Spánek desetiměsíčního dítěte

rosa106
5. říj 2018

Ahoj ženy. Jdu si k vám pro radu, zkušenosti nebo jen útěchu, ze v tom nejsem sama 🙂 Dcera už od narození není spac a v noci se dost často budí. Začíná to tím, ze mívá velký problém usnout, ačkoli je unavená. V postýlce si stoupá, prevaluje se ze strany na stranu, lehne si na břicho a pak se vzteka...Celou dobu u ni sedím a držím ji za pánev/bříško, aby ležela chvíli v klidu a usnula. Když se zadari a usne, nejsme tvrde. Porad se prevaluje, knika, zkratka neznáme pojem ,,tvrdý spánek”, probudí ji i venku projíždějící auto. Poslední noci se nám stává, ze se třeba kolem desáté večer budí s hysterickym pláčem a je k neutiseni. Nepomáhá nošení, hlazeni, zpívání, nic. Takhle pláče třeba dvě hodiny než zase usne. V noci se mi budí po dvou/třech hodinách s tím, ze začne plakat, sedat si/stoupat/prevalovat se. Nepomáhá nic, jen kojeni. Zkoušel uspavat i tatinek, ale dokáže rvát tak dlouho, ze už to psychicky nejsem schopna vydržet a mlicko dostane...takhle už to trvá skoro dva měsíce.
Už basti skoro vše, k večeři dostává zeleninové prikrmy včetně polévek, chleba s máslem, kaše,...na zoubky to nevypadá...Spí v postýlce, kterou mám hned u postele.
Znáte to některá? Pomohlo vám něco? Budu rada za jakoukoli radu/uchlacholeni 🙂

vikinkav
5. říj 2018

@rosa106 u nas uplne to samy, taky 10 mesicu, kdyz uz konecne usne po dlouhem prevalovani, tak spi asi 3-5 hodin, pak se uz budi co 2 hodiny. Takze ho v noci asi 3x - 4x kojim, nepripada mi to zvlastni 🙂 probudi se a sedi a knoura dokud se nenapije. Jako byla bych rada za celonocni spanek, o tom zadna, ale neresim, myslim ze je to uplne normalni ;)

mankara
5. říj 2018

U nás se o tvrdším spánku dá mluvit až po ukončení kojení /cca v roce a čtvrt/ Uspávání bylo taky těžké, do 8 měsíců jsme uspávali v hojdavaku zpíváním a houpáním, později u prsa v posteli /to trvalo někdy i hodinu/. To nám zůstalo doteď /2 roky/ jen bez toho kojení. Uspávání se zkrátilo jen tím, že nyní manžel čte cca 20min pohádky a malý pak na mě odpadne cca za půl hodiny.
Když byl kojený, v noci se často budil 9x i 10x, raději jsem to přestala počítat, ale já měla přiraženou postýlku k posteli, takže se přikutálel, přisál nebo jen přitulil k prsu a byl klid. Ničím jiným bych ho neuklidnila.
Já bych v tvém případě sundala mantinel ať si dítko může za tebou kdykoliv přijít a přitulit. Samozřejmě spát ,,nahoře bez,, ať se případně i nakojí 😀 Záleží, jestli ti malá v posteli vadí nebo ne, ale nemusíš se bát, že už ji pak z postele nedostaneš. Nás malý postupně intervaly, které spát s námi v posteli zkracoval a nyní si k nám přihopsne občas jen nad ránem.
Držím palce ať to brzy překonáte, vím, že to období častého buzení jsem také špatně snášela, ale nebo bude líp.

matkacekatelka
5. říj 2018

Malej se mi taky budil hysterickým pláčem od cca 7 měsíců. Obvykle se vzbudil do hodiny po usnutí a já sem u něj seděla celou tu hodinu, psala si každý den po jaké době od usnutí se vzbudil. většinou 30 min po usnutí. Pozorovala jeho spánek, pohyby. Držela sem ho za ručičku, říkala mu, že máma je tady, zpívala mu, nic se neděje atd. Uspávala sem i kojením, to se krásně ududlal, ale většinou se i tak do hodiny vzbudil, někdy zabralo držení za ručičku, mluvení, zpívání. Jindy ho nešlo utěšit jinak než u prsa. Doktor říkal, že je to nevyzrálý nervový systém a časem to bude lepší když ne, mohou to být ,,noční děsy,, a s tím se nic nedá u tak malého dítěte dělat, jsou nějaké léky na děsy ale až od 3 let věku. V noci se mi budil na mléko dvakrát, normálním brekem. Hysterak měl jen po usnutí. Teď je malému 13 měsíců, usínáme u mě v posteli, kde si hraje, má tam lahvičku s vodou, já dělám, že spím a on do 30 minut usne. Do postýlky ho přenesu. Už na noc nekojime. Chce to trpělivost a pevne nervy. Sundala sem mantinely, aby na mě viděl a měla rozsvícené noční světýlko.