První příkrmy. Kdy začít přikrmovat a čím? Lepek, maso, zelenina, ovoce pro kojené dítě.

Zodpovězené
8. dub 2019

Dobrý den.

Mám 5 měsíční dceru, je plně kojená od narození. Prospívá. Je hodně zvídavá a přijde mi, že začíná projevovat zájem o jídlo. Kdy je vhodné začít dávat příkrmy?

Někde jsem četla, že od 4. ukončeného měsíce se má začít a nejpozději do 6.měsíce začít s lepkem, ale to vyvrací další rada, že pokud prospívá tak do 6.měsíce pouze kojit a přikrmovat později. Jsem z toho jaksi mimo. Když začneme přikrmovat, je vhodné dávat od počátku vše syrové nebo se musí vše povařit (ztráta vitamínů)? Chápu, že ideální je začít méně výraznými druhy (brambora, cuketa) dále výraznější (brokolice, dýně) a teprve po zavedené zeleniny začít podávat ovoce (opět od nejméně sladkého po sladší)? Po jaké době mám zavést do jídelníčku maso? Kolikrát v týdnu? Ráda bych, aby děcko jednou jedlo všechno, mělo pestrou stravu, já ani manžel nemáme žádnou alergií, já jim úplně všechno.

Děkuji.

Dobrý den.

Správný čas je přesně to, co popisujete, tedy dítě se začne zajímat o jídlo. Začněte tedy nabízet (libovolně zvolenou zeleninu - mrkev, brambory, pastiňák, hrášek apod, nejprve jednodruhovou, posléze i kombinace). Zpočátku stačí jen pár lžiček. Dejte ale velký pozor, abyste nenahrazovala kojení příkrmem. Kojte stále stejně, tedy na požádání a jen přidejte příkrm v danou dobu. Zpravidla se začíná obědem. Po příkrmu nabídněte kojení. Postupně cca každý měsíc přidejte další chod. Ke svačině ovoce - různé druhy posléze kombinace, nejlépe začít místními druhy, posléze i exotičtější.

Příprava je snadná - zeleninu povařte v páře (či malém množství vody) do měkka. Rozmixujte do konzistence tekutého pyré. NEsolit, nesladit, zatím nijak nekořenit.

Inspiraci můžete najít na www.infookojeni.net

Krásné dny.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová