Krmení odstříkaným mlékem

maja737
29. bře 2018

Ahoj maminky, chtela bych se zeptat na zkusenosti Vas, ktere jste krmily miminko pouze odstrikanym mlekem. Rodila jsem predcasne a maly je slaby na kojeni. Uz v porodnici zacal postupne dokrm nejprve strikackou, potom lahvi. Jak dali lahev, obrecela jsem, ze mame po kojeni. Klesla mi laktace. Nicmene jsem se zaprela, ze kdyz nebudu kojit (ikdyz obcas prikladam, vezme max 5-10ml, zbytek dokrmim odstrikanym 45ml, vaha 2280g), budu aspon odstrikavat a krmit lahvickou. Smirila jsem se s tim, ze to nakonec je asi jednodussi nez kojit, dokrmovat, odstrikavat.alespon mam sanci, ze se trochu vyspim. Asi mi budete radit LP - ale ja uz nechci opakovat to, co s prvnim synem - kojeni kazde 1-2hodiny. Mam doma jeste 2male deti, bude mi 40 a nemuzu si dovolit byt jako troska. Smirila jsem se s odsavani. - prosim - jak jste prakrikovali krmeni a odsavani nekde venku - mimo domov? Mam koupenou odsavacku medela na 2 prsa, je i na baterii, abych mohla odsavat i tam, kde neni zasuvka. Jak jste ohrivali? Dekuji za sdileni zkusenosti.
Dekuji
Ps: prikladat budu zkouset stale, pokud se syn napucne, budu za kojeni rada, ale nechci a nemuzu ho mit u prsa cely den a celou nic. Musim se venovat i 2 dalsim detem.uz te jsem 3  mesice deti zanedbavala (lezeni v nemocnici, doma a opet v nemocnici).

bbubble
29. bře 2018

nemam skusenost, ja len ze pokial ho nechces mat u prsa kazde 1-2 hodiny (u novorodenca bezne, u nas trvalo celkom dlho kym vydrzal aspon tu hodinu), tak asi nema zmysel sa snazit rozkojit.. ked mas starsie deti, ideal je naviazat ho do satku/nositka a moze sa tam kojit a ty sa mozes venovat dalsim detom 🙂 nemusis s nim lezat cely den

barboramastalirova
29. bře 2018

Mám teď stejnou zkušenost s odstrikavanim, malá nemohla prsa utáhnout, takže lahvička bylo jediné řešení. Bohužel s odstrikavanim jsem byla schopna plně krmit MM jen 3 týdn. Teď, když už potřebuje mléka víc, tak odstrikam jen na 2 jídla denně a mléka je čím dál méně. Brzy bude s MM konec.

maja737
autor
29. bře 2018

Znama odstrikavala do 14 mesicu... mne prave klesla laktace, tak odsavam vic a vic, aby zase nabehla..

swetlusska
29. bře 2018

Mám nedonošence. Kojení moc nešlo, mléka jsem měla vždy málo. I přes to, jsem kojit chtěla a taky se to nakonec podařilo - po měsíci od jeho narození, k tomu jsem ale musela dokrmovat vždy UM z flašky. Po pravdě to odsávání byla hrozná ztráta času a nikdy se neodsálo tolik, jako kdyby dítě kojilo (nehledě na to, že u prsa se uklidní a usne - to je na tom kojení super!). Nevím, každý to má asi jinak. Jen si myslím, že nic (ani kojení) nestojí za to se nervovat a být z toho smutná! 🙂

opicka123
29. bře 2018

Chtelo by to odsavat co 2-3 hod, i v noci aby se stimulovala laktace. Pred odsavanim je jeste dobre prsa nahrat nahrivacim polstarkem nebo plenou, aby to lepe teklo. Mliko pak skladovat v lednici max 24 hod, v mrazaku max 3 mesice. Bude to chtit hodne trpelivosti, ale treba az maly zesili, nakonec se prisaje a budete kojit. A kdyz ne, tak se taky svet nezbori, nema cenu to lamat pres koleno, udelala jste maximum. UM neni jed. Hlavni je se nestresovat.

sunflowerr
29. bře 2018

Ja jsem syna dokrmovala také odstrikanym materskym mlekem. Ale trvalo to jen chvilku. V porodnici mi ho dokrmovali flaskou, navic mi dali na kojeni kloboucek na bradavky, kdyz videli, ze se pry nechce prisat...
Jak nas pustili domu, byla jsem nestastna, ze uz se mi syn bez kloboucku neprisaje, navic kdyz mu budu jeste davat odstrikany dokrm flaskou.... Nicmene zkousela jsem ho prikaladat bez kloboucku, dokrmy jsem zacala davat strikackou. Syn zesilil, pribral na vaze a dokonce se mi zacal prisavat na prso bez kloboucku, coz je pro me super. A ve 3 tydnech uz mi pije z prsa tolik, ze nemusim odstrikavat.

Taky jsem si lamala hlavu nad tim, jak to budu delat s odstrikavanim, kdyz pujdu se synem treba k doktorovi. Napadlo me, si odstrikat mleko dopredu, pry vydrzi cca 3 hodiny pri pokojove teplotě a v lednici vydrzi dyl,tak treba i ohrat trosku a vzit sebou do flasky. A pouzivat termoobal na lahve, tam by mohko mleko chvilku vydrzet. Pocitala jsem s tim, ze s tak malym miminkem stejne pro zacatek nebudu nikde moc dlouho.... Jinak me nic jineho nenapadlo, protože doma mam jen manuální odsavacku a nedovedu si představit to ssebou nekam nosit ☹

Ale sam syn me mile prekvapil, kdyz mi zacal za tak kratkou dobu pekne pit sam a hlavne pije sam fakt dostatecne.
Treba to bude tak i u vas, ze mala vam zesili a postupne bude pit z prsa dostatecne sama.

sunflowerr
29. bře 2018

Jinak kdyz jsem si mleko odstrikala a dala pak i do lednice do sklenicky, ohrivala jsem ho ve vodní lazni

bohdanak
30. bře 2018

@maja737 Kojte. Zkuste to. Zabojujte. Vrátí se vám to v klidném miminku.

iveee
30. bře 2018

Odsavala jsem pul roku. Mela jsem budik nastaven po 3 hodinach. Mliko jsem prubezne davala do lednice (max 24h) anebo kdyz bylo vice,tak mrazila. Odsavacku jsem tahala vsude s sebou. Kolikrat jsem odsavala v aute cestou do Motola. Mrazene mliko jsem nechavala roztat v lednici a potrebnou davku ohrivala ve vodni lazni nebo ohrivacce. Ale postupne jsem nezvladala plnit denni davky. Bohuzel s malym to bylo komplikovane. Byla jsem rada i za to odstrikane hlavne v zacatcich.

dvork
30. bře 2018

Odsávala jsem 5 měsíců (dvojčátka se nám narodila ve 29tt, měli oba problémy s plícemi a dlouho to zkrátka neudýchavali), laktační poradykně mi opakovaně pomáhala, ale nepodařilo se plně kojit, někdy to i přes veškerou snahu prostě nejde. Je třeba se tím netrápit, samotný předčasný porod je taková psychická i fyzická zátěž, že je malým zázrakem, když si miminka udrží laktaci. Kdo zažil, pochopí. Poradím alespoň v čem ohřívat mléko, když není poblíž elektrika - https://www.feedo.cz/avent-sada-na-ohrivani-lah... Jen v horké vodě se mi dobře ohřát nedařilo, chce to nalít do uzavřené nádoby, aby teplo neunikalo. Měli jsme doma i elektrickou ohřívačku od Aventu, která udržovala teplotu, protože někdy trvalo krmení obou dětí dost dlouo.

dvork
30. bře 2018

A Medela Swing Maxi je dobrá volba, není od věci si pořídit tu podprsenku na držení nástavců (nebo vyrobit doma z nějaké sportovní), volné ruce se hodí.

ninanela
31. bře 2018

Odsávala jsem 3 měsíce,ale fakt poctivě každé 3hod,í v noci.Mala byla neklidná při kojení,mlela sebou,nevěděla jsem proč to tak je,zkoušela jsem vše. Pak jsem radši začala oddávat.Ale bez pomoci rodiny bych to nezvládla. Byla jsem nevyspala, odsávala jsem asi 40min.,poctivě každé 3 hod.Laktace nepoklesla, naopak jsem pak měla problém s nalivanim prsou.Ve 3m jsem řekla že to takto nejde,nikam jsem s malou nechodila,stále jen odsavala.Mela jsem naodsavany plný mrazak. Ve 3m jsem naposledy zkusila nakojit a přestat s odsáváním. Prilozila jsem ji k prsu a ona sa napila a vydržel a!Ve 3m kdy jsem ji krmila pouze flaškou!Pak jsem ještě musela chvilku odsávat,protože nestihala prsa, než se laktace upravila. Kojila jsem 19m.

maja737
autor
31. bře 2018

Tak prave odstrikavam a ctu Vase prispevky.jsme jeste v porodnici, maly ma 35+6, samozrejme ho zkousim prubezne prikldat. Nekdy nesaje vubec, nekdy vytahne dokonce i 20ml. Jinak z 1 prsa odsaju cca 40ml, z druheho 20ml (k nemu ho ani neprikladam, kdyz netece...musim rici, ze je to casove vemi narocne (Odsavam kazde 3h). No, uvidime, jak to pujde, kojit bych chtela. Ale s tim, ze k tomu jeste doodsavat, to asi dlouho nevydrzim
Pokud se kojeni casem nezlepsi, je casove pohodlnejsi to odsavani a z flasky to vypije za par minut. Jojo ,jinak ja mam medelu freestyle- k te byla v akci i ta podprsenka. Koukala jsem i po ohrivackach do auta. No - chci byt pripravena na vsechno. Kdyby se maly rozkojil, bude to pro me uzasny bonus. Ale nechci to lamat za kazdou cenu. Muj prvi kluk zrejme moc nesal a jedl v noci temer porad (porad brecel a pribiraljen tak tak) - a to jsem se rok nevyspala. Bylo to strasne- spat po 20minutach.pokud by se nacpal jako muj druhy syn a vydrzel s tim 3 hodiny, beru takove kojeni vsemi deseti 🙂

dupys87
31. bře 2018

Necetla jsem vsechny odpovedi, pridam svoji zkusenost. Syn je 37+1, 2800 g, zpocatku se neumel prisat pres kloboucky na vpacene bradavky. Mlika taky bylo malo. Ale poctive jsem odsavala co 3 hodiny, prikladala a krmila z lahve a nyni po 4 tydnech uz kojim normalne. Syn zesilil, bradavky se vytahly. Mnozstvi mlika se postupne zvetsilo a mam odsate zasoby v mrazaku. Ohrivala jsem ve vodni lazni, na ven horkou vodou v termosce. Platilo pravidlo 3 hodiny pri pokoj.teplote, 24 v lednici, pak do mrazaku. Odsavani je otrava, ale nesla bych hned na UM, aniz bych to zkusila. Tech par tydnu nepohodli a zdlouhavy prace kolem za to stalo. Nerikam, ze to vyjde vsem, ale psychika je silna a je dobre se nevzdat hned. Mam odsavacku medela swing na 1 prso, takze ano, trvalo to dlouho. Syn ve 2 tydnech lezel na JIP a verim, ze mu moje mliko pomohlo to zvladnout. Vozili jsme kazdy den.

emamaira
31. bře 2018

Jste velmi krátce po porodu, laktace se ustaluje az po trech mesicich. Odsavejte opravku kazde 3 hodiny, ono to pujde🙂 hodne pijde, kouknete po homeopatikach na podporu laktace, odsavacku mate super, taky pomuze. Podivejte se na facebooku na skupinu Materske mleko bez kojeni, najdete tam spoustu rad, jak navysit laktaci, skladovar mleko atd. Taky mam nedonoseneho chlapecka, dva dny po porodu musel na operaci se srdickem, takze jsme poprve prikladali az tyden po porodu, nikdy se neprisal... Odsavam uz treti mesic a je plne na MM.

maja737
autor
31. bře 2018

Ja rodila 33+3tt, dnes je 35+6tt. Jsem si ho rano dala postele na kojeni - sal 20 min a vytahl 10ml..a take kojim s klobouckem - kdyz ho sundam, moc mu to nejde ☹ No uvidime, kazdopadne moc moc dekuji.

dupys87
31. bře 2018

@maja737 opravdu vydrzte, je jeste malicky, nema silu...Taky jsme to tak meli, nez se syn dostal na 3 kila a nesel mu ani kloboucek. Ze zacatku jsem ho prikladala tak 1-2x denne, kdyz jsem zjistila, ze nic moc nevytahne. Jen by se unavil. S lahvi a prechodem na prso problem nebyl. Pouzivali jsme lahev Anticolic od MAM( maji v DM). Hodne stesti!