Nespustila se mi laktace. Co dělat?

mmmartuska
19. bře 2017

Pěkný večer. V úterý se nám narodilo mimčo, ale už v porodnici jsme měli problém s laktací. Malá se přisává pěkně, dle sester správně, v pusince má bradavku i dvorec, ale mlíko se mi zatím nespustilo. V porodnici jsem dokrmovala , s tím, že to chci zkoušet, takže dokrmuju přes malíček a stříkačkou. Ani doma se to ale nezlepšilo. Z prsu vymáčknu jen pár kapek, dneska jsem poprvé odsávala odsávačkou a také nic. Zkouším všechno - čaje, ricinus communis ch5, masíruju prsa pod teplou vodou, hovězí vývar, dala jsem si pivo, ale zatím vše bez účinku. Malou přikládám jak jen to jde, saje třeba půl hodiny, ale pak stejně musím dát um, strašně pláče a já nemám to srdce jí nedat, když už se pak přisávat nechce. Máte ještě nějaké tipy? Jak dlouho může trvat než se laktace rozjede? Strašně moc chci kojit a je mi líto, že nám to nejde. Děkuju

kekulice
19. bře 2017

@mmmartuska vyzkoušej more milk od motherlove, jsou to bylinky. Fungují velmi dobře. Jinak přikladat pravidelně a hlavně v noci, protože v noci se tvoří nejvíce mléka. Hodně pít a na kontrolu bych si pozvala dobrou laktační poradkyni. Prsa je dobré masírovat teplou sprchou. Hodně štestí!

denisa060491
19. bře 2017

Pekny vecer i vam.Zkuste jeste odsavat a hlavne se zkuste hodit do pohody.ja byla po cisari a to me hodne psychicky ovlivnilo a i to,ze nektere ty sestry na me byli docela odporne.mleko mi nastupovalo velmi pomalu a maly porad plakal.musela jsem pak jezdit na dormy.hodnejsi sestricky si nas maminky co meli problem volaly na odsavacku.nastoupilo mi az doma,ale moc dlouho to nevydrzelo.asi jsem ho mela malo nebo mi poklesl hormon.kojila jsem 2,5 mesice plne pak uz jsem musela dokrmovat umelim a nakonec jsme davali umele porad.normalne dal miminko prikladjte a pak dejte to umele a po kazdem kojeni odstrikavat i kdyz nic nepotece a uvidite jestli se vam to rozjede.moc bych vam to prala,protoze sama vim jaky je to pocit a i ted co ma maly osm mesicu me to nekdy sebere,ze nekojim.takze pevne nervy a at se vam to rozjede.

mmmartuska
autor
19. bře 2017

@kekulice děkuju, zakoupím. LP zítra zavolám

mmmartuska
autor
19. bře 2017

@denisa060491 děkuju, ta pohoda mi chybí, je mi to fakt líto a bulím, že to nejde.

viridie
19. bře 2017

@mmmartuska ahoj a určo si zavolej LP, nejlepší jsou z Mamila http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do.... Rozjetí laktace někdy opravdu trvá, hlavně přikládat co to jde a v noci především a dokrmovat po suplementoru, dítě papá a zároveň stimuluje prsník https://www.modrykonik.cz/suplementor/ Bezva bylinky jsou pískavice řecké seno a benedikt lékařský. držím moc palce ! 🙂

drakenn
19. bře 2017

No prvni dny po porodu se nespousti mleko ale mlezivo.. Takova jako voda..taky jsem z toho byla nesva.. Nemam mleko! Nebyt moji kamaradky, tak hned nasadim UM. Budte v klidu a verte svemu telu.. Mimi si vytahne co potrebuje.. Me to trvalo cca tyden, nez se mi soustilo "mleko". A malem jsem to vzdala.. Dite nemusi kricet hlady.. Hodne noste,spete s mimcem a davejte pit..

denisa060491
19. bře 2017

@mmmartuska ja potom taky.maly mi zacal spavat ve 2,5 mesicich skoro celou noc.budil se ve tri na papani a pak zase spinkal.po sesti nedeli se mi objevila znovu menstruace a maly potom ke konci prso moc nechtel,tak jsem odstrikala a dala mu to ve flasce.techniku sani nam to nepokazilo,ale z kazdym novym cyklem mi laktace klesala.na zacatku prosince uz jsem odsala jen 20 ml.stresovala se a dokonce jsem byla docela hnusna na syna.to jsem si rekla,ze si to nezaslouzi a prestala odsavat.potom uz jsem byla vice v pohode.to ze nase deti vyrustaji nasunaru vubec neni znamka toho,zebychom byly spatne maminky.proste jsme udelali vsechno proto abychom mohli kojit a z nejakeho duvodu to bohuzel neslo ☹ takze hlavu vzhuru

denisa060491
19. bře 2017

@mmmartuska A reci typu: kojit muze kazda,nejsou pravdiva.

mmmartuska
autor
19. bře 2017

@denisa060491 včera jsem si ještě říkala, co bude bude, pokud kojit nemám, tak nebudu, i kdybych se na hlavu stavěla,no a dneska to na mě dolehlo.

soleilll
19. bře 2017

@mmmartuska Předně přeju pevné nervy a rychlé nalezení psychické pohody, což bude teď, v největší hormonální smršti, dost složitý. S kojením jako takovým neporadím, ale spíš tě chci podpořit v tom, aby sis pokud možno nic nevyčítala, když by se nakonec kojení nepodařilo. Ujasni si, co všechno do toho chceš dát, jakou dobu (bolest, snahu, finance,...) do toho jsi ochotná a schopná investovat. Když se to nerozjede, skonči a bez výčitek sáhni po umělým mlíku. Dítě hlady neumře, neboj se. Když to ale fakt nejde, nemá smysl sebe i mimino zbytečně trápit... Držím palce, aby tohle období proběhlo rychle a dopadlo to podle tvých představ.

denisa060491
19. bře 2017

@mmmartuska Znam to.ja si ted rikam jestli to nekdy vubec prestane dolehat 🙂

verusky
19. bře 2017

@mmmartuska hlavne dobre spi, odpocivej a pij. a najdi klid, radost. cokoliv, co Ti vykouzli usmev na tvari, pohodu v dusi, si ted doprej. knizka, dobrota, caj, svicka, vtipy, komedie. kdyz se upnes a budes moc chtit, tlacis na pilu. kdyz se zklidnis, telo se dostane do rovnovahy a s dostatkem tekutin, s miminkem blizko sebe, by ses mela rozkojit. umele mleko kup, ale ja bych si spis verila. jsi zena, mas dve krasna, zdrava prsa, porodila jsi krasne, zdrave dite. pokud najdes klid a viru, spusti se mlicko. moc drzim palce. (mne prvni dcera zase nechtela pit, mleko prislo po sesti dnech, ale ona ho nevysala- mela jen 2,7kg, takze jsem tri tydny jen odstrikavala a davala z flasky... pak jsem ji ucila na prso a nastesti se zadarilo. take jsem zkraje plakala, je to prirozene...).

domkour
19. bře 2017

@mmmartuska já to měla taky tak.. ale bohužel ani po měsíci a půl se nic nezměnilo, prostě se mi mléko nedělalo, takže malá vyrostla na nutrilonu. Taky jsem se snažila, čaje, homeopatika, dostatek tekutin, odsávačka atd. ale prostě to nešlo :-/

zuzacek26
19. bře 2017

Kojila jsem 5 týdnu,veškerý čas trávila na odsavacce, ani jsme kvuli tomu pořádně nespala. Následovaly 2 zánety prsou s vys.horeckami a pak me nejlepší rozhodnutí přestat kojit. Mala hned přijala lahvicku a my dvě byly nejspokojenejsi. Po zdravotní stránce byla na tom lépe než kojene děti. Takze za me nic nehrotit, nepůjde to - nevadí.nic se neděje

krystalka
19. bře 2017

Mně se taky v porodnici spustilo mléko až po několika dnech....ale nakonec jsme řešili úplně jiný problém - ačkoli jsem pak mléka měla dost, tak syn prostě odmítal sát, navíc měl ještě silnější novorozeneckou žloutenku, takže byl spavý a neměl moc sílu, byl i pár dní pod světlem....krmili jsme přes stříkačku po prstu a zkoušeli všechno možné, všichni mě akorát pořád stresovali, že to musíme pořád zkoušet.....bohužel nepodařilo se, vydrželi jsme asi 6 týdnů odsávat a krmit ze stříkačky, později už i z lahvičky, ale jak nesál, tak jsem nejdřív měla zánět prsu a pak mléka začalo ubývat....takže jsme nakonec skončili na Nutrilonu, který pil asi do 2 let....ale nic si nevyčítám, od té doby byl mnohem spokojenější a i já byla konečně po těch týdnech stresu v pohodě....dneska je mu 9 let, za svůj život měl 2 angíny a neštovice, první antibiotika až v 5 letech na tu angínu, jinak nemocný prakticky nebývá, sem tam běžná rýma, ale teď už třeba téměř rok neměl ani tu rýmu....je to daleko zdravější dítě, než všechny kojené děti, co kolem sebe máme...takže klid, ještě není nic ztracené a i kdyby to nakonec nevyšlo, tak to není konec světa....

eviicka
19. bře 2017

@mmmartuska můžu jen poradit, ať to ještě chvilku nevzdáváš, dělej, co děláš, odsavej, příkládej... Já šla z porodnice s malým plně na UM, protože mléko nebylo. Pak jsem ze sebe dostala jen minimum. Rozběhlo se to až ke konci druhého týdne a kojím plně už půl roku, kromě jmenovaného jsem ještě pila meltu. Pak mě pomohlo, dát se do pohody - uvědomit si, že šance pořád je, ale když ne svět se nezboří. A taky kojenecké váhy a vážení (hodně laktacnich poradkyň váhy nedoporučuje, ale mě každý gram navíc pozitivně nakopl). Držím moc palce.

eviicka
19. bře 2017

@mmmartuska a ještě něco, jak už to zaznělo, svět na tom nestojí. Když to nevyjde, tak nevyjde, děláš maximum, a pro miminko je nejdůležitější spokojená maminka.

fialovakobyla
20. bře 2017

@mmmartuska měla jsem to vlastně úplně stejně, takže chápu, jak se cítíš. Pomohla mi laktační poradkyně-pro mě hlavně takové ujištění, podpora v tom bláznivém období šestinedělí. Vlastně jsme s malou proležely šestinedělí (kojení, mazlení, zvykání), ale nakonec se to rozjelo krásně 🙂 A to jsem se těšila, jak hned po porodu vyrazíme na pořádnou procházku :D Z porodnice jsem odcházela také s umělým mlékem. Jak holky radí, důležitý je ten klid a pohoda, ke kterému se člověk dostává těžko, když si moc přeje kojit a ono to pořád nejde i když se člověk tak snaží...Taky mi pomohlo, že malá chtěla kojit hodně často, cca po hodině a hlavně v noci. Hodně štěstí 🙂

baris
20. bře 2017

@mmmartuska také mi to nešlo - první dcera byla uřvaná (chudák hlady), ale protože mi všichni říkali, že kojit musí každá 😠. No nemusí - dcera hubla, řvala ... Takže jsem jí dala sunar a od té doby jsem měla spokojené dítě a já taky.

Mladší to samé jak přes kopírák. A z druhým dítětem si opravdu nemohu na celé 6-ti nedělí lehnout do postele a snažit se rozkojit. Kde bych asi tak dala to starší - 1,5roků staré dítko???

betelgeuzz
20. bře 2017

Z čeho usuzuješ, že po kojení musíš dát ještě UM? Kvůli pláči? Ale dítě může brečet z různých důvodů. Jak přibírala malá, když jsi nepřikrmovala? A z toho, že nic nevymáčkneš, nebo neodsaješ, nic nepoznáš. Já odsála odsávačkou pár kapek, ale holky si vytáhly, co potřebovaly.
Asi by to chtělo pořídit kojeneckou váhu, někde ji půjčují dětští lékaři a zjistit, kolik vlastně malá při kojení vypije a podle toho se pak zařídit.

A moc nechápu, proč na dotaz, jak rozjet laktaci, se tu objeví plno příspěvků, komu se to nepovedlo a že vlastně UM je taky fajn.

verusky
20. bře 2017

@mmmartuska jeste me napada- jaky mas typ prsu? velka, mala? jestli velka, tam problem s laktaci nastava hodne casto, nejsou prime cesty... tam odsavacka naprosto nepomaha, nebo alespon u me ne. pokud mas velka, napis, dam rady, jak k mleku. hezky den preju! hlavne dostatek tekutin a klidu a hodne miminko 🙂

soleilll
20. bře 2017

@betelgeuzz Asi proto, že z úvodního příspěvku taky vyplývá, jak je tazatelka zoufalá a jak je jí líto, že to nejde, nedejbože, že to třeba vůbec nepůjde.

soyevita
20. bře 2017

@mmmartuska Myslím si,že vůbec žádný problém s laktací nemáš.To co popisuješ ,jsem měla taky tak.V porodnici mi holky šly s váhou hodně dolů,cpaly mi příkrm,ale odmítla jsem.Malá byla pořád na prsu.I doma do mě hustily,že má hlad.Ať dám UM.Každé dítě po kojení vytáhne další mléko ze stříkačky či lahve to není známkou hladu.Tím se neřiď.Na porodní váhu jsme se dostaly za měsíc.Pak už byla profík a přibírala 250-300g týdně.Kojila jsem i v noci,kvůli tvorbě mléka.To je nejdůležitější(mezi 2 a 5h).Kojila jsem ve 2 a ve 4h ráno.Žádné mléko jsem odstříkat nedokázala.Ani odsávačkou,ani ručně.
Co je dobré,tak melta,caro,weleda kojící čaj,dostatek tekutin,husté polévky a hlavně si věřit!!!!Střídat polohy-fotbalista,savčí atd.Klidně před kojením nahřát,pak se mléko spouští rychleji.
Odbourat dokrm a kojit,kojit ,kojit,i kdyby měla být na prsu "celý " den.Zalehněte do postele a odpočívejte.A uvidíš,že to půjde.Já rozkojila moji kolegyni z práce na dálku,odstěhovali se do jiného města.Dr.jí neustále cpal dokrm,že má málo mléka a malá hlad atd.Dotlačila jsem ji ke změně pediatra a kojí dodnes a ještě určitě bude kojit dál.
Důležité je,že malá nemá problém a přisátím.To je základ všeho.Nedávej alespoň jeden den dokrm a sleduj plínky.Miminka přibívají skokově,takže nejlepší je nevážit.DRŽ SE😉

becicka
20. bře 2017

Mám na to podobný pohled jak @soyevita. V porodnici mě "naučili" vážit před a po každém kojení, zapisovat, stresovat se u odsávání, i když nic neteklo a dokrmovat Bebou. Vedle ležící 17 letá holka měla mokrá kola na košili, sestřičky chodily... jó vy jste mladá, vy máte mlíííčka, miminko hladné nebude... já vedle zpocená až na prdeli bojovala o každý mililitr. Doma pak naprosto zoufalá a vystresovaná, že mi to nejde, jak píšou ve všech časopisech, zavolala jsem si laktační.
Řekla váhu, Bebu zahodit. Zalezte si s miminkem do postele a kojit kojit kojit. Vydržet. Plus samozřejmě vše, co už bylo napsáno výše. Manžel mi vařil vývary, mamka mi donesla meltu, homeopatika, čaje, horké sprchy, masáže, často přikládat. Mám to štěstí, že dítě chtělo často, takže možná co hodinu byla přisátá. I v noci! A pevnou vůli, už jsem to chtěla 100x zabalit. Ale dávala jsem si menší cíle... říkala jsem si, ještě tento týden dám, vydrž aspoň měsíc, pak když vydržím 2 měsíce, budu spokojená, jupí najednou už táhlo na 3 měsíc a já furt kojila. Neříkám, že to teklo proudem, ale prostě malé to stačilo a mně taky 🙂.
Teď nám táhne na 6 měsíc a tak 70% kojím a 30% dokrmím UM, když mám pocit, že má málo. Jsem na sebe pyšná i na malou, že to se mnou tak zvládla 🙂.

becicka
20. bře 2017

@mmmartuska
A začínala jsem stejně jako ty 🙂.

eviicka
20. bře 2017

@soyevita vážení není o tom kolik přibere dlouhodobě, ale kolik po kojení. Já jsem dítě trápit hlady nedokázala, můj syn nic zkrátka nevytáhnul, plakal opravdu hlady, hubnul dost. Před i po kojení jsem si ho vážila a pak dokrmovala UM, i přes to se to rozkojilo, právě naopak každých pár gramů, co měl po kojení navíc (a že to přišlo až za několik dnů), mi dodalo sebedůvěru.

betelgeuzz
20. bře 2017

@eviicka souhlasím, někomu to vážení naopak dodá důvěru, že dítě si něco vytáhlo a zbytečně nepřekmuje UM.
Taky je to u každého dítěte jiné, starší byla malinká, ale visela na prsu pořád, díky tomu i pěkně přibírala, já si ji ze začátku jen občas doma zvážila, zda přibírá. Ale mladší kojení moc nedala, nepřibírala a já až díky kojenecké váze zjistila, že skoro nepije. Takže jsem ji nakojila a podle zvážení a zjištění, kolik vypila MM dokrmovala odsátým MM, případně UM, tak aby se rozpila. Nebýt váhy, tak zkončí buď úplně na UM, nebo na kapačkách kvůli dehydrataci.

betelgeuzz
20. bře 2017

@soleilll takže ji napíšeme, že já jsem taky bojovala, ale nakonec to stejně nešlo. to jí určitě pomůže 😉

astyna
20. bře 2017

Přidávám se. Mě se mléko spustilo až téměř 4 měsíce po porodu. Do té doby max voda jemně do bíla nebo co. Malý z toho zhubnul docela fest. Takže vyrostl na Bebivitě. Co se změnilo od 4.měsíce? Dala jsem se do kupy psychicky, srovnala si v hlavě, že kojit nebudu a šmitec, začala malého nosit (časté pražské výluky v dopravě). A ejhle...malému je 16m a občas si ještě cucne 🙂

Fakt záleží na psychické odolnost a hormonální rovnováze po porodu. Ale řeknu ti - to, jak je matka matkou, se neodvíjí od toho, zda kojí nebo ne 🙂 Já byla v obou táborech - kojící i nekojící.

astyna
20. bře 2017

@betelgeuzz

A ty myslíš, že ji pomůže věta - kojit může každá, špatně přikládáš nebo tak? To už přece sama ví. Takže lepší trápit dítě hladem, aha...