Kojím správně?

vendicka
27. dub 2016

Ahoj holky, prosím o názor či radu, nejsem si jistá, jestli kojím správně: Synkovi je 2,5 měsíce a donedávna jsem kojila z obou prsou při každém kojení. Pak jsem četla, že by se mělo kojit jen z jednoho prsu a na každé kojení to střídat, tak jsem to tak začala cca před 2 týdny dělat. Malý se chce kojit každé dvě hodiny, je to v tomto věku normální? Neměl by už vydržet déle? A navíc tím, že teď kojím jen z jednoho prsu, tak se krmí jen cca 10 minut, není to málo? Od prsu se ale vždycky pustí sám, saje celkem pěkně a vypadá pak spokojeně, po kojení si vždycky hrajeme, normálně přibírá. Navíc tak trochu nevím, co dělat v mezičase s druhým prsem, mám ho odsávat, když z něj zrovna nekojím? Ve dne totiž chce malý pít co dvě hodiny, ale v noci vydrží klidně 4 i 5 hodin a to už mám to druhé tak nalité, že to až bolí a navíc se bojím, aby se při tak dlouhé pauze nepřestalo mléko tvořit. Možná jsem trošku úzkostlivější, protože se mi začalo tvořit mléko pozdě a malý byl na začátku svého života hladový, tak do teď raději piju kojící čaje a dvakrát denně odsávám mléko, abych podpořila jeho tvorbu, Je potřeba ještě skoro ve třech měsících odsávat?

monikagurthova
27. dub 2016

@vendicka Ahoj, no ja bych se vyprdla na to co se kde píse a pokud chce malej z obou davala bych z obou. Ja malou kojim bud z jednoho když druhé nechce nebo z obou pokud chce. Když chce jen z jednoho a druhé mam nalite, tak odsaju a zamrazim (vydrží az 4 měsíce). Jestli to ze chce každé 2 hodiny není způsobené prave tim, ze uz mi nedavas z obou, ale každé dítě je jiné a fakt to nejde pausalizovat. Dej na sebe a na malého.

puresin
27. dub 2016

Ja kojila taky na stridacku a mezitim se o to druhe nestarala (ani v noci, a to uz obe deti spaly celou noc), nekdy pak jen vic tlacilo. A rano si deti stejne daly z obou. 🙂

lienocka2044
27. dub 2016

Ahoj, ja kojim tak ako mala chce, dám jej jednu, nechám dopit a ponuknem i druhu, buď si dá alebo nie. Väčšinou si dá. V noci by som sa snažila dať obidve prsa.

olga_
27. dub 2016

Ahoj, já kojím teď už rok a půl starého syna vždy podle jeho potřeby. Byly doby, kdy jsem ho u prsu měla prakticky nepřetržitě. Nejlepší je nedívat se na hodiny - doslova. S názorem, že by se mělo kojit jen z jednoho prsa a pak při dalším kojení z druhého, jsem se také setkala, ale nevyhovovalo mi to přesně z těch důvodů, jaké popisuješ, takže jsem se na to velmi rychle vykašlala. Teď už si syn prsa na férovku vybírá a střídá během jednoho kojení i pětkrát. Odsávat na podporu nemusíš. Zcela postačí, když budeš kojit na požádání podle potřeby miminka. Ono si ten zdroj vyschnout nenechá. Tvorbu podporuje i časté noční kojení. Na to se můj syn budí stále.
Věř si a věř svému dítěti. To je to nejlepší, co můžeš pro kojení udělat 🙂.

terezas4
28. dub 2016

Koj jak vám to vyhovuje a rady nečti 🙂 . Že se ti mléko přestane tvořit se neboj, tvorba se přizpůsobuje odběru, a časem i nalitá prsa zmizí. Já kojila po půl hodině až hodině do nějakých 4m, pak do osmi měsíců po 2 hod. , kojila se zhruba 10-20 min., v prvních týdnech jsem ji ale musela v noci budit, prospala i 6 hodin v kuse, později se budila a jen jsem se okolo ní v posteli točila 😀 . Plně kojená byla do 8m, na příkrmy jsem najela až pak.

eficenka
28. dub 2016

@vendicka
koj, jak se ti líbí.
někdo kojí z obou prsů, někdo z jednoho.
normální je, že dítě na UM vydrží 3-4 hodiny,
kojené dítě se o jídlo hlásí 1-2 hodiny,
když máš pocit bolavého pnutí lehce odstříkej do plevy, ale jen lehce

olsett
28. dub 2016

@vendicka - taky jsem zacala kojit na stridacku, mela mala prdy, cetla jsem, ze je to lepsi.. v noci me prsa taky bolely, nekdy jsem trochu odstrikala, ale asi ve 4 mesicich se to srovnalo - telo si vyrovna tvorbu mlika se spotrebou. Jinak mě malá kojí v 5 měsících kazdy 2 hodiny, davala bych proste jak si rekne. Dokud pribira, tak je vsechno v pohode rekla bych

zuzanamolo
28. dub 2016

my jsme meli taky problem se rozkojit, prvi 3 tydny to moc neslo, tak jesm studovala a studovala a nejlepsi informace jsou na http://www.kojeni.cz/rady-navody/seznam-clanku/ a http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-s...... ted ma 2 mesice a kojim jak kdy. nekdy mu staci 15minut z jednoho prsu, nekdy pije pul hodku z obou. nech to na diteti a nestresuj. hlavni a nejdulezitejsi je, aby byl spravne prisanej nejak takhe: http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?page...

agnes_123
25. kvě 2020

@vendicka Hezký den, mně se bohužel ze začátku taky stalo, že miminko hladovelo, takže rozumim úzkosti a popravdě - raději bych zůstala u toho, co funguje :- ) zeptám se ale - jak jste se s tím, co se stalo, vyrovnala? Já jsem z toho totiž pořád uzkostná a pořád se bojím, aby nedejbože zase malá nehladovela. My teda dokrmujeme, takže Nutrilon to jistí. Ale i tak se prostě s tim nějak neumím srovnat.

vendicka
autor
25. kvě 2020

@agnes_123 Zdravim vas, diky za dnesni chvilku nostalgie, dotaz jsem psala uz pred 4 lety 🙂 Abych to shrnula : syna jsem kojila krasnych 15 mesicu, vse se srovnalo a dnes ma ve 4 letech 115cm a 20kg, takze pocatecni problemy nenechaly zadne nasledky. Uz mam odkojeneho i druheho syna, celych 18 mesicu a ten ma ve 2 letech 14kg, kojeni bylo uz od porodnice na jednicku. Musim rict, ze prvnich par mesicu kojeni prvniho syna nebylo lehkych a pripisuji to stresu a hlavne necitlivemu chovani personalu porodnice, coz jsem jim napsala do recenzi. To sestra mi rekla, ze dite place hlady a ja nejsem schopna ho nakrmit, to tu uzkost spustilo. Kdyz jsem to pozdeji resila s laktacni poradkyni, tak mi rekla, ze to je blbost, navic pediatricka pak diagnostikovala koliku, se kterou jsme 3 mesice bojovali a ta zpusobovala plac, mleko s tim nemelo nic co delat. Takze tak. Je to skoda, ze si personal neuvedomuje, ze staci na zacatku hloupa poznamka, kvuli ktere prvorodicka muze mit i mesice obavy, psychika je v zacatku zasadni.