Spánek kojenců. Jak změnit režim usínání a nočního spánku u kojence?

Zodpovězené
10. bře 2019

Dobrý den,

můžete mi prosím poradit?

Mám syna, skoro 7 měsíců. Brzy začal spávat celou noc, někdy od 2 měsíců. Jenže, režim jsme měli takový, že přespal celou noc, ale spát šel někdy v 1 až 2 hodiny ráno. Teď je to "lepší" a jde spát po posledním kojení někdy okolo půlnoci. Předposlední kojení vychází vždycky někdy okolo 20.30 až 21.00 a pak už jen čekáme na poslední kojení a až pak usne a spí až do rána cca do 8 až 9 hod. Napsala jsem "čekáme", protože většinou je už ospalý a podrážděný, někdy je ale v pohodě, ale je to už opravdu jen čekaní na to poslední kojení, protože často jsme ospalí i já s mužem. Ještě doplním, že nekoupeme každý den, že by to bral jako rituál: po koupání spánek.. Zkoušeli jsme na začátku, jestli to půjde, ale nešlo.

Poradíte mi prosím jak mu posunout čas, aby šel na začátek spát třeba už po té 9.hodině?

Moc děkuji.

Dobrý den,

pokud správně počítám, syn spí cca 8 hodin (12-8:00). Je to tzv. celonoční spánek, pro jeho věk naprosto dostačující, dokonce delší, než bývá obvyklé. Problémem je pouze načasování této doby (později, než Vám vyhovuje).

Také je potřeba vzít v úvahu, jak dlouho před celonočním spánkem miminko spí odpoledne. Před celonočním spánkem by měly být min 3 hodiny bdění (což předpokládám, že jsou). Nevím, zda jste zkoušeli posunout režim o trochu více dozadu - tedy dát synovi "poslední kojení" vždy o chvíli dříve. Zároveň je třeba počítat s tím, že i probuzení přijde dříve (pokud usne např ve 22:00 bude se budit např v 5:00 nebo v 6:00).

Co se týče rituálu koupání, není bezpodmínečně nutný. Nevím, jaký rituál uspávání máte nyní - poslední kojení u kterého usne? Nebo usíná po kojení sám? Rituálem může být cokoli - kojení + písnička, hlazení, masáž, prohlížení knížky, pohádka apod. Prostě to, co budete dělat každý den, zcela stejně před tím, než miminko usne. Usínání při kojení je naprosto přirozené. Časem si dítě naučí usínat i jinak. Problém je slovo "časem", které může znamenat u každého dítěte něco jiného - někdo začne usínat sám v 1,5 roce, jiné až kolem 2. roku apod.

Držím palce, abyste nalezly pro všechny dobré řešení.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová