Poporodní deprese a kojení. Zkrátí nekojení psychické problémy?

Zodpovězené
26. čer 2019

Dobrý den,

po prvním porodu se mi rozjela poporodní deprese, nebo úzkostně depresivní porucha. Už v porodnici jsem byla taková mimo, nedokázala jsem se soustředit atd.

Laktace mi nastoupila asi třetí den a rovnou jsem z prsou dostávala kolem 60 ml. Zajímalo by mě, jestli při případném dalším porodu, pokud nezačnu kojit vůbec, jestli budu tak psychicky mimo jako při prvním porodu, nebo jestli to přejde dřív?

První jsem přestala kojit v 8 týdnech na radu laktační poradkyně, když se mi začaly rozjíždět ty psychické potíže. A také jsem se chtěla zeptat, jestli se laktace v porodnici zastavuje chemicky.

Děkuji za odpověď.

Dobrý den.

Nevím, zda Vaše potíže byly přímo spojeny s porodem a dobou poporodní.

Obecně platí, že kojení snižuje riziko poporodních depresí a dalších psychických potíží. Přesněji řečeno nejen kojení, ale intenzivní kontakt s miminkem. Nevím, co vedlo k minulému rozhodnutí přestat kojit - pokud potřeba medikace, nutno říci, že i většina psychofarmak je kompatibilní s kojením a riziko spojené s odstavením je často větší, než riziko spojené s kojení v průběhu medikace.

Doporučila bych situaci probrat především s psychiatrem a stanovit možnosti řešení potíží.
Co se týče zastavení laktace, je možná cesta hormonální (po dohodě s gynekologem) nebo přirozená, kdy jednoduše nezačnete kojit, budete odsávat do úlevy a prsa chladit, laktace postupně odezní.

Doufám však, že se Vám podaří najít cestu kompatibilní s kojením.

Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová