeš dokonce odsávat i na později...uložit do ledničky nebo zamrazit. Mrkni se na www.kojeni.net je tam spoustu článků a najdeš tam i info o skladování MM. A taky spoustu dalších rad a zkušeností jiných maminek. POud chceš kojit, tak vydž a lahvičku hned ze začátku nedávej, už by se taky nemusela chtít přisát. My to měli na začátku to samé...po týdnu "utrpení" křiku, vztekání se, odtrhávání se a přisávání to přešlo. Musejí si prostě ti prďolové zvyknout taky 🙂 😉

lennus
2. črc 2015

Být tebou, najdu si co nejdříve dobrou laktační poradkyni a řeším to s ní, ty investované peníze za to opravdu stojí. Mně doporučili z organizace Mamila. Mají zkušenosti s různými problémy a hlavně ví, jaká je správná technika, opravdu vždy mi dobře poradila. Je i telefonická laktační liga, kde se můžete poradit, když je to akutní a třeba vám i někoho konkrétního doporučí. Měla jsem několik problémů a krizí s kojením a vše jsme úspěšně ustáli, kojím dále, a to je malému 1,5 roku. Pár týdnů po porodu byla osobně u nás a pak mi radila i mailem, když bylo třeba. Taky jsem byla často vystrašená, protože jsem chtěla kojit aspoň rok. Chlapeček se nám narodil o sedm týdnů dříve, přiložili mi ho až skoro po týdnu, takže jsem fakt byla šťastná, že se kojení rozjelo a on se hezky přisál. Mně osobně pomohlo, když byl nějaký problém, krom rad od laktační poradkyně, vydržet - co nejvíce přikládat a během pár dní problém odezněl.

Co se obecně doporučuje, alespoň ty první týdny až měsíce, nedávat flašky ani dudlíka. Ano, spousta dětí to zvládá i tak, ale některé s tím můžou mít problém a je pak škoda, když kojení nevyjde a přitom jde ten problém řešit. Mně doktorka v porodnici taky říkala, ať dávám každou druhou dávku z flašky, dělala jsem poslušně, co řekla, ale laktační mi radila, ať vše zahodím a jen přikládám a fakt to pomohlo. Taky mi radila dávat si malého nahatého na nahé tělo a co nejvíce přikládat k prsu. Co mi ještě pomohlo, když jsem někdy v 5. měsíci měla pocit prázdných prsou, kapky Emulips. Existují i s příchutí anýz, což může pomáhat proti bolení bříška.
Každopádně kdyby i po dlouhém boji byl problém, nestojí to za ty stresy, hlavní je spokojená máma, pak bude i spokojený prcek. Jen si osobně myslím, že každá druhá maminka občas problémy řeší a když se ví, jak na to, lze tomu předejít a kojit úspěšně dál. Moc držím palce! 😉

Ještě k tomu mléku, tak já když musela někam jet, manžel krmil mým odsátým mlékem ze stříkačky. Dal prckovi do pusy prst a pomocí stříkačky dával mléko. Opět je to proto, že se z kraje flaška nedoporučuje, aby nekazila techniku kojení. Jinak po půl roce už jsme to neřešili - měl dudlík, kdykoliv chtěl a z flašky byl taky krmený, když jsem nebyla po ruce a už to bylo dobrý, ale prostě do toho půl roku bych byla opatrná, i s dudlíkem. Při jedné krizi nám opravdu pomohlo ho omezit. Stačí jen odsát (nádobku odsávačky jsem pravidelně vyvařovala) a přelét do nádobky, např. Avent,Tescoma, které jsem taky vyvařovala. Jinak odsávačku jsem měla půjčenou elektrickou zn. Medela (jde to i z porodnic a různých mateřských center, jsou drahé), ale pokud Ti vyhovuje ruční, tak bych to neřešila. Mléko se musí do určité doby spotřebovat, ale z hlavy už nevím, jaká je to doba. Měla jsem taky pár kelímků zamrazených a taky je nutné do nějaké doby spotřebovat, to už ale nevím, ale určitě někde tady nebo na netu najdeš.

Kdyby ses potřebovala ještě na cokoliv zeptat, co jsem třeba nevysvětlila dobře, klidně mi napiš do zprávy. 🙂