Odmítá dcera prso proto, že si už zvykla na láhev?

Zodpovězené
25. bře 2019

Dobrý den,

moje dcera má 16 dní a snažím se ji kojit. Když se narodila, tak vážila 3,74 kg a po 2 týdnech už 4 kg. V nemocnici nám kojení moc nešlo, protože jsem měla velmi bolestivé bradavky, které krvácely při každém kojení.

Zkusila jsem to s kloboučky a šlo to lépe. Bradavky se zahojily. Ale pár dní poté, co jsem přestala kloboučky používat, je bolest zpět.

Šla jsem za laktační poradkyní a ta mi ukázala, jak dcerku správně přiložit, aby sála mléko. Měla jsem pocit, že dcerka nesaje, že jen používá bradavky jako dudlík. S poradkyní to šlo úplně bezbolestně. Když jsem kojila sama, tak se znovu dcerka nechtěla přisát. Jakoby nechtěla pořádně otevřít ústa a každou chvíli usínala.

Dnes ráno jsem se probudila s nalitými prsy a při dotyku i bolestivými. Když jsem dcerku začala kojit, tak zase usínala. Pak si ještě vzala i láhev a vypila dalších 70 ml mléka z prášku. O hodinu později dalších 50 ml.

Je možné, že si dcerka tak moc zvykla na láhev, a proto už nechce kojení?

Děkuji

Dobrý den, nemyslím, že je již pozdě a že by si dcera navykla na láhev. Je ještě malinká, instinkty pracují na plno. Správně však tušíte, že láhev kojení neprospívá. Bolestivé přikládání je velmi pravděpodobně způsobeno tím, že dceru dáváte na prs moc brzy, když ještě nemá otevřenou pusinku. Velmi doporučuji tzv samopřisátí, které je u takto malých miminek velmi úspěšné. Miminko si položte to tzv savčí polohy (www.prirozenekojeni.cz), ideálně nahatou nebo jen v plence. Vy také nejlépe do půl těla v polosedu/pololehu, udělejte si pohodlí. Nechte dceru, ať si prs najde sama, pomáhejte, přibližujte, chovejte, laskejte. Miminko se přisaje samo, instinktivně a správně. Takto se miminko kojí samo, tak jak chce a jak mu to vyhovuje. Poloha zvyšuje instikty, spouští laktaci, podporuje kojení. Pokud bude nutné dokrmit, zkuste dokrmit cévkou přimo při kojení (návod na www.infookojeni.net). Nic není ztraceno a je veliká šance, že se plně rozkojíte.
Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová