Odstavení ročního dítěte, nebo tandemové kojení?

kolokolomlynsky2
2. led 2018

Zdravím,

mám doma 10,5 měsíce (71 cm, 8,5 kg) starou dceru a zároveň jsem ve 32 tt. Bráchu dostane dcera k prvním narozeninám. Aktuálně řeším problém s případným odstavením dcery. Stále ji kojím cca 5x za 24 hod, jinak do ní tekutiny prostě nedostanu, nepije UM, ani vodu, čaj, džus.. Příkrmy zvládáme jakž takž 3x denně.
Kojení mě teď už hodně unavuje, a nejradši bych ji před druhým porodem odstavila, ale myslím, že to ještě hodně potřebuje, určitě po duševní stránce.. Zároveň si neumím představit, že kojím dvě děti. Dcera od začátku pokaždé vypije obě prsa, až do 5 měsíců jsem ji kojila po hodině a půl a stejně jí to nebylo dost. Takže mám strach, že pokud budu kojit obě, nebude jim to stačit.
Nějaké rady, co s tím? Pokud odstavit, jak na to u tak relativně malého dítěte, které navíc jinak nepřijímá tekutiny? Pokud kojit obě, co po dobu až budu v porodnici (lahev dcera odmítá a odstříkat mi teď už stejně nejde...) jak to vlastně probíhá, každé dítě jedno prso? Bojím se, že se z toho nakonec picnu já, protože budu vynervovaná, aby to šlo..
Doktorka mi řekla v žádném případě tandem, dceru odstavit tak, že na víkend odjedu a nechám ji s tatínkem samotnou, ale z toho se mi svírá srdce jen na to pomyslím. Možná je to ale jediná cesta, opravdu nevím. Pokud máte nějaké tipy či osobní zkušenosti, které by nám mohly pomoci, budu vděčná.

pavca1982
2. led 2018

Já si myslím, že pomůže právě pobyt v porodnici.Já takhle odstavila prvního syna, čekala jsem druhého a byl problém musela jsem kvůli krvácení do nemocnice, přišli tam za mnou na návštěvu malému byl rok a čtvrt tenkrát jsem ho tam nakojila naposledy. Malá nepřijímá tekutiny, protože nemusí je kojená, ale věř, že až bude doma s taťkou vezme to jiný obrat.Nejhorší to bude asi nakonec pro Tebe , budeš z toho mít nervy což je přirozené.Oni to zvládnou uvidíš i když si to teď nepřipouštíš.😉

j.a.n.i
2. led 2018

@kolokolomlynsky2 Mám zkušenost s tandemovým kojením... rozdíl mezi dětmi mám tedy 2 roky, ale tou dobou byl starší kojený taky minimálně tak jak píšeš ty. Po dobu co jsem byla v porodnici se neodstavil, po příchodu z porodnice plynule pokračoval v pití. Jinak já staršímu dávala dopít prso po menší, tím se zajistila lepší stimulace a pokud chtěl ještě tak i z druhého a při dalším kojení zas opačně. Jinak mě tandem vyhovoval a i díky němu byla mladší kojená do 3 let, protože když v nějakých 4 měsících bojkotovala kojení, tak tvorbu mlíka udržoval ten starší, jak kdyby to tušil, odstavil se sám chvíli poté, co bojkot přešel.

@pavca1982 No, s tím obratem bych si nebyla tak jistá, mě starší vydržel nenapít se třeba celý den a čekat na maminku...

misa357
2. led 2018

@kolokolomlynsky2 Čím to doktorka odůvodnila?

rebe
2. led 2018

Nevím, jestli ti tím nějak pomůžu... Ale obě moje děti měly kolem roku totální závislost na kojení, kojila jsem skoro pořád, v noci se na kojení budily snad co hodinu. Nedovedu si představit odstavovat je přesně v tomhle období, kdy to kojení tak moc potřebovaly. Mně osobně tvoje holčička připadá ještě malinká a určitě bych se alespoň pokusila o tandem. Ale pokud máš po konzultaci s doktorkou vážné důvody do toho nejít a na tandemové kojení se necítíš, doporučila bych ti odstavit co nejdřív, dokud kojíš relativně málo. Určitě bych to nenechávala na odstavení díky pobytu v porodnici právě kolem toho roku. Je mi jasné, že každé dítě je jiné a u vás nic takového nastat nemusí, ale setkávám se s tímhle závisláckým obdobím kolem roku ve svém okolí i tady na koníkovi docela často.

jaaaninda
3. led 2018

@rebe mě se zase malého podařilo odstavit přesně v roce, ani odstavení nezaznamenal a o prso si neříkal 🙂 každé dítě je jiné.
@kolokolomlynsky2 jestli je malá závislá na kojení, tak bych to asi nelamala pres koleno.

konidana
3. led 2018

Odstavení rozhodně není jediná cesta. Mě to dr také doporučovala při druhém těhotenství. Dceři byl ale už rok, když jsem otěhotněla. Kojila jsem ji ještě 3 měsíce a nakonec jsem ji v 15.m odstavila ze dne na den - byla to závislačka, kojení co hodinu přes den a nad ránem. Podle rady doktorky a i na nátlak manžela. Zpětně vidím, že to bylo lepší i kvůli mé psychice. Ale po narození 2. si kojení ještě pamatovala a chtěla zase ochutnávat, ale za těch půl roku už ztratila techniku sání, takže tandem se nekonal. Fandím ti abys zvládla tandem, ale nehrotila bych to :D

pajounek
3. led 2018

Zkusenosti sice nemam, ale doma jsem kolem roku mela taky zavislacku 🙂 jedla i docela pila normalne taky, ale na spinkani nezabralo nic jineho. Plakala nez se zase neprisala a byl klid. Odstavila jsem az kdyz ve 20m prispinkala dve cele noci bez probuzeni.
Takze dopredu bych to asi neresila, jen budes mit nervy a nechala bych tomu volny prubeh. V porodnici zkus treba nadstandard, at s tebou muze byt delsi dobu i tam a uvidis. Drzim pestu a preju hodne stesticka 🙂

olga_
3. led 2018

@kolokolomlynsky2 Poslala jsem ti pozvánku do skupiny Dlouhodobé kojení a přirozený odstav. Tam je spousta žen, které kojí tandemově a určitě dobře poradí jak na to, aby to bylo co nejpohodovější.

mariti
3. led 2018

@kolokolomlynsky2 Taky jsem to řešila, idyž teda později, ve 14 měsících syna (otěhotněla jsem v necelém roce). Kojit jsem chtěla dál, ale když se těhotenství vážně zkomplikovalo, tak jsem musela stejně přestat, mimo jiné jsem brala hormony a to jsem nechtěla,aby šlo do malého. Vtipné bylo, že se ukázalo, že už pár týdnů zřejmě mlíko skoro nemám, že to byla spíš hra na kojení a šlo vyloženě o psychiku a ne o mlíko. To už jsem kojila ale jen ráno, myslím. Takže odstav byl nakonec úplně v pohodě. V té době už jedl a pil pěkně. Je ale fakt, že tvá dcera je ještě docela malá. Myslím, že uvidíš podle okolností - holt potřeby matky jsou někdy jiné, ale ať se úplně nevyšťavíš, mysli na sebe (a na miminko).

https://mkczasmodrykonik.vshcdn.net/img/photobl...

kolokolomlynsky2
autor
8. led 2018

@misa357
nařídila mi to dětská doktorka, že prý pak nebudu mít dost mléka pro obě, budu vynervovaná a nebudu kojit ani jedno.. že už je velká a mám jí od teď do tří let dávat umělé mléko. Nevím no. Když to takhle řekne, tak to zní moc pěkně a jednoduše... I když stejně nechápu, proč roční dítě odstavit a pak mu dávat tak dlouho UM.

Děvčata moc Vám všem děkuju za zkušenosti. Na prosbu manžela jsme včera zkusili nedávat už noční kojení a vydržela jsem asi do 4 do rána, pak už jsem plakala s ní a bylo vymalováno 😝 Takže to asi nechám být, až budu v porodnici, tak se uvidí co dál. Třeba to zvládne hladce a odstaví se, třeba prostě 3 dny počká a bude jí stačit napít se během návštěv.. Pokud se neodstaví, budu jí dávat dopít prso po mladší jako @j.a.n.i . to je super nápad, vůbec mě to nenapadlo.

@olga_ moc děkuji za pozvánku, zkusím probrat ještě tam 🙂

sasetkap
8. led 2018

Naopak. Vůbec bych se nebála, že budeš mít málo mléka. Pokud je starší pprsomil ,krásně to pomůže s rozkojením. Starší mi pil "přebytky", ulevoval Před kojením i po něm. Mléka jsem měla víc než pro oba dohromady. Uvidíš, jak se bude k celé situaci stavět starší, nechala bych to na nich a určitě nic na sílu a zbytečně dávat um ,když bude chtít tvé mléko. Ach ach, lékařka a tvrdí takové bludy. Držím pěsti, ať to je ke spokojenosti tvé a tvých dětí.

j.a.n.i
9. led 2018

@kolokolomlynsky2 A popřemýšlela bych o jiné doktorce, jsi dospělá, nikdo ti nemá co nařizovat, cor takhle dopředu, když houby ví co bude, mnohdy naopak ten starší uržuje laktaci, pokud mladší pije blbě.

astyna
9. led 2018

Já bych neřekla, že bude nedostatek, ale trošku bych se bála toho, že mléko bude "zmatené" z toho ,co má tvořit v jakém složení. Vždyť potřeby kojence jsou jiné než batolete, vč. imunity. Já bych teda nekojila dvě děti najednou. Ale to je tvé rozhodnutí.

PS: Um jsem dávala jen do roku a něco, od té doby plnotučné mléko kravské a poté už běžné polotučné. Batolecí jsem vůbec nekupovala.