Kojení po kyretáži. Dítě jsem před operací kojila a po operaci mám mléka málo. Jak se rozkojit?

Zodpovězené
22. kvě 2019

Dobrý večer,

syn bude mít v pondělí dva týdny a dnes nás pustili domů z nemocnice. Narodil se akutní sekcí. O pár hodin byl přiložen a pěkně se přisál. Druhý den mi ho přinesli jen na chvilku. Na třetí den mi ho už nosili na kojení. Na čtvrtý den jsem ho už měla u sebe a kojení nám šlo jedna radost. V pátek jsem dostala horečky, které trvaly asi 6 dní. Kojila jsem i během nich. Na pátý den horeček mi byla dělaná kyretáž dělohy v celkové anestezii. Sono ukázalo sraženinu a lékaři ji považovali za možný zdroj infekce.

Měla jsem zákaz kojit na 24 hodin. Před kyretáží jsem spatřila, že se mi ucpává mlékovod na jednom prsu. To mě ale už brali na operačku. Při zákazu kojení se to ještě zhoršilo, přidal se i druhý prs. Mléko, odstřikované s velkými obtížemi, jsem vylévala. Syn byl na UM. Po uplynutí zákazu bylo již mlíčka málo a malého začali dokrmovat.

Další tři dny jsme byli ještě v nemocnici. Teď jsme doma a ráda bych se vrátila k plnohodnotnému kojení.

Dá se začít znovu kojit?
Děkuji

Dobrý den,

zpočátku vše vypadalo dobře, pak se bohužel kyretáží kojení zkomplikovalo, ale nic není ztraceno. Když to syn zvládal zpočátku, není důvod, proč by se vše znovu nedalo jaksi "restartovat". Velmi záleží, jak nyní dokrmujete. Pokud lahvičkou, přejděte na dokrm cévkou. Pokud se syn stále zvládne přisávat, kojte a často střídejte prsa. Doporučuji především savčí polohu. Kojte tak často, jak syn chce. Pokud mu kojení nestačí, při posledním vystřídání přidejte cévku (ale nemusí to být velké množství mléka, stačí cca 40 nebo 50 ml. Návod najdete na www.infookojeni.net. Tímto způsobem zkoušejte postupně množství mléka snižovat, např každé 3 dny o 10 ml.

Samozřejmě pro obnovení laktace doporučuji co nejintenzivnější kontakt s miminkem, společné spaní, nošení. Pár prokojených nocí může laktaci velmi rychle obnovit.

Nespěchejte, není kam. Udělejte to tak, aby to vyhovovalo Vámi synovi.
Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová