Lze užívat antibiotika během kojení?

Zodpovězené
23. dub 2019

Dobrý den,

chtěla bych se poradit ohledně mého problému. Měla jsem horečky a angínu. Lékařka mi řekla, že mám máleho odstavit a užívat Augmentin 625. Na internetu jsem četla, že můžu kojit i při braní antibiotik.

Jaký je Váš názor na užívání antibiotik během kojení?

Děkuji!

Dobrý den.

Užívání léků během kojení je tzv "velké téma". Většina léků totiž neprochází testováním a je i velice individuální, kolik účinné látky se může do MM dostat. Každá jsme jiná. Rozhodně však lze říci, že množsví účinné látky se do MM dostane (pokud vůbec), tak v naprosto minimálním množství. Většina volně prodejných léků a i léků na předpis na běžné nemoci - angína, chřipka, záněty, virozy je s kojením bez potíží slučitelná. Opatrná bych byla v případě silných kortikoidů, některých psychofarmak a v případě léčby vážných omenocnění (onkologická onemocnění, roztroušená skleroza atd).
Augmentin je při kojení vhodné antibiotikum a není třeba odsávat a krmit po dobu užívání dítě jiným způsobem. MM neztrácí svou hodnotu a není pro dítě nijak nebezpečné. Může se u dítěte objevit např mírný průjem, může se mírně změnit chuť MM, či snížit laktace, a to vše se po dobrání léků opět upraví. Dlouhodobé výhody kojení výrazně předčí dočasné riziko průniku účinné látky do MM v zanedbatelném množství.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová