Nedaří se mi kojit. Mám rozkousané bradavky, dcera je nespokojená. Jak kojit?

Zodpovězené
11. čer 2019

Dobrý den, náš problém je následovný.

Malá se přisála už na porodním boxu krásně, v porodnici jsem ji přikládala na požádání, třetí den pořád a na hodně dlouho, jinak byla nespokojená, pořád od prsu k prsu, výsledkem byla úplně zničená prsa, sedřené jak o beton a neskutečně bolestivé kojení. Po příchodu z porodnice jsem s ní skoro týden ležela v posteli, i tělo na tělo. Kojila jsem klidně dvě hodiny v kuse, samozřejmě často prso jen dudlala a zlepšení bradavky v nedohlednu. Psychika na bodu nula, malá při odložení od prsa nespokojená. Začala jsem odstřikávat a dokrmovat, malá je spokojená a spinká, ale tohle není cesta ke kojení. Proto jsem se po dvou dnech znovu odhodlala ji přiložit. Bolest mírně ustoupila, což je velké pozitivum, ale nezlepšilo se to, napije se z obou prsou, dohromady pije třeba hodinu, ale není spokojená. Když dám k tomu příkrm, spí jak dudek. Piju vodu, kojící čaje a k tomu homeo, efekt se ale nedostavuje. Prosím o radu.

Děkuji

Dobrý den.

Miminko je ještě malé, vše je v počátcích a vše se dá ještě napravit relativně snadno. Je skvělé, že jste se znovu odhodlala kojit i to, že kojení již tolik nebolí. Na počátku se často stává, že miminko při přisátí maminku poraní a bradavky poté bolí. Také je pravda, že při častém kojení je kůže bradavek a dvorců podrážděná.

Především je důležité mimiko správně přikládat, a to na hodně otevřenou pusinku. Zkusit můžete také tzv. samopřisátí - položte si miminko na sebe v savčí poloze a nechte jej, aby si bradavku našlo samo. Přisátí by nemělo řezavě zabolet. Pokud jsou bradavky citlivé, podrážděné, mazejte kokosovým olejem, Purelanem apod.

Co se týče dokrmu, velmi se přimlouvám k tomu, abyste zcela zrušila lahvičku. Miminko si kazí způsob sání a lahvička zvyšuje riziko, že Vás při kojení opět poraní. Lahvička a prso se sají naprosto odlišně. Pokud je dokrm opravdu nutný (miminko by váhově neprospívalo), zkuste dokrm cévkou přímo při kojení (www.infookojeni.net) Množství dokrmu postupně snižujte až do úplného zredukového a plného kojení.

Při každém kojení často střídejte prsa, zkuste kojit v savčí poloze a velmi doporučuji hodně kojit v noci.

Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová