Proč 9 měsíční kojené dítě stále odmítá příkrmy?

Zodpovězené
15. dub 2019

Dobrý den,

moje 9 měsíční dcerka téměř všechno jídlo odmítá. Je jen kojena na požádání. Postupně jsem začínala s přikrmováním od 5. měsíce. Vždy vše ochutná a potom stiskne rty a konec. Nemám šanci ji donutit nic sníst. Nechutná jí ani ovoce. Také mi odmítá pít vodu a čaj. Prosperuje a přibírá, tak to ani lékař zatím neřešil. No já začínám byt už z toho mírně zoufalá.

Co mi doporučujete?

Děkuji za každou radu

Dobrý den.

Nebojte se. Je spousta dětí, které se tzv rozjedí, až po 1. roce. Do té doby jen ochutnávají, stejně jako Vaše dcerka. Pokračujte stále stejně, nabízejte, nenuťte. Představujte jídlo jako společenskou událost, ne jako povinnost. Jíme, pochutnáváme si, bavíme se, komunikujeme. Jíme spolu. Můžete dceru nechat si jídlo osahat, dejte jí do ruky banán, kůrku chleba (samozřejmě pod dohledem). nabízejte jí i ze svého talíře ochutnat, co máte vy. Zkuste jí zapojit do přípravy jídla - zamíchat, podržet vařečku, ochutnat omáčku atd. Samozřejmě pozor na nebezpečené nástroje či horké předměty.

Množství neřešte. Máte zdravou prospívající holčičku, které nic nechybí. Jakmile začnete jídlo "řešit", nutit, dělat z něj divadlo, můžeta nastolit problémy na celý život.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová