Neustálé kojení ve 14 měsících. Jak postupovat?

Zodpovězené
18. čer 2019

Dobrý den,

můj dotaz je poněkud opačného charakteru než většina zde. Synovi je rok a 2 měsíce a je závislý na kojení, respektive na prsou, protože často ani nepije.
Když se narodil, měli jsme s kojením a přibíráním potíže, kojila jsem ho proto, co nejvíc a zvládli jsme to bez dokrmů. Od malička ale potřeboval neustále něco dudat - pomohl dudlík, který občas má (ale není na něm závislý).

No a teď ten problém - posledních několik měsíců chce k prsu téměř vždy, když se ke mně přiblíží (hlavně tedy doma či někde uvnitř), klidně co deset minut. Pár minut si "podudá" (někdy déle) a odejde. Když odmítnu, následuje velká scéna... občas pomůže rozptýlit pozornost, nebo odnést pryč.

Můžete mi poradit, jak postupovat? Jsem už z toho hodně vyčerpaná, navíc to není moc pohodlné. Vím, že kojení není jen o stravě, chtěla jsem kojit co nejdéle, navíc je to jediný zaručený prostředek na uklidnění (a v noci na uspání), na druhou stranu nemůžu být celé dny s dítětem na prsu (a opravdu to trvá několik měsíců).

Setkala jste se s tím někdy?

Moc děkuju!

Dobrý den,

s podobnými potížemi se setkávám velmi, velmi často. Váš syn není závislý na kojení, ale na pocitu bezpečí, klidu a lásce. Na tom bych rozhodně nic neměnila. V tomto věku prochází bouřlivým psychomotorickým vývojem, v krátké době se děti naučí lézt, chodit, zdolávat překážeky. Jejich obzor se neuvěřitelně rozšíří. To je na jeden malý mozek moc a moc práce, informací a podnětů. Není divu, že se chodí ukolíbat a vypnout k mámě.

Co můžete zkusit, je postupně dávat kojení určitá pravidla. Zkusit jej (tak jak píšete) oddálit, posunout. Děti mívají pro kojení svá označení - gesto nebo sousloví - baba, dede, bebe, miko, apod.

Zkuste v době, kdy syn požádá navrhnout jednoduše, že až za chvíli, nebo dobře, ale ne tady, půjdeme do ložnice apod. Zkuste syna učit, že kojení je záležitostí dvou a oba jeho aktéři by jej měli odsouhlasit. Pochopí tak respekt k Vašim přáním a potřebám, naučí se trpělivosti.

Vždy však svůj slid dodržte. Postupně můžete pravidla rozšiřovat - např kojíme jen doma, kojíme jen ráno, kojíme jen večer, kojíme jen v soukromí tak, jak vám bude vyhovovat. Při dlouhodobém kojení, kterého jsem zastáncem se musí cítit dobře obě strany.

Držím palce, ať se zadaří.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová