Kojený 14měsíční - co dáváte jíst?

nugetka20
9. srp 2017

Zeptám se, co dáváte nejčastěji jíst prckům? Malej si ještě ráno po probuzení a před spaním přes den a večer + noc dá MM, ale přes den už normálně baští. Snažím se, aby měl opravdu snídani, svačinu, oběd, svačinu, 2. svačinu a večeři. Křupky a piškoty mezi jídly moc nedávám, spíš vyjímečně, když jsme na výletě atd.
Co dáváte drobkům k jídlu v tomto věku? Sní mi všechno, ale mě dochází inspirace. V poledne jsme na mase se zeleninou, večer dávám kaši. Ale řekla, bych, že už je dost velký, aby začal jíst víc dospělácké jídlo. K snídani má rohlík s Lučinou, ke svačinám ovoce.
Dáte mi inspiraci, co dáváte prckům Vy? Děkuju.

beetlejuice1666
9. srp 2017

@nugetka20 ahoj, mam ctrnactimesicni dcerku, nekojim. Ale:
Snidane: DM Babylove mleko s piskoty, nebo jogurt, tvaroh s marmoskou, nebo krajic chleba s pomazankovym maslem/zerve. Od toho se pak odviji svacina: bud ovoce, nebo jogurt. Obed: sklenickuji domaci jidla, vzdy maso, zelenina, testoviny/brambory/ryze. Kdyz nemam domaci, dam kupovany prikrm. Odpoledne k svacine: zalezi, co bylo dopoledne, ale zase bud jogurt, nebo ovocw, nebo treba mrkvovo-jablecny salat... zkratka neco lehciho. Nekdy s pecivem, nekdy bez. K veceri: mlecna kase s pridanym ovocem (banan, hruska a pod), nebo chleba s pomazankou.
Do toho obcas dam mimo rezim kousek chleba ci rohliku, nebo kdyz neco bastim ja, davam ochutnat. Snazim se o min. dve mlecne davky denne, plus jednu ovocnou.
Nekdy zkousim nesklenuckovat a davat male jidlo na talir, bere si to rukama, pribory zatim nedava.
Mam "podmerecne" dite, je vahove porad pod limitem, i kdyz je zdrava. Ma pod osm kg, takze celkem resim gramaze jidla (je ale uplne zdrava, jen drobna, ale uzila jsem si s doktory sve). K obedu vzdy tak 50g masa v uvarenem stavu. Nevarim, hlavne pecu na masle spoku se zeleninou (dyne, cukety, rajcata, mrkev, repa... nac si vzpomenes).

dzejn002
9. srp 2017

Mám 14 měsíční holčičku a už asi 3 týdny baští vesměs to co my dospělí. Třeba včera: Ráno se po probuzení (cca 7 hod) nakojí, pak kolem 9 svačinka - jogurt, k obědu jsem vařila kuřecí vývar se zeleninou a měly jsme pečené kuře s řepovo bramborovým pyré - při vaření jen minimálně solím, jsme zvyklí a návštěvy prosím, ať si dochutí. Odpoledne měla na svačinku malá pyré z banánu a broskve - má málo zubů, tak kousky broskve ještě nezvládne. Včera jsme měli návštěvu a tak s námi malá večeřela pečenou vepřovou panenku se švestkovou omáčkou a bramborem - moc si pošmákla. 🙂 A před spaním kojení. Ona se teda kojí i po svačinkách a obědě. ;) Musím říct, že je to moc příjemné už nemuset extra vařit a vymýšlet jídla. ;)

panickatlamicka
9. srp 2017

Já už taky kolikrát nevěděla, tak jsem točila přílohy a tak.

nafuka
9. srp 2017

@beetlejuice1666 mám taky drobnější holčičku. Zrovna dneska zas s tchýňe vypadlo že je čím dal lehčí. Tyhle kecy zbožňuju.

hani1234
9. srp 2017

Ahoj , naše malá bude mít taky 14m a je kojená . Po ránu nemá takový hlad , protože pije dost i v noci .. Někdy ráno udělám palačinky , má rada jen tu placku .. nebo od nás uzobává míchaná vajíčka , jogurt , ovoce , zeleninu .. má rada okurky . K obědu dělám zeleninové polévky (teď velký přísun zeleniny od babiček 🙂) .. Dělám dýňovou , nebo cuketa rajče , lilek , trocha kurkumy, pak rozmixuji a přidám jáhly . Pak má rada těstoviny, zobe jen tak. A oblíbené má ryby , hlavně mořský vlk .. Krutí maso , brambor .. taková ta klasika . Nebo dělám i roštěnou , jí odeberu , jen mírně posolím . Dá se toho dost

nugetka20
autor
10. srp 2017

Děkuju za nápady. Ono to bude i tím, že já sama nerada vařím, miluju těstoviny, brambory, maso u nás peče táta. omáčky moc nemusím, chlap má radši jednou za čas bramborové, houskové skoro vůbec nejí. Tak právě nevím, co mu uklohnit.

Mám dost podobný problém, kluk měl porodní váhu 3kila (jé, ten je ale malinkej, maminko ....grrr, kluk je akorát), ale je to piraňka, nabírá hezky, váhu neřeším, ale oproti vrstevníkům je menší, spíš atletičtější (jeho táta má 70kilo na 175cm, takže mrňous nemá být po kom velikej), navíc má zatím jen 5 zubů, kousat ještě moc neumí, často hltá. Takže právě řeším, co vařim, aby jedl sám (také ještě lžičku nebere), aby se nedusil a aby mu to chutnalo. Ode mě z talíře jí jako nic, od sebe z talířku se dusí :(

nugetka20
autor
10. srp 2017

@beetlejuice1666
a tu mléčnou kaši jako? z Krabičky? nebo klasickou krupicovku?

pekackova
10. srp 2017

Jestli vám můžu poradit, tak kaši na noc nedávejte, je hodně těžká, špatně se tráví, kaše je fajn k snídani. Třeba Jahlová, pohanková s ovocem. K večeři jsou fajn husté polévky, zeleninové placky. Pokud máte dítko kojené, tak TOS jídlem nemusíte nijak hrotit. Dostává od vás to nejdůležitější. Jinak u nás je k svačině oblíbené ovoce, k obědu hlavně omáčky, hodně vařím bulgur, kuskus, jahlové knedlíčky. Inspiraci čerpám na stránkách vařilamyšičkakašičku.cz nebo pažitka.cz

lucinkaaah
3. říj 2017
Uživatel lucinkaaah je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od lucinkaaah.

Já dávám vlastně to, co jíme s manželem, ale v nesolené, neslazené a nekořeněné formě. Hodně čerpám z receptů na https://www.mimikucharka.cz a maminkovských časopisů. Co nejčastěji nabízím ovoce a zeleninu. K pití teĎ dostává domácí jablečný mošt, který malé (14m) hrozně chutná a zvládne tak vypít mnohem více než obyčejné vody. Přestávám jí kojit, takže jsem chtěla zkusit UM, ale odmítá ho.